ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στο ξακουστό φαράγγι του νησιού

Πρόταση για φθινοπωρινή εκδρομή στο φαράγγι του Άβακα

must.com.cy

Πάρις Δημητριάδης 

Μέσα στο δάσος της Πέγειας και σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 45 μέτρα στο χαμηλότερο σημείο και σε 150 μέτρα στο ψηλότερο, βρίσκεται το μοναδικό Φαράγγι του Άβακα, ένα μαγευτικό μέρος που το λατρεύουν οι φυσιοδίφες και που προσφέρεται πολύ για χαλαρή απόδραση από την πόλη.

Στο Φαράγγι φτάνει κανείς ακολουθώντας τον δρόμο Αγίου Γεωργίου Πέγειας με κατεύθυνση την Τοξεύτρα. Αφού βρεθείτε στον χωματόδρομο που οδηγεί σε μια ανοιχτή κοιλάδα, συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο θα δείτε μπροστά σας να ξεμυτίζει το επιβλητικό φαράγγι. Το ομώνυμο μονοπάτι της φύσης τερματίζει στο σημείο που βρίσκεται το φαράγγι, όπου εντός ενός ρέματος, το νερό ρέει άφθονο οποιαδήποτε στιγμή του έτους κι αν βρεθείτε εκεί.

Στο τελευταίο αυτό τμήμα υπάρχει πυκνή βλάστηση. Σε ό,τι αφορά στην δημιουργία του φαραγγιού υπολογίζεται ότι άρχισε μετά την ανάδυση της περιοχής από τη θάλασσα πριν από εκατομμύρια χρόνια. Όπως είναι άλλωστε γνωστό ολόκληρο το νησί της Κύπρου βρισκόταν κάτω από το νερό συνεπώς τα πρώιμα στάδια του φαραγγιού είναι μάλλον τόσο παλιά όσο και η ίδια η Κύπρος.

Τη σημερινή του μορφή το φαράγγι πρέπει να το πήρε μετά από τη μακροχρόνια και συνεχή δράση του γειτονικού ποταμού, του επονομαζόμενου ποταμού Αυγά στο επικλινές και ευάλωτο στη διάβρωση, ασβεστολιθικό γεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής. Ένα έδαφος που, σύμφωνα με τη γεωλογική ορολογία, συναποτελείται από κιμωλίες, μάργες, υφαλογενείς, κοκκώδεις ασβεστόλιθους και μπεντονιτικούς αργίλους.

Το μέρος είναι επομένως πολύ ενδιαφέρον και για όλους όσοι ασχολούνται με φυσικά πετρώματα. Το φαράγγι αποτελεί περιοχή εντός του δικτύου NATURA 2000 και εάν φανείτε τυχεροί, δεν αποκλείεται, στην επίσκεψή σας εκεί να συναντήσετε θηλαστικά όπως αλεπούδες και λαγούς και χρωματιστά αμφίβια όπως οι ιριδίζοντες βάτραχοι της περιοχής!

Πιστεύεται, τέλος, ότι το όνομά του το Φαράγγι του Άβακα το πήρε από… τον ποταμό Αυγά.

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @patka_aparatka1

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dominika (@shelikestobite)

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Horák Eszter (@cocc1126)

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

X