ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παραλία «Ζαπάλο»: Το πιο εξωτικό τοπίο στην Κύπρο

H απόμακρη παραλία που περιβάλλεται από απόκρημνους και άγριους βράχους, έχει τιρκουάζ νερά και σχεδόν παρθένα φύση

must.com.cy

Του Γιώργου Μίττλετον

Από συγγενείς που ζουν στη Λεμεσό είχαμε ακούσει για την πιο δυσπρόσιτη, αλλά μαγευτική παραλία της Λεμεσού, την παραλία «Ζαπάλο» ή «Τρυπητή». Βλέποντας αρκετές φωτογραφίες στο διαδίκτυο είχαμε ενθουσιαστεί, αλλά τέτοια απαράμιλλη ομορφιά που σε αιχμαλωτίζει, ομολογουμένως, δεν είχαμε φανταστεί!

Ξεκινήσαμε ένα μεσημέρι του Ιουνίου, με προορισμό το Κούριο, αφού όπως μάθαμε η παραλία βρίσκεται κοντά στο Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, στον κόλπο της Επισκοπής. Επειδή βρίσκεται κάτω από την άκρη ενός γκρεμού δεν είναι ορατή από τον δρόμο. Αυτό ακριβώς το σκηνικό φάνταζε στο μυαλό μας πολύ εντυπωσιακό και η ανυπομονησία μας ήταν μεγάλη. Μετά την είσοδο προς το Ιερό και σε απόσταση 100 περίπου μέτρων, στρίψαμε αριστερά και προχωρήσαμε μέχρι το σημείο που υπάρχει μια σιδερένια μπάρα. Από εκεί ο μόνος τρόπος να προσεγγίσεις την παραλία είναι με τα πόδια. Η κατάβαση από τον χωματόδρομο είναι πράγματι μια πρόκληση, λόγω του ανώμαλου εδάφους και φυσικά η ανάβαση ακόμη πιο δύσκολη, αλλά η θάλασσα και το σκηνικό θα σας ανταμείψουν στο έπακρο. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε στην παραλία με καγιάκ ή σκάφος από τον γειτονικό κόλπο του Κουρίου. Ό,τι και να πει κανείς για το μέρος αυτό είναι λίγο. Από τη μια, άγριοι, πελώριοι βράχοι γεμάτοι φωλιές γερακιών και από την άλλη τιρκουάζ νερά και στη μέση η αμμώδης παραλία έκτασης 1 χιλιομέτρου περίπου, με λεπτόκοκκη άσπρη άμμο που δίνει την αίσθηση ότι είσαι κάπου αλλού. Γοητεία και μαγεία, αυτά μόνο μπορεί να σκεφτεί ο κάθε επισκέπτης που πατάει το πόδι του στην παραλία Ζαπάλο.

Ούτε που καταλάβαμε πως πέρασε η ώρα, όπως συμβαίνει συνήθως όταν περνάς όμορφα, ειδικά σε τόσο ειδυλλιακά μέρη. Αργά το απόγευμα βλέποντας το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Η παραλία Ζαπάλο είναι από αυτά τα μέρη που ίσως δεν επισκέπτεσαι συχνά, αλλά που αφήνουν σίγουρα το αποτύπωμά τους στην καρδιά και το μυαλό σου. Φέτος το καλοκαίρι, μη διστάσετε να επισκεφτείτε την παραλία αυτή και να αφεθείτε στη μαγεία της. Και μην ξεχνάτε: την παραλία θα την βρούμε καθαρή και έτσι καθαρή πρέπει να την αφήσουμε!

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

X
X