ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κορωνοϊός: Η σπάνια επιπλοκή που απειλεί τους ασθενείς

Τι αναφέρει νέα μελέτη

Καθώς οι έρευνες για τις νευρολογικές επιπλοκές της Covid-19 συνεχίζονται, νέα μελέτη αναφέρει 43 περιστατικά μιας σπάνιας νευρολογικής πάθησης που παρουσιάστηκε σε ασθενείς με κορωνοϊό.

Στις 21 ανέρχονται οι χώρες με καταγεγραμμένα περιστατικά μιας νευρολογικής πάθησης σε ασθενείς με COVID-19. Τα ευρήματα, αποτέλεσμα διεθνούς επιστημονικής συνεργασίας με επικεφαλής ερευνητές από το Νοσοκομείο Houston Methodist στο Τέξας, δημοσιεύονται στο Frontiers in Immunology.

Η ερευνητική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Δρ Gustavo Roman, νευρολόγου στο Houston Methodist, ανασκοπώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, διαπίστωσε ότι 43 συνολικά ασθενείς με COVID-19 παρουσίασαν παράλυση ή δυσλειτουργία του σφιγκτήρα ή του εντέρου που σχετίζονταν με την οξεία εγκάρσια μυελίτιδα, μια σπάνια φλεγμονή του νωτιαίου μυελού με επιπολασμό 1,34 έως 4,6 περιστατικά ανά εκατομμύριο ετησίως, η οποία θεραπεύεται σε μεγάλο βάθος χρόνου και ενίοτε προκαλεί μόνιμες βλάβες.

Ειδικότερα, η επιπλοκή αφορά 23 άνδρες (53%) και 20 γυναίκες (47%) από τρεις ηλικιακές κατηγορίες:

-παιδιατρικά περιστατικά, μια 23χρονη (ΗΠΑ), μια 14χρονη (Τουρκία) και μια 11χρονη (Ιράν).
-περιστατικά σε νέους ενήλικες, 13 ασθενείς (7 άνδρες, 6 γυναίκες) 21 έως 42 ετών.
-περιστατικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, 27 ασθενείς (18 άνδρες, 9 γυναίκες), 44 έως 73 ετών.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η πλειονότητα των περιστατικών (68%) εμφάνισε την πάθηση 10 ημέρες έως 6 εβδομάδες από τη λοίμωξη, γεγονός που υποδεικνύει πιθανώς μεταμολυσματικές νευρολογικές επιπλοκές που προκαλούνται από την απόκριση του οργανισμού στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ενώ για το υπόλοιπο 32% ο χρόνος που μεσολάβησε ήταν από τις 15 ώρες (για έναν μόνο ασθενή) έως 5 ημέρες.

Κορωνοϊός και νευρολογικές διαταραχές

Ο κορωνοϊός και η COVID-19, ακόμη και μετά την ανάρρωση, έχουν συνδεθεί με σειρά συμπτωμάτων που σχετίζονται με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, εξηγούν οι ειδικοί, στα οποία περιλαμβάνονται ο πονοκέφαλος, η ανοσμία και η δυσγευσία, η ταραχή, το ντελίριο και η μειωμένη συνείδηση.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε μέσα στον Απρίλιο στο The Lancet Psychiatry journal, 1 στους τρεις αναρρώσαντες εμφάνισε κάποια νευρολογική ή ψυχιατρική διαταραχή, με την πλειοψηφία να αναφέρει αγχώδεις διαταραχές και σε μικρότερα ποσοστά εγκεφαλική αιμορραγία και ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή και άνοια.

Πηγή: ygeiamou

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X