ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΓεΣΥ: Από σήμερα επιλέγουμε παιδίατρους

Το απόγευμα αναρτάται ο κατάλογος των παιδιάτρων

Με εντατικούς ρυθμούς τρέχουν οι διεργασίες για την εφαρμογή του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου του 2019. Σε τέσσερις εβδομάδες από σήμερα οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του Συστήματος και θα λαμβάνουν υπηρεσίες από τον προσωπικό τους ιατρό (Π.Ι.), από ειδικούς ιατρούς (Ε.Ι.), από κλινικά εργαστήρια, από διαγνωστικά κέντρα και από φαρμακεία.

Το άνοιγμα των καταλόγων εγγραφής για τους ενήλικες δικαιούχους τη Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου σηματοδότησε την έναρξη της μεταρρύθμισης, αφού πλέον οι πολίτες άρχισαν να ενημερώνονται για το πλαίσιο λειτουργίας του ΓεΣΥ και τις υπηρεσίες που θα προσφέρονται. Μέχρι στιγμής πέραν των 180.000 πολιτών έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους Σύστημα και επέλεξαν τον προσωπικό τους ιατρό, ο οποίος θα είναι ο πλοηγός του κάθε δικαιούχου στο ΓεΣΥ. Παράλληλα, ο αριθμός των συμβεβλημένων Π.Ι. για ενήλικες άρχισε να αυξάνεται κατακόρυφα την τελευταία εβδομάδα, με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να ανανεώνει διαρκώς τον κατάλογο των Π.Ι. που έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μέχρι την Παρασκευή (3 Μαΐου) είχαν ολοκληρώσει την εγγραφή τους πέραν των 310 Π.Ι. για ενήλικες. Από εκεί και πέρα, τη Δευτέρα 6 Μαΐου θα ξεκινήσει η εγγραφή των παιδιών στο Σύστημα και σε κατάλογο Π.Ι. με ειδικότητα παιδίατρου. Aπό η ώρα 16.00 το απόγευμα της Δευτέρας, λοιπόν, μέσω του καταλόγου που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ (www.gesy.org.cy), οι γονείς θα μπορούν να επιλέξουν τον παιδίατρο επιλογής τους ανάμεσα σε 70 Π.Ι. για παιδιά. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο ΓεΣΥ περίπου 35 ιδιώτες παιδίατροι, ενώ την περασμένη Παρασκευή έγιναν εντατικές προσπάθειες να ενταχθούν στο Σύστημα και οι 35 παιδίατροι του Δημοσίου.

Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των Π.Ι. για ενήλικες έτσι και στην περίπτωση των Π.Ι. παιδιά, ο κατάλογος κάθε μέρα θα ανανεώνεται και θα προστίθενται οι παιδίατροι που ολοκληρώνουν τη διαδικασία εγγραφής τους στο ΓεΣΥ. Σημειώνεται δε, πως σε περίπτωση που ο γονέας δεν είναι ευχαριστημένος για οποιοδήποτε λόγο με τον παιδίατρο που επέλεξε για το παιδί του έχει τη δυνατότητα να τον αλλάζει κάθε έξι μήνες. Ωστόσο, για τα παιδιά που είναι ηλικίας μέχρι δύο ετών, αυτό δεν ισχύσει, αφού οι γονείς θα μπορούν να αλλάζουν των Π.Ι. των παιδιών τους ανά πάσα στιγμή.

Εγγραφή Παιδιών

Διευκρινίζεται πως όποιος πολίτης είναι δικαιούχος του ΓεΣΥ τότε αυτομάτως και το παιδί του θεωρείται δικαιούχος, χωρίς να πρέπει να καταβάλλεται κάποια εισφορά για τη συμμετοχή του όπως συμβαίνει με τους ενήλικες εργαζόμενους και αυτοεργοδοτούμενους. Σε Π.Ι. για παιδιά θα πρέπει να εγγραφούν υποχρεωτικά τα παιδιά που είναι κάτω των 15 ετών, ενώ αυτά που είναι από 15 μέχρι 18 ετών, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα εγγραφούν σε Π.Ι. για παιδιά ή σε Π.Ι. για ενήλικες.

Η εγγραφή του παιδιού στο ΓεΣΥ θα γίνεται με δύο τρόπους. Είτε ο γονέας θα έχει τη δυνατότητα να εγγράψει το παιδί στον παιδίατρο ηλεκτρονικά μέσω της Πύλης Δικαιούχων στην ιστοσελίδα του ΟΑΥ, είτε ο γονέας να επισκεφθεί τον συμβεβλημένο παιδίατρο της επιλογής του και εκείνος να εγγράψει το παιδί στον κατάλογο του.

Πηγή: Η Καθημερινή / του Νικόλα Πέτρου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση