ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χρόνια πολλά Ξυνιστέρι

Σηκώνουμε τα ποτήρια μας στην αγαπημένη μας λευκή ποικιλία

Δελτίο Τύπου

Το Ξυνιστέρι είναι δροσερό και γεμάτο φρεσκάδα, την ίδια στιγμή όμως δυναμικό και πλούσιο, πανάρχαιο αλλά και μοντέρνο. Μα πάνω απ’ όλα είναι αυθεντικό και εκπροσωπεί επάξια το νέο οινικό μας πρόσωπο! Σήμερα γιορτάζουμε με το Ξυνιστέρι «Πέντε Λιθάρια» του Οινοποιείου Οίνου Γη!

Η 15η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το 2023 ως η Παγκόσμια Μέρα Ξυνιστεριού! Το Ξυνιστέρι όχι τυχαίως έχει αναδειχθεί ως η πιο ποιοτική λευκή ποικιλία του νησιού μας με διεθνή λάμψη.

Το Οινοποιείο Οίνου Γη τιμώντας την αγαπημένη αυτή ποικιλία μας ανατρέχει στην ιστορία, τη σημασία, τον χαρακτήρα, τις εκφράσεις του και τα καλύτερα ταιριάσματα του στο τραπέζι.

Λίγα λόγια για την ιστορία του

Το Ξυνιστέρι είναι αυτόχθων και γηγενής ποικιλία της Κύπρου για την οποία έγινε αναφορά για πρώτη φορά το 1881 ως μια από τις καλύτερες ποικιλίες του νησιού με το όνομα “Cipro Bianco”, σε μια εγκυκλοπαιδική ιταλική έκδοση. Μερικά χρόνια αργότερα καταγράφηκε και από τον Γάλλο αμπελογράφο Pierre Mouillefert. Μέχρι και σήμερα, είναι η πιο διαδεδομένη λευκή ποικιλία με περίπου 2500 εκτάρια φυτεμένα σε όλο το νησί, που αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τρίτο της συνολικής έκτασης ολόκληρου του κυπριακού αμπελώνα. Πρόκειται για την πιο δυναμική ποικιλία με προσαρμοστικότητα σε ένα μεγάλο κλιματολογικό φάσμα, με μεγάλη αντοχή στις κύριες αμπελουργικές ασθένειες και κατάλληλη για τις ξηροθερμικές συνθήκες της Κύπρου.

Η σημασία του στα κυπριακά οινικά δρώμενα

Το Ξυνιστέρι έχει καταξιωθεί, βελτιώνεται σε ποιότητα, αποκτά κύρος και διαδραματίζει σπουδαίο και πολύπλευρο ρόλο στα οινικά δρώμενα. Συμβάλλει στην παραγωγή οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.), στην παραγωγή ποικιλιακών οίνων, στην παραγωγή Κουμανδαρίας, στην απόσταξη Ζιβανίας, στην παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων όπως ο παλουζές και ο σουτζιούκκος ή ακόμη για την κατανάλωσή του ως νωπού φρούτου στην αγορά.

Ο ρόλος του Ξυνιστεριού στην γκάμα κρασιών του Οινοποιείου Οίνου Γη

Το Οινοποιείο Οίνου Γη παράγει το Ξυνιστέρι «Πέντε Λιθάρια» από 100% Ξυνιστέρι, το «Πλαγιά» Λευκό από Ξυνιστέρι μαζί με μια μικρή ποσότητα Μαλάγα, το ημίγλυκο «Θαλερό» από το ίδιο blend, το «Πλαγιά» Ροζέ από ανάμειξη κρασιών από Ξυνιστέρι και Μαύρο, την Κουμανδαρία Οίνου Γη από ανάμειξη Ξυνιστεριού και Μαύρο. Αλλά και το αγαπημένο μας απόσταγμα η Ζιβανία Οίνου Γη παράγεται από στέμφυλα Ξυνιστεριού και Μαύρου.

ΟΙΝΟΥ ΓΗ ΞΥΝΙΣΤΕΡΙ «ΠΕΝΤΕ ΛΙΘΑΡΙΑ» 2023

Το Ξυνιστέρι «Πέντε Λιθάρια» του Οινοποιείου Οίνου Γη αποτελεί ένα εμβληματικό λευκό κρασί δημιουργημένο από τη γηγενή ποικιλία Ξυνιστέρι. Το όνομά του συνδέεται άμεσα με την ομώνυμη αμπελουργική περιοχή του Ομόδους, τον τόπο που το γέννησε. Είναι ένα κρασί αχνοκίτιρνο, με πρασινωπές ανταύγειες, λαμπερό και κρυστάλλινο χρώμα. Στη μύτη αναδύει κομψά αρώματα λευκόσαρκων φρούτων και εσπεριδοειδών με απαλές νότες λευκών λουλουδιών. Το στόμα του λιπαρό και ισορροπημένο καταλήγει σε εκρηκτική επίγευση. Σερβίρεται στους 10°C – 12°C.

Ο χαρακτήρας, οι περιοχές, τα αρώματα

Τα Ξυνιστέρια που καλλιεργούνται σε ψηλό υψόμετρο όπως το Ξυνιστέρι «Πέντε Λιθάρια» του Οινοποιείου Οίνου Γη δίνουν κρασιά με πιο φίνα αρώματα, μεταλλικό χαρακτήρα και ικανοποιητική οξύτητα. Το υψόμετρο συμβάλλει επίσης στη βελτίωση και την αύξηση του αλκοολικού τίτλου σε πιο επιθυμητά, υψηλότερα, επίπεδα. Το Ξυνιστέρι απαντάται με αρώματα λουλουδιών όπως ανθοί πορτοκαλιάς, γιασεμί ή αγιόκλιμα, εσπεριδοειδών όπως λεμόνια και κίτρα και πυρηνόκαρπων φρούτων όπως ροδάκινο, με βοτανικές ή ορυκτές νύξεις, πλούσιο σώμα και δυνατότητα παλαίωσης.

Η παρέα του

Το Ξυνιστέρι αναζητεί φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες, αστακομακαρονάδες, χτένια, σπαγγέτι με αχιβάδες, φιλέτο κοτόπουλο στη σχάρα ή λεμονάτο κοτόπουλο και δροσερές σαλάτες, ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά λαχανικά. Συνδυάζεται επίσης με τηγανητά καλαμαράκια με λεμόνι, γενικά Fritto Misto αλλά και νηστίσιμα κουπέπια, τηγανητούς ανθούς κολοκυθιού, κους κους με λαχανικά, κολοκάσι βραστό σαλάτα, πούλλες αντιναχτές με λεμόνι, φρέσκο χαλούμι ή μαλακό κατσικίσιο τυρί με βότανα, ζυμαρικά ή νιόκι με πέστο, ψητό ψάρι (λαβράκι ή τσιπούρα).

Περισσότερα για τα κρασιά του Οινοποιείου Οίνου Γη μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.oenouyiwine.com 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση