ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Όταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης μπαίνει... στο γήπεδο

Τα στιγμιότυπα που εντοπίσαμε

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης βρέθηκε στην τελετή ονοματοδοσίας του Κοινοτικού Σταδίου Βορόκληνης σε Δημοτικό Στάδιο «Κυριάκος Χρίστου» εις μνήμη του μοναδικού αγνοούμενου της κοινότητα και απηύθηνε χαιρετισμό.

Ο ίδιος, μοιράστηκε και μερικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση, μεταξύ αυτών και μερικές λήψεις στις οποίες τον είδαμε να μπαίνει στο γήπεδο, όπου μικρά παιδάκια έπαιζαν ποδόσφαιρο, ενώ σε κάποια στιγμή τον είδαμε και σε ρόλο διαιτητή, με το στιγιότυπο να είναι ιδιαίτερα χαριτωμένο. Η αγάπη του ΠτΔ, βέβαια, για τα παιδιά - ως πατέρας τεσσάρων- δεν είναι μυστικό.

"Χαίρομαι ιδιαίτερα και είμαι περήφανος που βρίσκομαι σήμερα στη Βορόκληνη, σε μια πολύ σημαντική για την κοινότητα μέρα, για να τελέσουμε τα εγκαίνια ονοματοδότησης του Κοινοτικού Σταδίου σε Δημοτικό Στάδιο «Κυριάκος Χρίστου».

Ως Πολιτεία χαιρετίζουμε την εμπνευσμένη ιδέα του Προέδρου της Κοινότητας και του Κοινοτικού Συμβουλίου να δώσουν το όνομα ενός νέου της πατρίδας μας στο Κοινοτικό Στάδιο, ενός νέου του οποίου τα ίχνη χάθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Όπως και στην περίπτωση πολλών άλλων κοινοτήτων και δήμων, η αφιέρωση και ονοματοδοσία δημόσιων χώρων σε ανθρώπους, που έδωσαν «το παρών» τους χωρίς δεύτερη σκέψη, με αγνά αισθήματα φιλοπατρίας και πνεύμα αλτρουισμού και αυτοθυσίας στο κάλεσμα για υπεράσπιση της πατρίδας, έχει ιδιαίτερο συμβολισμό και μεγάλη σημασία. Είμαι σήμερα εδώ διότι εντάσσω τη σημερινή εκδήλωση στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση 50 χρόνων, μισού αιώνα, από την τουρκική εισβολή.

Είναι χρέος της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καθενός από εμάς ξεχωριστά να αναγνωρίζει και να αποδίδει με καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις πρέπουσες τιμές σε ανθρώπους που προσέφεραν στην πατρίδα και αγωνίστηκαν για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελευθερίας της.

Η περίπτωση του Κυριάκου Χρίστου, κυρίες και κύριοι, είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις. Γεννημένος στην Πύλα το 1946, ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, παντρεμένος με τη Μαργαρίτα Αντωνίου από τη Βορόκληνη και πατέρας της Μαρίας, δηλώνει «το παρών» του για υπεράσπιση της πατρίδας μας από τον Τούρκο εισβολέα εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής τον βρίσκει καθοδόν προς το Παλαίκυθρο, από όπου χάθηκαν τα ίχνη του και από τότε αγνοείται η τύχη του.

Έτσι, ο Κυριάκος Χρίστου, συγκαταλέγεται στον μεγάλο αριθμό των αγνοούμενων στρατιωτών και πολιτών της πατρίδας μας και η οικογένειά του στις οικογένειες που ακόμα περιμένουν να μάθουν για τη διακρίβωση της τύχης των δικών τους.

Αδιαμφισβήτητα, η άγνοια για την τύχη ανθρώπων σε περιπτώσεις πολέμων είναι ένα πανανθρώπινο και διαχρονικό ζητούμενο όλων των κρατών, που βίωσαν και βιώνουν τη φρίκη του πολέμου και των πολεμικών συρράξεων. Η Κύπρος μας, όμως, όχι μόνο δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά ακόμη και 50 χρόνια μετά από την τουρκική εισβολή η μη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοούμενων αδελφών μας αποδεικνύει από μόνη της τις απάνθρωπες και σκληρές συνθήκες, κάτω από τις οποίες διαδραματίστηκαν τα γεγονότα του 1974 καθώς και την απουσία, δυστυχώς, άμεσης και πλήρους συνεννόησης με την Τουρκία.

Πενήντα χρόνια μετά, το δράμα των αγνοουμένων και των οικογενειών τους αποτελεί την πιο τραγική πτυχή εκείνου του καλοκαιριού του 1974.

Ως Πολιτεία, ειδικότερα μέσω του Γραφείου της Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, με γνώμονα πάντα τον άνθρωπο και την ανθρωπιστική αντιμετώπιση –γιατί πώς μπορείς άλλως πως να αντιμετωπίζεις ένα τέτοιο θέμα–  όλων των θεμάτων και ειδικότερα αυτών που αφορούν τις οδυνηρές συνέπειες της τουρκικής εισβολής, καταβάλλουμε άοκνες προσπάθειες προς επίλυση, διαχείριση και επίτευξη πρακτικών λύσεων, πάντα με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, μακριά από λαϊκισμούς και τυμπανοκρουσίες. Θα ήθελα λοιπόν με αφορμή τη σημερινή ευκαιρία να σας διαβεβαιώσω ότι αισθανόμαστε στο έπακρο την ευθύνη απέναντι στο καθήκον που μάς έχει εμπιστευθεί ο κυπριακός λαός και εργαζόμαστε έντιμα και ουσιαστικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών, ειδικότερα των ανθρωπιστικών ζητημάτων,  που μας επέφερε η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή.

Για να ολοκληρωθεί η σημερινή εκδήλωση, να μου επιτρέψετε, ως Πολιτεία να ανακοινώσω ότι θα καταβάλουμε ό,τι χρειάζεται, για να γίνει και η προτομή του ήρωα στο Στάδιο, όχι μόνο όνομα, όπως εμφανίζεται όπως ήταν στις πλακέτες, ώστε η μνήμη του να είναι αιώνια.

Η κοινότητα της Βορόκληνης οφείλει να είναι περήφανη για τους ανθρώπους και τα έργα της. Στο Κοινοτικό Στάδιο Βορόκληνης από σήμερα, πέρα από την άθληση των νέων ανθρώπων μέσα στις κατάλληλα και άψογα διαμορφωμένες εγκαταστάσεις του, θα εμπνέει και θα θυμίζει σε όλους ότι πάνω απ’ όλους και απ’ όλα είναι η αγάπη και η προσφορά προς την πατρίδα. Θα γνωρίζουν καλά ότι το να μπορούν να αθλούνται, να γυμνάζονται και να απολαμβάνουν τους αθλητικούς χώρους του Σταδίου το χρωστούν σε ανθρώπους. Για να υπάρχει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, όλοι το χρωστάμε σε ανθρώπους, όπως ο Κυριάκος Χρίστου, ο οποίος πρόθυμα και χωρίς δισταγμό έτρεξε να υπερασπιστεί την ακεραιότητα και την ελευθερία της πατρίδας μας. Και θα τιμήσουμε συνολικά τη μνήμη του Κυριάκου μόνο μέσα από τον καθημερινό τρόπο ζωής μας, μέσα από την καθημερινή προσπάθεια στο δικό μας επίπεδο, της Πολιτείας, για τερματισμό της κατοχής, για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. 

Ως Πολιτεία −δεν είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην κοινότητα, ήμουν εδώ και ως Υπουργός Εξωτερικών− επιδεικνύουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας προς την κοινότητα της Βορόκληνης με έργα, τα οποία την αναβαθμίζουν και της δίνουν προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης. Σε συνεργασία και συνεννόηση με τον φίλο Κοινοτάρχη και τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου αναλάβαμε την εκπόνηση και διεκπεραίωση σημαντικών έργων, όπως ο δρόμος Λάρνακας-Δεκέλειας, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, καθώς επίσης το πρωτοποριακό και πιλοτικό έργο τοποθέτησης ηχοπετασμάτων κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου μήκους 2000 μέτρων, υπό τη μορφή πάνελ για εφαρμογή φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία θα αξιοποιούνται για ενίσχυση ευάλωτων συμπατριωτών μας. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που σχεδιάζουμε να διευρύνουμε και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.  

Στο πλαίσιο αυτό, άκουσα προηγουμένως τα αιτήματά σας. Υπό εξέταση είναι και η πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία δρόμου σύνδεσης της Βορόκληνης με την τουριστική περιοχή καθώς και το θέμα της δημιουργίας του Δεύτερου Δημοτικού Σχολείου, για το οποίο ενημερώθηκε επί τόπου η Υπουργός Παιδείας, και συμφωνήσαμε, μπορώ να το ανακοινώσω σήμερα, για την υλοποίηση του έργου.

Βρισκόμαστε μόνο λίγες μέρες πριν την υλοποίηση της σημαντικότατης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Απώτερος στόχος είναι η διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική βιωσιμότητα των νέων Τοπικών Αρχών και παράλληλα η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους, ώστε να μπορούν να προσφέρουν περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στον πολίτη. Στόχος μας η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και με αυτό υπόψη μας, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών, πάντα σε συνεργασία με την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων, εργάστηκαν άοκνα προς την κατεύθυνση αυτή. Μέσα από τη μεταρρύθμιση, θεωρώ τίθενται και οι βάσεις για την υλοποίηση δράσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν στην επίτευξη στόχων που αποτελούν προτεραιότητες της δικής μας διακυβέρνησής.

Για αυτό, φίλε Δήμαρχε της Λάρνακας, ενσωματώνεται στη Λάρνακα ή καλύτερα η Λάρνακα ενσωματώνεται στη Βορόκληνη, γίνεται αυτή η συνένωση δυνάμεων, είναι κάτι που θα βοηθήσει και τις δύο περιοχές.

Και επειδή είμαι στη Λάρνακα σήμερα, θέλω να σας πω ότι για το θέμα του λιμανιού είμαστε στην ίδια γραμμή, συμφωνούμε απόλυτα με όσα διακηρύσσετε δημόσια και εσείς και το σύνολο των βουλευτών της πόλης. Έχω μιλήσει με τον Υπουργό Μεταφορών, έχω ζητήσει να διευθετηθεί συνάντηση με την εταιρεία. Είμαι έτοιμος να συζητήσω, να ακούσω τις προσεγγίσεις, να καταλήξω σε λύσεις, πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου.  

Αυτό που θέλω να μεταφέρω είναι ότι ως κράτος δεν εκβιαζόμαστε. Το κράτος δεν εκβιάζεται αλλά, επαναλαμβάνω, είμαστε εδώ, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει, πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Κλείνοντας, η Βορόκληνη, ως η μεγαλύτερη κοινότητα της Κύπρου, αξίζει ιδιαίτερης προσοχής από την Πολιτεία και τους τοπικούς φορείς. Αφουγκραζόμαστε τις έντονες ανησυχίες. Αναφερθήκατε στο μεταναστευτικό, είναι κάτι που προβληματίζει το σύνολο της πατρίδας μας. Ξέρουμε τις ανάγκες σας και θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα εργαστούμε για τη διεκπεραίωση και την επίλυση όλων των θεμάτων. Το χρωστούμε στους πολίτες, το χρωστούμε στους νέους μας, το χρωστούμε στους ανθρώπους που προσέφεραν στην πατρίδα και αγωνίστηκαν για τη σωτηρία της. Το χρωστούμε στον Κυριάκο Χρίστου.", είπε κατά την ομιλία του ο ΠτΔ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση