ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δήμητρα Μακρυγιάννη: Η καριέρα, ο γάμος, η θρησκεία και οι στιγμές στο Μιτσερό

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια φωτογραφίζεται με καλοκαιρινή διάθεση και μάς αποκαλύπτει ενδιαφέρουσες πτυχές από τη ζωή της

Νικόλας Φωτίου

photioun@sppmedia.com

Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια φωτογραφίζεται με καλοκαιρινή διάθεση και μάς αποκαλύπτει πτυχές από τη ζωή της. Η μετακόμιση στην Κύπρο, τα πρώτα βήματα, η μετακίνηση από την ψυχαγωγία στα κεντρικά δελτία και πώς καταφέρνει να κρατάει την προσωπική της ζωή μακριά από το προσκήνιο.

Κατ’ αρχάς, λόγω του γεγονότος ότι είσαι αρκετά χρόνια μέρος της κυπριακής τηλεόρασης, ξεχνάω ότι γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Αθήνα. Σε ποια ηλικία ήρθες με την οικογένειά σου στην Κύπρο;
Ήρθαμε οικογενειακώς όταν ήμουν 11 με 12 ετών.
Για ποιο λόγο έγινε αυτή η μετακίνηση, από την πρωτεύουσα της Ελλάδας στο νησί;
Η μητέρα μου είναι από Κύπρο, οπότε κάποια στιγμή οι γονείς μου πήραν την απόφαση να έρθουμε εδώ. Θεώρησαν πως θα ήταν καλύτερα για εμένα και τα αδέρφια μου να ζήσουμε στην Κύπρο.
Ήταν δύσκολη η προσαρμογή;
Θα έλεγα πως ναι, άφησα πίσω τους φίλους μου, το σχολείο μου, τον τόπο όπουγεννήθηκαν οι παιδικές μου αναμνήσεις, και σίγουρα χρειάζεται χρόνος για ένα παιδί σε τέτοια ηλικία να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Τα χρόνια περνούν και εσύ επιστρέφεις ξανά στην Αθήνα προκειμένου να σπουδάσεις κοινωνική θεολογία. Ήταν κάτι που ήθελες;
Φυσικά! Μου αρέσει να μελετώ και να μαθαίνω πράγματα σε διάφορους τομείς και ένα από αυτά ανέκαθεν ήταν και η θεολογία. Το γεγονός ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να εντρυφήσω ακόμη περισσότερο τόσο στον Χριστιανισμό όσο και σε άλλες θρησκείες με γέμιζε πολύ.
Αλήθεια, πώς ορίζεις εσύ τη θρησκεία;
Θρησκεία είναι το πιστεύω του κάθε ανθρώπου σε μια ανώτερη δύναμη, ο σεβασμός του σε ένα υπέρτατο ον που ο ίδιος ορίζει. Είναι το «μέρος» -αν μπορώ να το ονομάσω έτσιόπου προσωπικά θα μεταβώ όταν νιώσω πως έχω ανάγκη να αντλήσω δύναμη από κάπου.
Όλους αυτούς τους μήνες που οι εκκλησίες ήταν κλειστές λόγω των μέτρων, σου στοίχισε;
Ομολογώ πως ναι. Την πρώτη μέρα που επιτράπηκε η είσοδος σε εκκλησίες, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, με το που εισήλθα στον χώρο της εκκλησίας ένιωσα τρομερή συγκίνηση. Εκεί αντιλήφθηκα πόση ανάγκη είχα να βρεθώ σε μία εκκλησία.
Έχει γίνει μία ολόκληρη συζήτηση για το αν η Θεία Κοινωνία μπορεί ή δεν μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό, με τις απόψεις να ποικίλλουν τόσο επιστημονικά όσο και θεολογικά. Ποια είναι η άποψή σου για το θέμα;
Στην προκειμένη περίπτωση ακολουθώ την επιστημονική οδό και αυτό σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τα πιστεύω μου και το λέω πολύ έντονα. Βρεθήκαμε όλοι αντιμέτωποι με μία νέα ασθένεια που ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες κινούνταν σε αχαρτογράφητα νερά. Η πίστη του κάθε ανθρώπου, ό,τι κι αν είναι αυτό στο οποίο πιστεύει, δεν δοκιμάζεται ούτε πρέπει να κρίνεται από το αν έλαβε τη Θεία Κοινωνία σε μία περίοδο τόσο δύσκολη και πρωτόγνωρη κατά την οποία στο στόχαστρο ήταν η υγεία μας. Η αγάπη που είναι η βάση των περισσοτέρων θρησκειών σίγουρα εμπεριέχει και την αγάπη για την υγεία τη δική μας αλλά και των γύρω μας.
Τη σπουδή σου, πάντως, δεν την εξάσκησες ποτέ…
Τη σπουδή μου δεν την εξάσκησα ποτέ γιατί δυστυχώς το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών στην Κύπρο σε αφήνει με ένα πτυχίο στο χέρι να περιμένεις για χρόνια να κάνεις αυτό που αγαπάς.


Τα καλλιστεία, όμως, όπου πήρες τον τίτλο «Πρώτη Αναπληρωματική Σταρ Κύπρος 2008», σου άνοιξαν πόρτες στην τηλεόραση. Ποια ήταν η πρώτη σου δουλειά στη μικρή οθόνη και τι ηλικία;
Η πρώτη μου δουλειά στην τηλεόραση ήταν το 2008, στην ηλικία των 24, στο συνδρομητικό μουσικό κανάλι Music Box.
Είχες στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι ο χώρος της τηλεόρασης θα ήταν το μέλλον σου;
Όχι, σε καμία περίπτωση, ούτε ήταν στα σχέδιά μου ή στις επιδιώξεις μου να ασχοληθώ ποτέ με την τηλεόραση. Ήρθε τυχαία, τώρα για το αν θα είναι το μέλλον μου κανείς δεν το γνωρίζει!
Μέχρι πριν τέσσερα, περίπου, χρόνια η πορεία σου στον χώρο ήταν κυρίως στον ψυχαγωγικό τομέα. Πώς έγινε η μεταπήδηση στην ενημέρωση;
Ο Alpha Κύπρου μού έδωσε αυτή την ευκαιρία να δοκιμαστώ στον τομέα της ενημέρωσης και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό γιατί νιώθω πως εδώ βρήκα τον εαυτό μου επαγγελματικά.
Δεν το φοβήθηκες;
Όχι, καθόλου. Στο χέρι μας είναι όλα, καθώς και στη δουλειά που θα δώσουμε σε αυτό που θα κάνουμε.
Στις αρχές, δηλαδή, δεν έτυχε να πεις από μέσα σου «Δήμητρα, τι κάνεις εδώ;» ή κούμπωσε από την αρχή;
Ποτέ δεν είπα τι κάνω εδώ… Όλες οι αλλαγές στη ζωή μας απαιτούν προσπάθεια για να μπεις στα νέα δεδομένα. Η προσπάθεια αυτή γίνεται από εμάς τους ίδιους, δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι από κανέναν αν δεν έχουμε σύμμαχο τη δική μας θέληση.
Σε παρακολουθώ στα ρεπορτάζ και στα δελτία και βλέπω έναν άνθρωπο που του αρέσει πολύ αυτό που κάνει. Η ενημέρωση θα είναι ο τομέας που θα μείνει σταθερός στη ζωή σου;
Μακάρι να μείνει γιατί, όπως είπα και προηγουμένως, αισθάνομαι πως βρήκα τον εαυτό μου επαγγελματικά. Μου αρέσει αυτό που κάνω, μου αρέσει η επαφή που έχουμε καθημερινά με τον κόσμο όντας έξω σε ρεπορτάζ, λατρεύω το ότι ποτέ η μέρα δεν είναι ίδια με την προηγούμενη.
Σε παλιότερη συνέντευξη δήλωσες ότι στον δρόμο μπορεί να τύχει να σε μπερδέψουν με την Άντρη Καραντώνη. Εάν είχες μία πρόταση να παρουσιάσεις κάτι πιο ψυχαγωγικό, όπως αυτό που κάνει και η συνάδελφός σου, δεν θα το σκεφτόσουν καθόλου;
Όχι, ποτέ! Αυτό που κάνει η Άντρη έχει και μία ιδιαιτερότητα με το τραγούδι… Ας αφήσουμε το τραγούδι, λοιπόν, σε αυτούς που το χειρίζονται σωστά, όπως η Άντρη που έχει υπέροχη φωνή.
Ένιωσες ποτέ βλέμματα αμφισβήτησης ως ρεπόρτερ, λόγω της προηγούμενης δράσης σου στον ψυχαγωγικό τομέα;
Όχι, δεν ένιωσα τέτοια βλέμματα!
Όλο αυτόν τον καιρό που καλύπτεις ρεπορτάζ στους δρόμους, ποια ήταν η πιο δύσκολη υπόθεση που έπρεπε να διαχειριστείς;
Χωρίς δεύτερη σκέψη η περίοδος με τον κατά συρροήν δολοφόνο πριν από ένα χρόνο. Το σοκ που ζήσαμε όλοι ως κοινωνία, ως άνθρωποι ήταν μεγάλο. Την ίδια ώρα ως επαγγελματίες έπρεπε να διαχειριστούμε αυτό το καθημερινό σοκ και να ενημερώσουμε τον κόσμο σωστά και έγκυρα.
Όπως πολλοί άλλοι στον χώρο της ενημέρωσης, έδωσες και εσύ το «παρών» σου στην κόκκινη λίμνη του Μιτσερού. Δύσκολη συνθήκη να καλύπτεις τέτοιου είδους ρεπορτάζ;
Δύσκολο πολύ αν λάβεις υπ’ όψιν το θέμα με το οποίο είχαμε να κάνουμε. Στην Κύπρο αυτές τις ιστορίες τις παρακολουθούσαμε μόνο σε ταινίες. Το ότι συνέβαινε δεν το πίστευε κανείς μας, το ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν και μικρά παιδιά ήταν αδιανόητο. Ήταν σίγουρα μία περίοδος που θα θυμάμαι για όλη μου τη ζωή.
Υπήρξε κάποια είδηση που μπορεί να σε επηρεάσει σε προσωπικό επίπεδο;
Οτιδήποτε έχει να κάνει με κακοποιήσεις παιδιών και ζώων, γενικότερα κάθε είδους κακοποίηση σε οποιονδήποτε. Όταν βλέπω να ξεπροβάλλουν τέτοιες ειδήσεις, αναρωτιέμαι σε τι κόσμο ζούμε.


Εκτός από ρεπόρτερ, τα τελευταία χρόνια έχεις αναλάβει και την παρουσίαση κεντρικών δελτίων ειδήσεων του σταθμού. Μεγάλη ευθύνη;
Ευθύνη μεγάλη είναι η ενημέρωση του κοινού και σαφώς αυτό το έχω κατά νου. Οφείλω να είμαι διαβασμένη, ενημερωμένη γιατί έχω χρέος απέναντι στον τηλεθεατή που σε βλέπει την ώρα που του μεταφέρεις την είδηση.
Η παρουσίαση του δελτίου έχει αντίκτυπο στην κοινωνική σου ζωή; Δηλαδή το γεγονός ότι το δελτίο προστάζει ένα πιο αυστηρό και σοβαρό προφίλ, αυτό το διατηρείς και στην κοινωνική ζωή ή τα διαχωρίζεις;
Θεωρώ ότι ποτέ δεν έδωσα δικαίωμα στη ζωή μου με κάτι που να με προσβάλει ή να μην προσδίδει σοβαρότητα. Όπως ήμουν, έτσι είμαι!
Γνωρίζουμε πολλά για την επαγγελματική σου πορεία, εντούτοις, την προσωπική σου ζωή καταφέρνεις να την κρατάς προσωπική. Είναι η κοσμοθεωρία σου η φράση «τα εν οίκω μη εν δήμω»;
Είναι στιγμές και πράγματα που τα κρατάω για εμένα και τους δικούς μου ανθρώπους, δεν αφορούν κάποιον άλλον.
Το 2018 παντρεύτηκες τον επί χρόνια αγαπημένο σου, Σωφρόνη. Πώς είναι ο έγγαμος βίος;
Όπως ακριβώς ήταν και πριν, τίποτα δεν έχει αλλάξει και δεν θεωρώ ότι ένας γάμος είναι ικανός να αλλάξει μια κατάσταση.
Δηλαδή, ο γάμος δεν αλλάζει απολύτως τίποτα στη σχέση ενός ζευγαριού;
Απολύτως τίποτα, αντιθέτως μπορώ να πω πως όσο περνάνε τα χρόνια εδραιώνεται περισσότερο η ηρεμία σε μία σχέση. Αυτό βιώνω και θεωρώ ότι η ηρεμία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους είναι πρωταρχική.
Η καραντίνα πέρασε βελούδινα σε σας ή υπήρξαν και οι εντάσεις;
Πέρασε πολύ όμορφα, ήρθαμε ακόμη πιο κοντά. Βρήκαμε την ευκαιρία να χαρούμε το σπίτι μας.
Τι μπορεί να οδηγήσει την έκρηξη στη σχέση σας;
Απλά, καθημερινά, μικρά πράγματα, αλλά όταν έχεις λίγο την πίεση της δουλειάς, την κούραση της μέρας, τότε επέρχεται η έκρηξη.
Τι τύπου ζευγάρι είστε; Παραδοσιακό, ας το πούμε, ή οι δουλειές στο σπίτι εξ ημισείας;
Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες και σίγουρα δεν αποδέχομαι τον όρο «παραδοσιακό» όταν αφορά ζευγάρι που ζει μέσα σε ένα σπίτι και πρέπει και οι δύο να συνεισφέρουν στις δουλειές. Και οι δύο βοηθάμε σε αυτά τα θέματα.
Δεν πιστεύωνα μην ξεκίνησαν οι πιέσεις από τον οικογενειακό περίγυρο για εγκυμοσύνες και παιδιά…
Κατανοώ την ανάγκη των γονιών μας να δουν εγγονάκια από εμάς και είναι κάτι που το ακούμε αλλά χωρίς κάποια πίεση... Γνωρίζουν πολύ καλά οι οικογένειές μας πως αυτή η απόφαση είναι κάτι που αφορά μόνο εμάς και το σέβονται απόλυτα.
Καμία γυναίκα, φαντάζομαι, δεν είναι 100% έτοιμη να γίνει μητέρα. Εσύ, σε αυτή τη φάση, το σκέφτεσαι;
Περνάει από το μυαλό μου, ίσως... Λέω ίσως γιατί, όπως είπες, κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι τώρα είναι η ώρα.
Αλήθεια, θα τα παρατούσες όλα λόγω της μητρότητας; Θα αφιερωνόσουν εξ ολοκλήρου στο παιδί;
Μα φυσικά, εάν δεν το κάνεις για το ίδιο σου το σπλάχνο, για ποιον θα το κάνεις; Ένα παιδί πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα, εσύ το φέρνεις στον κόσμο, εσύ έχεις την υποχρέωση να το μεγαλώσεις με αγάπη, να το φροντίσεις, να είσαι εκεί όποτε σε χρειαστεί.
Μπορεί να συνδυαστεί η άκρως απαιτητική δουλειά του δημοσιογράφου με τη μητρότητα;Ή θεωρείς ότι αναγκαστικά θα πρέπει να αλλάξει και η καθημερινότητα της δουλειάς σου;
Αν υπάρχει θέληση και ένα σωστό πρόγραμμα, ναι, πιστεύω πως μπορούν να συνδυαστούν.


Οι αλλαγές στο σώμασου θασε επηρεάσουν;
Φυσικά και όχι... Αλλαγές στο σώμα μου έχω και τώρα που και θα πάρω τα κιλάκια μου επειδή μου αρέσει να απολαμβάνω το φαγητό και κυτταρίτιδα θα δω πάνω μου. Και τι με αυτό; Αγαπώ το σώμα μου... Πόσο μάλλον όταν αυτές οι αλλαγές υπάρχουν σε ένα σώμα επειδή μια ζωή μεγαλώνει μέσα σου.
Γενικά, ποια είναι η σχέση σου με την εμφάνισή σου; Προσέχεις;
Μου αρέσει να με προσέχω αλλά σε λογικό πλαίσιο χωρίς υπερβολές και υστερίες. Προσέχω το δέρμα μου, το φροντίζω και, όσον αφορά στα κιλά, αν καταλάβω ότι ξεφεύγω, μπαίνω σε τάξη χωρίς καταπιέσεις, χαλαρά.
Έχεις μυστικά ομορφιάς που δουλεύουν;
Πολύ νερό! Βλέπω τρομερή διαφορά όταν καταναλώνω αρκετό νερό. Επιπλέον νερό με λεμόνι κάθε πρωί είναι το ιδανικό να ξεκινήσω τη μέρα μου.
Γνωρίζω ότι δεν πίνεις καθόλου καφέ. Πώς προέκυψε αυτό;
Προτιμώ το νερό, ένα φλιτζάνι καφέ θα πιω μια φορά στο τόσο. Φραπέ δεν έχω πιει ποτέ στη ζωή μου.
Τι μπορεί να σε χαλαρώσει;
Μια βόλτα με τους σκύλους μου, ένα βιβλίο ή μια βόλτα στη θάλασσα την ώρα που δύει ο ήλιος. Η καλύτερη ώρα να πάει κανείς στη θάλασσα, μαγική η εικόνα.
Έχεις κάποιο χόμπι που σε αποφορτίζει από τη ρουτίνα της δουλειάς;
Το τελευταίο διάστημα λατρεύω να βλέπω σειρές, έχω δει πάρα πολλές και έχω άλλες τόσες στη λίστα.
Τι σε ενοχλεί στην κυπριακή κοινωνία;
Η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζουμε καταστάσεις λες και δεν συμβαίνουν δίπλα μας, λες και δεν θα συμβούν ποτέ σε εμάς. Η λέξη «δράση» απουσιάζει εντελώς σε κάποιες περιπτώσεις και αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι που πάει μπροστά έναν λαό. Επιπλέον με ενοχλούν και τα φαινόμενα αγένειας που συναντάμε καθημερινά.
Βλέπουμε αρκετά πρόσωπα των μίντια να πολιτεύονται. Αν ένα κόμμα σού ζητούσε να πάρεις μία τέτοια απόφαση, θα το σκεφτόσουν;
Θα το σκεφτόμουν πολύ σοβαρά να πολιτευτώ. Όσο μεγαλώνω νιώθω την ανάγκη να θέλω να βοηθήσω, να συνεισφέρω, να προσπαθήσω να αλλάξω τον κόσμο που ζούμε με όποιο τρόπο γίνεται και σίγουρα ένας από αυτούς είναι τα κοινά. Σίγουρα, όμως, δεν είναι κάτι που θα ήθελα τη δεδομένη στιγμή καθώς προέχει η δουλειά μου στην τηλεόραση.
Φέτος, θα κάνεις διακοπές;
Θα κάνω στην όμορφη και ήρεμη Πάφο. Το εξωτερικό το αφήνουμε στην άκρη για λίγο λόγω κορωνοϊού και έχει ο Θεός.
Ποιο μάθημα σού έδωσε όλη αυτή η περίοδος του αυτοπεριορισμού;
Απλώς ενίσχυσε την άποψη που είχα πάντα για τη ζωή. Πως πρέπει να ζούμε την κάθε μας στιγμή πολύ έντονα, να μη μιζεριάζουμε και να μη θεωρούμε τίποτα δεδομένο.
Ποιοι είναι οι στόχοι και τα θέλω σου για το μέλλον;
Να είμαι καλά, να έχω την υγεία μου και όλα τα άλλα έρχονται σιγά-σιγά. 

Φωτογραφίες Ντέμης Σιρανίδης Styling Χριστιάνα Χατζήκυριακου Μακιγιάζ Μαρία Κλείτου Μαλλιά Ανδρέας Χριστοδούλου

Ευχαριστούμε το Evergreen Vegan & Vegetarian (Δημοτικός Κήπος Λευκωσίας) για την ευγενική φιλοξενία.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Beautiful People την Κυριακή 28 Ιουνίου.

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X