ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βασίλισσα Ελισάβετ: Κάποιοι δε θρηνούν το θάνατό της..

Το παρελθόν δε ξεχνιέται...

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ μονοπωλεί τις τελευταίες ώρες το ενδιαφέρον των ΜΜΕ ανά τον κόσμο.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή στις 8 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 96 ετών, στο κάστρο Μπαλμόραλ, όπου έμενε.

Πλήθος συλλυπητήριων μηνυμάτων έχουν γεμίσει τα social media, εκφράζοντας τη θλίψη τους για το θάνατό της. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι και αυτοί που δεν στεναχωρέθηκαν με την απώλεια της Ελισάβετ, φέρνοντας στο μυαλό τους μνήμες από το παρελθόν και τον ρόλο που η Βασίλισσα της Αγγλίας έπαιξε κατά την περίοδο της Αγγλικής αποικιοκρατίας στην Κύπρο.

Είναι ευρέως διαδεδομένο στην Κύπρο και όχι μόνο ότι η βασίλισσα Ελισάβετ είχε την ευκαιρία να δώσει «χάρη» στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και τους άλλους οκτώ αγωνιστές της ΕΟΚΑ, οι οποίοι για την ελευθερία της πατρίδα τους οδηγήθηκαν στην κρεμάλα.

Η Κύπρος δεν ξέχασε ποτέ και ο θάνατος των ηρώων της παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις μαύρες σελίδες της ιστορίας του νησιού. Έτσι, ο θάνατος της Ελισάβετ δε στάθηκε αφορμή για κάποιους να θρηνήσουν.. Τα μηνύματα στα social media είναι αρκετά. Απλός κόσμος, αλλά και διάφορα γνωστά ονόματα εξέφρασαν την απόψη τους.

Πρώτη η Έλενα Ακρίτα. Η γνωστή δημοσιογράφος, ηθοποιός και σεναριογράφος σχόλιασε με ανάρτησή της στο facebook: «Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο. Θ΄ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ‘ναι το τελευταίο μου γράμμα.Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί».

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης (1938-1957) απαγχονίστηκε στα 19 του χρόνια. Η βασίλισσα που πέθανε σήμερα (και που δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα) μπορούσε να τον σώσει. Τον δολοφόνησε δι’ απαγχονισμού.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος η Μαρίνα Βρόντη, ο Στέφανος Μιχαήλ και ο Κούλλης Νικολάου.

Η Μαρίνα Βρόντη σε ανάρτηση της στο instagram πόσταρε δύο φωτογραφίες, η μία με την οικογένεια της Ελισάβετ και η άλλη μια δική της οικογενειακή φωτογραφία. Στη λεζάντα σχολίασε: «Πέθανε η βασίλισσα

Η Αλισαβού. Εγώ έτσι την έλεγα. Είχε ίδια ηλικία με τη γιαγιά μου. Η γιαγιά μου ζει! Έφτασε λέει τόσων χρονών η Αλισαβού γιατί είχε πάντα κάποιον να τη φροντίζει. Τα είχε όλα. Έβηχε λίγο και τρέχανε σαρανταπέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες να την φτιάξουνε για τούτο κι έφτασε 96. Μα δεν ισχύει γιατί τη γιαγιά μου δεν την έτρεχε κανείς. Τώρα που μεγάλωσε η νονά μου την τρέχει. Αλλά δεν μπορείς να πεις πως η Ανθούσα που στα 12 της έσπαζε πέτρες για να γίνουν δρόμοι στο Φοινί και μετά καμαριέρα σε ξενοδοχείο είχε την ίδια ζωή με την Αλισαβού. Όχι καθόλου ίδια ζωή. Κι όμως έφτασαν τόσων χρονών.
Θα μου πεις μα τι άγχη είχε η Ανθούσα; Εδώ η άλλη ήταν βασίλισσα. Πολλές ευθύνες. Κι η Ανθούσα είχε ευθύνες. Τα παιδιά της, τη δουλειά της, το νοικοκυριό της. Εντάξει αλλάζουν οι καιροί. Η γιαγιά μου δεν πάλευε να γίνει αποδεχτή ούτε αρεστή στον κόσμο πάλευε να επιβιώσει. Και τα κατάφερε να φτάσει ίδια χρόνια με τη βασίλισσα. Και σίγουρα υπάρχει μια κρυφή χαρά που έφυγε εκείνη πρώτη. Γιατί το δίκιο του φτωχού θα είναι πάντα η γοητεία της άδειας τσέπης.

Αντίο Αλισαβού!

Ανθούσα - Αλισαβού 1-0

#godsaveanthousa

Η οικογένεια της Αλισαβούς. Η οικογένεια της Ανθούσας»


Ο Στέφανος Μιχαήλ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού πόσταρε τα κάτωθι: 

 

Στο τέλος ο γνωστός ηθοποιός έκανε αναδημοσίευση την ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα.


Με τη σειρά του ο Κούλλης Νικολάου δημοσίευσε μια φωτογραφία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και σχολίασε χρησιμοποιώντας στίχους από το γνωστό τραγούδι του αγωνιστή ''Θα πάρω μιαν ανηφοριά'': «Θα πάρω μιαν ανηφοριά ,θα πάρω μονοπάτια, να βρω τα σκαλοπάτια που παν στην Λευτεριά, κόρη Πανώρια θα της πω άνοιξε τα φτερά σου και πάρε με κοντά σου μονάχα αυτό ζητώ!!!»

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kyriacos Nicolaou (@koulisnikolaou)

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η Βρετανία δεν έχει απολογηθεί για τους βασανισμούς και θανάτους Κυπρίων αγωνιστών κατά την περίοδο 1955-59.

 

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση