ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μάχιμος ο Παπασάββας στην Indianapolis

autokinito.com.cy

autokinito.com.cy

https://autokinito.com.cy/

facebookinstagram

Ξεκίνησε από χαμηλά και σκαρφάλωσε ψηλά στην κατάταξη, έκανε θεαματικά προσπεράσματα, προηγήθηκε και έδειξε το δρόμο στους υπόλοιπους στη θρυλική πίστα, αλλά η τύχη δεν χαμογέλασε τελικά στον 15χρονο Κύπριο άσο του Αμερικανικού πρωταθλήματος USF2000.

Ο Ευαγόρας Παπασάββας, οδηγός του Jay Howard στο πρωτάθλημα USF2000, έγραψε ιστορία για τη χώρα μας, αφού έγινε ο πρώτος Κύπριος που προηγήθηκε σε μια κούρσα στη θρυλική πίστα της Indianapolis, η οποία διοργανώνει αγώνες από το 1909.

Ο Ευαγόρας υπογράμμισε το πηγαίο του ταλέντο με το καλημέρα στην πίστα Grand Prix της Indianapolis (μήκους 3.9 χλμ.) γράφοντας τον τρίτο ταχύτερο χρόνο στα αρχικά στάδια των ελεύθερων δοκιμαστικών, προτού ένα πρόβλημα στον κινητήρα του μονοθέσιου του τον βάλει στο περιθώριο. Ο ίδιος όμως δεν πτοήθηκε, αντλώντας όλες τις πληροφορίες που χρειαζόταν για να ρυθμίσει κατάλληλα το αυτοκίνητό του για τους τρεις αγώνες που θα ακολουθούσαν και προσαρμόζοντας το στυλ οδήγησής του σύμφωνα με αυτές τις ρυθμίσεις.

Η πρώτη περίοδος προκριματικών διεξήχθη στη βροχή, η οποία έφερε τα πάνω κάτω για τους νεαρούς οδηγούς, ωστόσο, ο Ευαγόρας συνέχισε να πρωταγωνιστεί, δείχνοντας για άλλη μια φορά πόσο γρήγορα μπορεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και γράφοντας για άλλη μια φορά τον τρίτο ταχύτερο χρόνο.

Η κόκκινη σημαία ανέμισε έξω στην πίστα στη συνέχεια, σταματώντας τη δράση και επιτρέποντας σε όλους να πάρουν μια ανάσα πριν από την τελευταία τους προσπάθεια για έναν γρήγορο γύρο. Ο συμπατριώτης μας είχε μια άτυχη στιγμή όμως, γλιστρώντας εκτός πίστας, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στην ένατη θέση, από την οποία αναγκάστηκε να ξεκινήσει τον πρώτο αγώνα.

evagoras papassavas ευαγόρας παπασάββας cyprus indy USF2000

Στην πρώτη κούρσα του weekend λοιπόν ο ίδιος κατάφερε να πλασαριστεί στην έκτη θέση, προτού τα μηχανικά προβλήματα επιστρέψουν, σκοτώσουν τις ελπίδες του, μιας και ο κινητήρας του τον πρόδωσε τη στιγμή που προσπαθούσε να φτάσει τους πρωτοπόρους.

Η βλάβη στον κινητήρα ανάγκασε τον Παπασάββα να ξεκινήσει τη δεύτερη κούρσα της επόμενης μέρας από τη 19η μόλις θέση και εκεί ήταν που διαφήμισε την ικανότητά του να παλεύει «τροχό με τροχό» με τους αντιπάλους του: Κέρδισε δώδεκα θέσεις, σκαρφαλώνοντας στην έβδομη, έχοντας προσπεράσει τους Gardner, Dyszelski και Cox σε διάστημα τριών γύρων (μόνο οι δύο πρώτοι του αγώνα έγραφαν ταχύτερους γύρους από τον δικό μας οδηγό) μέχρι που η δυναμική αυτή άνοδός του διακόπηκε από την καρό σημαία.

Ο Ευαγόρας ξεκίνησε την τρίτη και τελευταία κούρσα στην Indianapolis από την τρίτη θέση (ως αποτέλεσμα του τρίτου ταχύτερου γύρου που έγραψε στον προηγούμενο αγώνα) και με το που δόθηκε η εκκίνηση ο 15χρονος από τη Λεμεσό κατάφερε να ξαφνιάσει τους πάντες. Ο συμπατριώτης μας τρύπωσε μεταξύ των τροχών του Simon Sikes και του Nikita Johnson για να πάρει την αρχηγεία, την οποία και διατήρησε καθώς οι 20 βολίδες έστριψαν στην πρώτη στροφή.

Συνέχισε να δείχνει το δρόμο στους υπόλοιπους οδηγούς για τους επόμενους τέσσερεις γύρους, γράφοντας ιστορία για τον εαυτό του και για την Κύπρο κάθε φορά που περνούσε τη γραμμή με τα διάσημα πέτρινα τούβλα. Διάφορα ατυχήματα όμως διέκοψαν την κανονική ροή του αγώνα και με το που δόθηκε η επανεκκίνηση ο Παπασάββας βρέθηκε να κάνει μάχη με διάφορους οδηγούς, γλιστρώντας προς τα πίσω ύστερα από μια επαφή που είχε με τον Cox. Στο τέλος κατάφερε να σκαρφαλώσει πάλι από την ένατη στην έκτη θέση, όπου και τερμάτισε.

Ο συμπατριώτης μας δήλωσε σχετικά με την εμπειρία του στην Indianapolis: «Αισθάνομαι ότι μπορούμε να επανορθώσουμε και να παλέψουμε για τη νίκη στον επόμενο αγώνα. Ο κινητήρας μου ήταν δυνατός και η ρύθμιση του μονοθέσιου πολύ καλή. Μακάρι να μην συνέβαιναν όσα συνέβησαν στις επανεκκινήσεις. Όπως και να έχει όμως το πράγμα, βλέπω μόνο τη θετική πλευρά, αφού το να βρεθώ επικεφαλής του αγώνα στη θρυλική πίστα της Indianapolis ήταν ένα υπέροχο συναίσθημα».

Μετά και την ολοκλήρωση των πρώτων επτά γύρων του πρωταθλήματος της USF2000, ο Κύπριος άσος βρίσκεται στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, ενώ σειρά στη συνέχεια έχει μια οβάλ πίστα, το Lucas Oil Raceway, που θα φιλοξενήσει τον επόμενο γύρο του πρωταθλήματος, στις 25-26 Μαΐου.

Auto: Τελευταία Ενημέρωση