ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

6 ενδιαφέροντα στοιχεία για τη νέα πίστα της F1 στη Σαουδική Αραβία

Η πίστα της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία μόλις αποκαλύφθηκε

Το Δεκέμβριο θα δούμε το πρώτο Γκραν Πρι της Formula 1 στη Τζέντα, μια νέα πίστα στη Σαουδική Αραβία που μας κρύβει πολλά όμορφα στοιχεία.

Η πίστα της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία μόλις αποκαλύφθηκε. Η Formula 1 θα κάνει τον πρώτο της αγώνα εκεί στις 5 Δεκέμβρη και ήδη, το ενδιαφέρον κορυφώνεται από τις εντυπωσιακές της προδιαγραφές. Ακόμη δεν έχουμε δει μονοθέσια να τρέχουν εκεί, έχουν γίνει όμως δοκιμές σε προσομοιωτές ακριβείας που μας επιτρέπουν να πάρουμε μια ιδέα για το τι θα γίνει τον Δεκέμβρη.

Πρόκειται για ένα σιρκουί δρόμου, στο οποίο τα αγωνιστικά θα αναπτύσσουν φοβερές ταχύτητες. Μάλιστα, καταφέρνει να φτάσει την ταχύτητα της Μόντσα, που παραδοσιακά αναφέρεται ως ο ναός της ταχύτητας. Παρακάτω ακολουθούν έξι στοιχεία που προκάλεσαν το ενδιαφέρον μας.

Σπάει τα κοντέρ!
Το Σίλβερστον είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Μόντσα σήμερα σε ο,τι αφορά το μέσο όρο ταχύτητας των μονοθεσίων ανά γύρο. Στην ιταλική πίστα το κοντέρ βρίσκεται στα 264,4 χλμ./ώρα, ενώ στο Σίλβερστον, στα 251,6 χλμ./ώρα. Η Τζέντα αν και είναι σιρκουί δρόμου, μπαίνει ανάμεσα με 252,8 χλμ./ώρα στον προσομοιωτή.

Μόντσα: 264,4 χλμ./ώρα
Τζέντα: 252,8 χλμ./ώρα
Σίλβερστον: 251,6 χλμ./ώρα
Σπα: 249 χλμ./ώρα
Red Bull Ring: 247 χλμ./ώρα

Το γρηγορότερο σιρκουί δρόμου της F1

Είπαμε, ότι η Τζέντα είναι μια πολύ γρήγορη πίστα και μένει πίσω μόνο από τη Μόντσα. Όμως, μιλάμε για ένα σιρκουί δρόμου και σε αυτή την κατηγορία, δεν υπάρχει κάποιο ταχύτερο στο καλεντάρι! Το Άλμπερτ Παρκ στην Αυστραλία είχε την πρωτιά, όμως δεν θα την έχει για πολύ.

Τζέντα: 252,8 χλμ./ώρα
Άλμπερτ Παρκ: 237,2 χλμ./ώρα
Μπακού: 215 χλμ./ώρα
Μαρίνα Μπέι Σιγκαπούρη: 189,8 χλμ./ώρα
Μονακό: 171,2 χλμ./ώρα
Η δεύτερη μεγαλύτερη πίστα
Το Σπα είναι η πίστα με το μεγαλύτερο μήκος σήμερα στη Formula 1 με 7.004 μέτρα. Η Τζέντα θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη, αφήνοντας πίσω της το Μπακού, αλλά και το Σίλβερστον.

Σπα: 7.004 μέτρα
Τζέντα: 6.175 μέτρα
Μπακού: 6.003 μέτρα
Σίλβερστον: 5.891 μέτρα
Σότσι (Ρωσία): 5.848 μέτρα
Έχει τα πρωτεία μήκους στα σιρκουί δρόμου
Όπως συμβαίνει και στο μέσο όρο ταχύτητας ανά γύρο που παίρνει την πρώτη θέση, η πίστα της Τζέντα είναι και η μεγαλύτερη όταν μιλάμε για σιρκουί δρόμου. Εκθρονίζει το Μπακού και είναι σχεδόν η... διπλή από τον θρυλικό αγώνα του Μονακό.

Τζέντα: 6.175 μέτρα
Μπακού: 6.003 μέτρα
Άλμπερτ Παρκ: 5.303 μέτρα
Μαρίνα Μπέι Σιγκαπούρη: 5.063 μέτρα
Μονακό: 3.337 μέτρα
27 στροφές που... ζαλίζουν
Η πίστα της Τζέντα εκτός από πολύ γρήγορη, έχει και πάρα πολλές στροφές. Με δεδομένο ότι η ταχύτητά της είναι τόσο μεγάλη, οι στροφές αυτές είναι κυρίως γρήγορες που δεν ρίχνουν σημαντικά την ταχύτητα των μονοθεσίων. Συνολικά, έχει 27 και είναι οι περισσότερες από κάθε άλλη πίστα της F1.

Τζέντα: 27 στροφές
Μαρίνα Μπέι Σιγκαπούρη: 23 στροφές
Άμπου Ντάμπι: 21 στροφές
Μπακού: 20 στροφές
Όστιν, ΗΠΑ: 20 στροφές
Πιθανότητα για 3 ζώνες DRS

Η FIA μέσα στις επόμενες μέρες θα αποφασίσει τις ζώνες DRS της νέας πίστας στη Σαουδική Αραβία. Οι δύο έχουν ήδη γνωστοποιηθεί από που θα ξεκινούν και που θα τελειώνουν, εξετάζεται όμως το ενδεχόμενο να προστεθεί και μια τρίτη ζώνη DRS που θα απογειώσει τον ανταγωνισμό και τις ανατροπές στον αγώνα με πολλές ευκαιρίες για προσπέραση.

Πηγή: gazzetta.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Auto: Τελευταία Ενημέρωση