ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

42 χρόνια μετά (pics-vid)

Σάββας Λαζανιάς

Σάββας Λαζανιάς

lazaniass@sppmedia.com

Όπως είναι γνωστό, ο ΑΠΟΕΛ αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική την περίοδο 1973-74, ως πρωταθλητής Κύπρου. Οι «γαλαζοκίτρινοι» τερμάτισαν στην 13η θέση της βαθμολογίας με 27 βαθμούς, έχοντας απολογισμό 11 νίκες, πέντε ισοπαλίες και 18 ήττες.

Ο ΑΠΟΕΛ είναι η μοναδική κυπριακή ομάδα που κατάφερε να κερδίσει την παραμονή της στην Α’ Εθνική. Προπονητής των «γαλαζοκιτρίνων» ήταν ο μεγάλος Πάνος Μάρκοβιτς.

Τα γεγονότα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής δεν επέτρεψαν στους «γαλαζοκιτρίνους» να αγωνιστούν στην Α’ Εθνική την επόμενη περίοδο. Το 1974 τερματίστηκε ο θεσμός συμμετοχής των κυπριακών ομάδων στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Μεγάλος πρωταγωνιστής του ΑΠΟΕΛ σε αυτήν τη μεγαλειώδη πορεία ήταν ο Αντρέας Στυλιανού ο οποίος πέτυχε 11 γκολ σε 33 συμμετοχές.

Την περίοδο 1973-74 αναδείχθηκε πρωταθλητής ο Ολυμπιακός Πειραιώς με 59 βαθμούς. Εκείνη τη χρονιά ο ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε δυο φορές από τους «ερυθρόλευκους», έχασε με 1-0 στο παλιό ΓΣΠ και με 3-0 στο «Καραϊσκάκη». Οι δυο ομάδες θα ξαναβρεθούν αντιμέτωπες μετά από 42 ολόκληρα χρόνια, αυτή τη φορά για το Γιουρόπα Λιγκ.

30/09/73: Ολυμπιακός – ΑΠΟΕΛ 3-0
10/02/74: ΑΠΟΕΛ - Ολυμπιακός 0-1

Η θρυλική ομάδα της περιόδου 1973-74:

Γιώργος Παντζιαράς
Ηρόδοτος
Μενελάου
Κολοκάσης
Αθάνατος
Λευτέρης
Τότης
Νίκος Παντζιαράς
Στεφανής
Στυλιανού
Τιμοθέου
Α. Μιαμηλιώτης
Μάρκου
Πετράκης
Αντωνίου
Κρητικός
Λεωνίδας

Δείτε τα στιγμιότυπα από το παιχνίδι που έγινε στο «Καραϊσκάκη»:

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση