ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το Facebook θα καταργήσει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου

Η πλατφόρμα σχεδιάζει νέες αλλαγές

«Λουκέτο» στο σύστημα αναγνώρισης προσώπου που έχει υιοθετήσει εδώ και μια δεκαετία, σχεδιάζει να βάλει το Facebook, διαγράφοντας τα δεδομένα σάρωσης για πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκει να σταματήσει τις ανησυχίες για ζητήματα απορρήτου, αλλά και σειρά κυβερνητικών ερευνών, ομαδικών αγωγών και προβλημάτων από τις ρυθμιστικές αρχές.

Ο Jerome Pesenti, αντιπρόεδρος τεχνητής νοημοσύνης στη Meta, τη νέα μητρική του facebook, σε ανάρτησή του στο blog ανέφερε ότι η αλλαγή έγινε λόγω «των πολλών ανησυχιών για τη θέση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου στην κοινωνία». Αν και η εταιρεία εξακολουθεί να θεωρεί το λογισμικό ως ισχυρό εργαλείο, εντούτοις θέλει να βρει μια ισορροπία με την τεχνολογία.

Η τεχνολογία εισήχθη τον Δεκέμβριο του 2010, με στόχο οι χρήστες του Facebook να μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο. Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου αναγνώριζε αυτόματα τα άτομα που εμφανίζονταν στα ψηφιακά άλμπουμ φωτογραφιών των χρηστών και πρότεινε στους χρήστες να τους κάνουν tag, συνδέοντας τους λογαριασμούς με τις φωτογραφίες. Το λογισμικό έπαιξε μεγάλο ρόλο στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα αποθετήρια ψηφιακών φωτογραφιών στον κόσμο, που κατέχει το Facebook.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει αναπτυχθεί σε ακρίβεια και ισχύ και βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από κυβερνήσεις, τις αρχές επιβολής του νόμου και εταιρείες.

Ερωτήματα για τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί

Το Facebook έχει χρησιμοποιήσει την τεχνολογία μόνο στην πλατφόρμα του και δεν έχει πουλήσει λογισμικό σε τρίτα μέρη. Παρόλα αυτά, η διατήρησή της προκαλεί «πονοκέφαλο» τόσο σε ζητήματα ιδιωτικότητας όσο και ρυθμιστικών αρχών. Άτομα που ασχολούνται με τον χώρο επανειλημμένα ρωτούν για τον όγκο των δεδομένων που έχει συγκεντρώσει η πλατφόρμα και πώς θα μπορούσε να τον αξιοποιήσει.

Το 2019, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου επέβαλε πρόστιμο στο Facebook για μια σειρά ζητημάτων, ενώ πηγή ανησυχιών ήταν και το λογισμικό για αναγνώριση προσώπου. Τον περασμένο χρόνο, η εταιρεία δέχθηκε να πληρώσει 650 εκατομμύρια δολάρια για συμβιβασμό μιας υπόθεσης στο Ιλινόις, καθώς κατηγορήθηκε ότι παραβιάζει πολιτειακό νόμο που προϋποθέτει τη συναίνεση των κατοίκων για να χρησιμοποιηθούν τα βιομετρικά τους χαρακτηριστικά, μεταξύ αυτών και η γεωμετρία προσώπου.

Η ανακοίνωση της κατάργησης του λογισμικού έρχεται εν μέσω γενικότερης αναταραχής για το Facebook, μετά και τις καταγγελίες πρώην εργαζόμενης ότι η εταιρεία προωθούσε το συμφέρον της και όχι την ασφάλεια των πολιτών.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Tech: Τελευταία Ενημέρωση