ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παναγία των Παρισίων: Ποια μέρη καταστράφηκαν μέσα στον ναό (vid,pics)

Πάνω από 600 εκατ. ευρώ οι δωρεές για ανοικοδόμηση

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η μεγάλη φωτιά που για 8,5 ώρες έκαιγε ανεξελέγκτη στην Παναγία των Παρισίων καταστρέφοντας ένα μεγάλο κομμάτι του καθεδρικού ναού με ιστορία εννέα αιώνων.

Η φωτιά που κατέστρεψε τα 2/3 της οροφής του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων δεν προκάλεσε φθορές μονάχα στο ιστορικό κτίριο, αλλά διακινδύνευσε και την εκτενή συλλογή χριστιανικών κειμηλίων και έργων τα οποία «φιλοξενούσε» ο ναός.

Τι καταστράφηκε

Η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον καθεδρικό ναό, όμως στο κτίριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών. «Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία (...) είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», δήλωσε ο Λοράν Νουνιέζ στους δημοσιογράφους.

«Συνολικά η δομή αντέχει», όμως «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί» και το οποίο οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών, πρόσθεσε.

Εξάλλου το μεγάλο όργανο του ναού «δεν κάηκε» από την πυρκαγιά, αλλά η δομή του μπορεί να έχει υποστεί ζημιές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους τρεις οργανίστες της Νοτρ Νταμ.

Το όργανο, το οποίο ανακαινίζεται στο πέρασμα των αιώνων, αλλά το ουσιαστικό μέρος της δομής του χρονολογείται από την αρχή του 15ου αιώνα, «έχει εν μέρει διασωθεί, όμως είναι καλυμμένο με μπάζα, σκόνη και νερό», δήλωσε ο Φιλίπ Λεφέβρ που εδώ και 35 χρόνια είναι οργανίστας στην Παναγία των Παρισίων. «Τους επόμενους μήνες, όλο αυτό θα στεγνώσει και υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν δομικά προβλήματα», πρόσθεσε ο 70χρονος οργανίστας.

«Ελπίζουμε ότι θα παραμείνει σταθερό και ότι μόλις καταστεί δυνατό θα προστατευθεί», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως το εν λόγω όργανο είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Αντιθέτως, «το μικρό όργανο υπέστη ζημιές» από τη φωτιά, διευκρίνισε.

«Όμως το χειρότερο αποφεύχθηκε, η Νοτρ Νταμ είναι ακόμη όρθια και το ανακουφιστικό είναι η ομόφωνη αντίδραση ολόκληρου του κόσμου», δήλωσε ακόμη προσθέτοντας πως «εδώ και αιώνες η Νοτρ Νταμ ζει με τη ζωή των ανθρώπων».

*Φωτογραφίες: Δημήτρης Αθανασούλης

Ξεπέρασαν τα 600 εκατ.ευρώ οι δωρεές

Οι δωρεές από μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους και πλούσιες οικογένειες της Γαλλίας για τη χρηματοδότηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων ξεπερνούν ήδη τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η οικογένεια που έχει κληρονομήσει τη L'Oreal, οι Μπετανκούρ-Μεγέρ, μαζί με τον παγκόσμιο κολοσσό καλλυντικών ανακοίνωσαν σήμερα δωρεά συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στα οποία προστίθενται τα 200 εκατομμύρια της οικογένειας Αρνό και του ομίλου της LVMH, και τα 100 εκατομμύρια που υποσχέθηκαν αντίστοιχα ο πετρελαϊκός όμιλος Total και η οικογένεια Πινό, ιδιοκτήτρια του ομίλου Kering.

Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ (Firmalac) θα συνδράμει με δωρεά 10 εκατομμυρίων ευρώ για την «αποκατάσταση του βέλους» και η οικογένεια Μπουίγκ του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών θα δώσει επίσης 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η δήμαρχος του Παρισιού ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες. Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές.

Επίσης η πόλη Σέγκετ της Ουγγαρίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που της προσέφερε το Παρίσι στην ανοικοδόμησή της πριν από 140 χρόνια αλλά και ο βασιλιάς του Σανουί, στην Ακτή του Ελεφαντοστού προσφέρουν την βοήθειά τους στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων. Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης και υποσχέθηκαν ευρωπαϊκή βοήθεια.

Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. «Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ. 

Ειδικευμένοι τεχνίτες και σπάνια υλικά θα χρειασθούν για την ανοικοδόμηση του μνημείου, που υποδέχεται 13 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, 35.000 κάθε μέρα.

Ο επικεφαλής γαλλικής εταιρείας ξυλείας δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τους καλύτερους κορμούς δρυός για την κατασκευή του σκελετού που συγκρατούσε την κατεστραμμένη στέγη και ήταν γνωστός ως «δάσος».

«Η εργασία θα πάρει σίγουρα χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, αλλά θα χρειασθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας. Θα πρέπει να βρούμε τα καλύτερα είδη ξυλείας, με μεγάλες διαμέτρους», δήλωσε ο Σιλβέν Σαρλερουά του ομίλου Charlerois στην Franceinfo.

Οι εργασίες αποκατάστασης θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Ομως οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ζημίες θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες.

«Από χθες ακούω ότι θα πάρει μία δεκαετία. Τι ανοησία!», δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, που προτείνει ένα φιλόδοξο τριετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση της στέγης και του βέλους που κατέρρευσε φλεγόμενο. «Πρέπει να ορισθεί βραχυχρόνια προθεσμία, όπως κάναμε στο παρελθόν με άλλα έργα εξαιρετικού χαρακτήρα», είπε.

Διεσώθη το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού

Ανάμεσα στα πολυτιμότερα κειμήλια της Παναγίας των Παρισίων βρίσκεται και ένα ακάνθινο στεφάνι, το οποίο μελετητές πιστεύουν ότι τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Ιησού κατά το μαρτύριό του. Σύμφωνα με τον εφημέριο του ναού, Πατρίκ Σοβέ, το ιστορικό κειμήλιο διασώθηκε και βρίσκεται σε «ασφαλή χέρια».

Στον ναό βρίσκεται κομμάτι ξύλου, το οποίο πιστεύεται ότι είναι μέρος του σταυρού, αλλά και ένα από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν στη σταύρωση.

Ο Στέφεν Μάρεϊ, καθηγητής γοτθικής και μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής στο Columbia, αναφέρει ότι το «στεφάνι» ίσως περιέχει κομμάτια του πραγματικού κειμηλίου.

«Οι περισσότεροι από αυτούς τους ναούς έχουν γίνει προορισμοί για πολλά από αυτά τα κειμήλια, τα οποία μπορεί το κοινό να δει», δήλωσε η Νόρα Χάιμαν, καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της κατάρρευσης του κωδωνοστασίου:

Οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί 1,5 ώρα νωρίτερα!

Νέα δεδομένα έρχονται στο φως σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο ιστορικό κτίριο της Παναγίας των Παρισίων.

Η έρευνα περιπλέκεται καθώς σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Ζαν Κλοντ Γκαλέ, οι εργάτες είχαν ολοκληρώσει τη δουλειά τους στις 17.30 μ.μ, ώρα Γαλλίας, περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά προτού ξεσπάσει η φωτιά, δηλαδή στις 18.50 ώρα Γαλλίας.

Από χθες το βράδυ, πάντως, οι εργάτες που συμμετείχαν στις εργασίες συντήρησης του καθεδρικού ναού δίνουν καταθέσεις.

«Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στη Notre Dame, ήχησαν οι συναγερμοί του καθεδρικού ναού και οι επισκέπτες στη Notre-Dame άρχισαν γρήγορα να εκκενώνουν το κτίριο... Οι εργάτες είχαν σταματήσει τις εργασίες από τις 17:00 έως τις 17:30 ώρα Γαλλίας», όπως επισημαίνει ο Αντρέ Φινό, υπεύθυνος επικοινωνίας του καθεδρικού ναού.

«Αλλά δεν είμαστε σίγουροι εάν είχε απομείνει κάποιος. Δύο εταιρείες από την Ανατολική Γαλλία (η Meuse και Meurthe-et-Moselle) είχαν αναλάβει αυτό το έργο αποκατάστασης», προσθέτει.

Τα ξημερώματα της Τρίτης η πυροσβεστική υπηρεσία της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά και ότι έχει μερικώς κατασβεστεί. «Υπάρχουν ακόμα σποραδικές εστίες» δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Νωρίτερα αξιωματούχος της πυροσβεστικής είχε ανακοινώσει ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε σοβαρά ένας πυροσβέστης.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της πυροσβεστικής καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει φλόγα στον ναό.

Η επόμενη ημέρα αναμένεται να είναι εξίσου δύσκολη με αυτή που προηγήθηκε καθώς θα πρέπει αφενός να ξεκινήσει η επιχείρηση αποκατάστασης των ζημιών και αφετέρου να ερευνηθεί το πώς ξεκίνησε η φωτιά που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε ένα από τα κοσμήματα του παγκόσμιου πολιτισμού.

«Αποφύγαμε τα χειρότερα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υποσχόμενος ότι «αυτόν τον καθεδρικό θα τον ξαναχτίσουμε όλοι μαζί, γιατί είναι αυτό που περιμένουν οι Γάλλοι, είναι αυτό που αξίζει στην ιστορία μας». Όπως ανακοίνωσε θα ξεκινήσει μια διεθνής καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.



«Εικόνα βομβαρδισμού - Στο βάθος ο σταυρός φωτισμένος από τις φλόγες»

«Τα βιτρό κατεστραμμένα από τις εκρήξεις, το βέλος καταρρέοντας άνοιξε μία οπή επάνω από το ιερό: εικόνα βομβαρδισμού». Είναι η περιγραφή του Φιλίπ Μαρσέ, του γενικού βικάριου της αρχιεπισκοπής του Παρισιού. Ηταν από τους πρώτους που μπήκε στην Νοτρ Νταμ μετά την πυρκαγιά.

«Αυτή η εκκλησία ανεγέρθηκε πριν από 850 χρόνια, άντεξε πολέμους, άντεξε βομβαρδισμούς, άντεξε τα πάντα», λέει ο Φιλίπ Μαρσέ που χειροτονήθηκε ιερέας στην Νότρ Νταμ πριν από 31 χρόνια.

«Μπαίνοντας την νύκτα, την ώρα που μόλις άρχιζε να ελέγχεται η φωτιά και καθώς υπήρχαν ακόμη μεμονωμένες εστίες που συνέχιζαν να καίνε, η εικόνα ήταν εικόνα βομβαρδισμού», λέει.

«Στη αρχή όλα ήταν μαύρα και υπήρχε στο βάθος ο μεγάλος κίτρινος σταυρός φωτισμένος από τις φλόγες. Ηταν εντυπωσιακό!», περιγράφει ο άνθρωπος που πέρασε όλη την νύκτα «στο προσκέφαλο της Παναγίας μας που κλαίει».

«Δεξιά του σταυρού αυτού, υπάρχει ένα άγαλμα της Μαρίας... Είναι όρθια, υπάρχει ο σταυρός και η Παναγία, εκεί στην καρδιά της Νοτρ Νταμ».

 

Και στην μέση όλων αυτών, ένα παράταιρο αντικείμενο: «ένα ρομπότ που έριχνε νερό». «Και οι σπίθες από το λιωμένο μολύβι που έπεφταν από την στέγη».

 

«Η εκκλησία καίγεται και ο κόσμος ολόκληρος κλαίει»

«Ολη τη νύκτα είδα να περνούν άνθρωποι με δάκρυα στα μάτια. Κράτησα αυτήν την εικόνα: είναι το χάος, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας βγάλει νοκ άουτ».

Ωστόσο, η λέξη «κόλαση» δεν του φεύγει από το μυαλό και μιλά για την στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά λίγη ώρα μετά το τέλος της λειτουργίας.

«Δεν είναι η Νοτρ Νταμ των καθολικών, είναι η Νοτρ Νταμ της Γαλλίας, η Νοτρ Νταμ του κόσμου. Η εκκλησία καίγεται και ο κόσμος ολόκληρος κλαίει».

 

 

«Οι πυροσβέστες, ήρωες»

Για τον γενικό βικάριο, «δεν είναι μία εκκλησία που καταστράφηκε, είναι το σύμβολο της ιστορίας της Γαλλίας και του Παρισιού». «Αυτή η εκκλησία είναι τόσο συμβολική. Μετράμε τις χιλιομετρικές αποστάσεις εκκινώντας από την Νοτρ Νταμ, είναι ο ομφαλός του Παρισιού».

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι, πρόκειται για κάτι περισσότερο από θαύμα, είναι ηρωισμός διότι θαύμα σημαίνει θεία επέμβαση», λέει. «Οι πυροσβέστες είναι ήρωες».

 

«Είναι σαν να πείραξαν την μητέρα μας...»

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, κανείς δεν ξέρει πού θα γίνουν οι προγραμματισμένες για σήμερα, για αύριο, για την Πέμπτη, την Παρασκευή λειτουργίες. «Είναι σαν να πείραξαν την μητέρα μας...».

«Το κρεβάτι μου είναι εδώ. Αυτό το πρωινό, βρίσκομαι στο προσκέφαλο της Παναγίας μας που κλαίει».

 Μετά τη φωτιά, το νερό είναι η μεγαλύτερη απειλή για το διάσημο γοτθικό ναό!

Εξόν από τις καταστροφικές φλόγες, ο γοτθικός ναός της Παναγίας των Παρισίων έχει να αντιμετωπίσει πλέον και έναν άλλον κίνδυνο, το ίδιο το μέσο που καλείται να τη σώσει από τη φωτιά: το νερό. Αυτό επεσήμανε από την πρώτη στιγμή της είδησης για την πυρκαγιά στη "Νοτρ Νταμ" ο καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης Μνημείων και υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ισπανίας Χαβιέρ Ριβέρα Μπλάνκο, επικαλούμενος το προηγούμενο παράδειγμα του καθεδρικού ναού της Λιόν, ο αντίστοιχος ναός στη Νότιο Γαλλία σώθηκε το 1966 επειδή αποφεύχθηκε να κατασβεστεί η πυρκαγιά με τη χρήση νερού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι προτιμότερο να αφεθούν τα ξύλινα και γύψινα δομικά στοιχεία στους υποστηρικτικούς αρμούς και στις αντηρίδες της "Νοτρ Νταμ" να καούν παρά να ρίξουν νερό στις νευρώσεις, διότι αυτές θα απορροφήσουν την υγρασία, αυξάνοντας έτσι το βάρος τους, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν κατάρρευση όλου τού συνόλου. «Στη Λιόν συνέβη το ίδιο πριν πενήντα χρόνια. Οι ειδικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, αποφεύχθηκε να βρέξουμε τις πέτρες και ο Καθεδρικός σώθηκε».

Ο Ριβέρα Μπλάνκο υπενθύμισε πως ο παρισινός καθεδρικός ναός είχε αποκατασταθεί το 1830 από τον Εζέν Βιολέ-λε-Ντυκ, ο οποίος ανακατασκεύασε την οροφή και την κεντρική ακκίδα με κάλυμμα σχιστόλιθου που απομιμείτο την παλιά στέγη. «Καίγεται ο θόλος, ο οποίος είναι ένα από τα μέρη που αποκατέστησε ο Βιολέ -λε -Ντυκ και όπου μπορείτε να δείτε την ομάδα των γλυπτών που αναπαριστούν τους 12 Αποστόλους να αναλήπτονται στους ουρανούς και όπου ο ίδιος ο συντηρητής συμπεριέλαβε τον εαυτό του (ΣτΜ, στη μορφή του Αγίου Θωμά) επειδή ήταν εγωμανής», εξηγεί ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό, η αξία της Παναγίας των Παρισίων είναι «ανεκτίμητη». «Αναπαριστά την ταυτότητα των ίδιων των Γάλλων. Είναι ο Καθεδρικός των Βασιλέων της Γαλλίας, και μετά την Επανάσταση πέρασε στον ίδιον τον λαό. Είναι επίσης μία φανταστική κι αστείρευτη πηγή εσόδων, καθώς αποτελεί το μεγάλο πρότυπο του γαλλικού γοτθικού ρυθμού». Η Παναγία των Παρισίων αντάμα με τους Καθεδρικούς της Σαρτρ και της Λιόν συνιστούν το μεγάλο τρίγωνο της ευρωπαϊκής γοτθικής αρχιτεκτονικής.

Για τον Ριβέρα Μπλάνκο, η φωτιά ενδεχομένως θα βλάψει και τα βιτρό του ναού, που κατά το 60% τους είναι τα αυθεντικά από κτίσεώς του. «Η φωτιά θα λιώσει τον μόλυβδο που ενώνει τα γυαλιά, εάν δεν αναχαιτίζονται έγκαιρα οι φλόγες», τονίζει ο ίδιος ειδικός, προσθέτοντας πως εκείνο που κινδυνεύει περισσότερο είναι το κύριο κλίτος, που βρίσκεται στο κέντρο του κυρίως ναού, καθώς και το τμήμα που οδηγεί προς το εξωτερικό του». Σε αυτά τα τμήματα βρίσκονται πλήθος αγάλματα και αναγεννησιακοί πίνακες μεγάλης αξίας, επισημαίνει.

Νωρίτερα 

Αξιωματούχος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή.

Πρόσθεσε ότι ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί σοβαρά κατά την επιχείρηση κατάσβεσης.

Αντιδράσεις θλίψης σε όλο τον κόσμο για την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

Κάηκε "ένα σύμβολο της Γαλλίας", σημειώθηκε μια "φρικτή καταστροφή", εκτυλίχθηκαν "συγκλονιστικές σκηνές": Από το Βερολίνο ως το Λονδίνο, την Ουάσινγκτον, από το Βατικανό ως την Ιερουσαλήμ, οι αντιδράσεις για την πυρκαγιά στον εμβληματικό γοτθικό καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων τη Μεγάλη Δευτέρα των Καθολικών δεν έπαψαν να πολλαπλασιάζονται από χθες βράδυ.

Γερμανία

"Οι φρικιαστικές εικόνες της Νοτρ Νταμ στις φλόγες προκαλούν οδύνη. Η Παναγία των Παρισίων αποτελεί σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας. Βρισκόμαστε νοητά στο πλευρό των Γάλλων φίλων μας", ανέφερε μέσω Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ, εξ ονόματός της.

ΗΠΑ

"Είναι τόσο φρικτό να βλέπεις αυτή τη γιγαντιαία πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων", σχολίασε μέσω Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγη ώρα αφότου είχε ξεσπάσει η φωτιά. "Πρέπει να δράσετε γρήγορα", συνέχισε, προτρέποντας τη γαλλική πυροσβεστική να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πυροσβεστικά αεροσκάφη.

"Η Παναγία των Παρισίων είναι ένας από τους σημαντικότερους θησαυρούς του κόσμου και οι σκέψεις μας βρίσκονται στον γαλλικό λαό αυτές τις στιγμές της οδύνης του", ανέφερε από την πλευρά του μέσω Twitter ο προκάτοχος του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, ο Μπαράκ Ομπάμα. "Είναι στη φύση μας να θρηνούμε όταν χάνουμε την ιστορία μας - αλλά είναι επίσης στη φύση μας να ανοικοδομούμε για το αύριο, όσο πιο δυνατά μπορούμε". "Καθώς βρίσκομαι στο Παρίσι απόψε, νοιώθω στην καρδιά μου τον ίδιο πόνο με τους Γάλλους", ανέφερε επίσης μέσω Twitter η σύζυγός του Μισέλ Ομπάμα. "Αλλά ξέρω ότι η Παναγία των Παρισίων θα μας προκαλέσει ξανά δέος", συμπλήρωσε.

Βρετανία

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανέφερε ότι οι σκέψεις της βρίσκονται "στον λαό της Γαλλίας" και στους πυροσβέστες που έδιναν μάχη "με τη φρικτή πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων".

"Το Λονδίνο στέκει με θλίψη στο πλευρό του Παρισιού απόψε, και πάντοτε με φιλία", έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του ΗΒ Σαντίκ Καν.

Βατικανό

Η Αγία έδρα "αντιμετώπισε με δυσπιστία και θλίψη την είδηση της φρικιαστικής πυρκαγιάς που κατέστρεψε τον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων στο Παρίσι, σύμβολο του χριστιανισμού στη Γαλλία και στον κόσμο", ανέφερε το Βατικανό. "Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην [Ρωμαιοκαθολική] Εκκλησία της Γαλλίας αυτές τις ημέρες της μεγάλης εβδομάδας και ευχόμαστε ό,τι καλύτερο σε αυτή την εκκλησία και στους πιστούς της".

Βέλγιο

"Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες, τρομερά συναισθήματα, ο Βίκτορ Ουγκό, η ιστορία της Γαλλίας, της Ευρώπης. Οι σκέψεις μου και η υποστήριξή μου βρίσκονται στους Γάλλους φίλους μας", ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

UNESCO

Η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται στο "πλευρό της Γαλλίας για να σωθεί και να αποκατασταθεί αυτή η ανεκτίμητη κληρονομιά", ανέφερε μέσω Twitter η γενική της διευθύντρια, η Γαλλίδα πρώην υπουργός Πολιτισμού Οντρέ Αζουλέ.

Ευρωπαϊκή Ενωση

"Πόσο θλιβερό θέματα. Πόση φρίκη. Μοιράζομαι τα συναισθήματα του γαλλικού έθνους, που είναι επίσης τα δικά μας", ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του στα γαλλικά. "Η Παναγία των Παρισίων είναι η Παναγία όλης της Ευρώπης. Είμαστε όλοι μαζί με το Παρίσι απόψε", ανέφερε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω Twitter.

ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι του προκάλεσαν "φρίκη οι εικόνες της πυρκαγιάς". Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας συμπλήρωσε ότι "σκέφτεται τον λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας".

Ισπανία

"Η πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ είναι καταστροφή για τη Γαλλία. Και για την Ισπανία και για την Ευρώπη. Οι φλόγες καταστρέφουν 850 χρόνια της ιστορίας μας, της αρχιτεκτονικής μας, της ζωγραφικής μας, της γλυπτικής μας. Αυτό θα είναι δύσκολο να ξεχαστεί. Η Γαλλία μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή μας στην προσπάθειά της να ανακτήσει το μεγαλείο της κληρονομιάς της", ανέφερε μέσω Twitter ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Ιταλία

Αυτό είναι "χτύπημα απευθείας στην καρδιά για τους Γάλλους και για όλους εμάς τους Ευρωπαίους", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter στα γαλλικά ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. "Τρομακτική πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Μια σκέψη για τον λαό του Παρισιού", η Ιταλία θα προσφέρει "όλη τη βοήθεια που μπορεί να δώσει", έγραψε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

"Η Ρώμη αγκαλιάζει το Παρίσι", ανέφερε μέσω Twitter, επίσης στα γαλλικά, η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι. "Οι Ρωμαίοι βρίσκονται στο πλευρό των Παριζιάνων. Οι σκέψεις μας [βρίσκονται] σε όλους τους Γάλλους", πρόσθεσε η ίδια.

Πορτογαλία

Ο πρόεδρος Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα σε επιστολή προς τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη θλίψη του για την πυρκαγιά σε ένα "σημαντικό σύμβολο" που χαρακτήρισε "τραγωδία για τη Γαλλία, την Ευρώπη και τον κόσμο".

Πολωνία

"Τραγωδία για τους πιστούς, καταστροφή για τον πολιτισμό και την τέχνη σε όλο τον κόσμο", ανέφερε ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα μέσω Twitter.

Ελλάδα

Δεν πρόκειται απλά για "εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εμανουέλ Μακρόν, είμαστε στο πλευρό σας", ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

"Είμαστε συγκλονισμένοι από τη μεγάλη καταστροφή της Νοτρ Νταμ. Θέλω να πω στη φίλη μου δήμαρχο Αν Ινταλγκό ότι σήμερα δεν πενθούν μόνο το Παρίσι και η Γαλλία, σήμερα πενθεί όλη η ανθρωπότητα", ανέφερε μέσω Twitter ο δήμαρχος της Αθήνας Γεώργιος Καμίνης.

Τουρκία

"Η καταστροφή αυτού του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί μια καταστροφή για ολόκληρη την ανθρωπότητα", ανέφερε μέσω Twitter ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ισραήλ

"Τη βαθύτερη αλληλεγγύη μας με τη Γαλλία και με το γαλλικό έθνος μετά την φρικτή πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ, παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού" εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς.

Καναδάς

"Μας ραγίζει την καρδιά να βλέπουμε τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στις φλόγες. Οι σκέψεις μας στους γάλλους φίλους μας", ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Στο μεταξύ, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό πρότεινε σήμερα τη διεξαγωγή στην γαλλική πρωτεύουσα "μιας διεθνούς διάσκεψης δωρητών" για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, μετά την χθεσινή πυρκαγιά που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στον εμβληματικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

"Προτείνω να κάνουμε μια διεθνή διάσκεψη δωρητών", δήλωσε στον ραδιοσταθμό France Inter, η οποία θα υποδεχθεί "ειδικούς" και "θα μπορέσει να συγκεντρώσει κεφάλαια".

Νωρίτερα:

Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής δήλωσε ότι η επόμενη μιάμιση ώρα είναι «κρίσιμη» για να καθοριστεί αν η πυρκαγιά μπορεί να περιοριστεί. Η πυροσβεστική δεν είναι βέβαιη ότι μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο.

 

 Tο δράμα μας

Το σοκ που βιώνει ολόκληρη η Γαλλία αποτυπώνεται στους τίτλους των εφημερίδων.

"ΝΟTRE DRAME " (Το δράμα μας ) τιτλοφορείται το αυριανό πρωτοσέλιδο της Liberation, κάνοντας παράφραση της Notre Dame.

Δείτε το πρωτοσέλιδο:

 

Η στέγη και το κωδωνοστάσιο έχουν ήδη καταρρεύσει παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της πυροσβεστικής. Εκπρόσωπος του καθεδρικού ναού δήλωσε ότι ολόκληρο το κτήριο έχει τυλιχθεί στις φλόγες. «Δε θα μείνει τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά. O κόσμος προσεύχεται κοντά στο ναό για να σβήσει η φωτιά.

 

Η στιγμή της κατάρρευσης του περίφημου βέλους της Παναγίας των Παρισίων

Εξαιτίας της φοβερής πυρκαγιάς, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ακύρωσε προγραμματισμένο διάγγελμα, προκειμένου να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη.

 

 

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων «Η σκέψη μας με όλους τους καθολικούς και όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, είμαι θλιμμένος απόψε να βλέπω αυτό το μνημείο μας να φλέγεται.»

Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώνεται από το κτίριο, όπως φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας γνωστοποίησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες από την πυρκαγιά στον ναό της Παναγίας των Παρισίων, σημειώνοντας ότι οι αρχές συνεχίζουν να ερευνούν τα ακριβή αίτια της φωτιάς. Από την πλευρά του, το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την πυρκαγιά.

Η δήμαρχος Anne Hidalgo χαρακτήρισε φρικτό το συμβάν. O ναός βρισκόταν σε διαδικασία ανακαίνισης ενώ κάποια από τα γλυπτά είχαν απομακρυνθεί πριν βδομάδες για να τύχουν επεξεργασίας.

O ναός βρισκόταν σε διαδικασία ανακαίνισης ενώ 16 αγαλματα είχαν απομακρυνθεί απο τον ναό στις 11 Απριλίου για επισκευή.

 

Κρατικά ΜΜΕ της Γαλλίας και διεθνή αναφέρουν πως ήδη οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και ότι οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να γλυτώσουν ότι καταφέρουν.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η τεράστια πυρκαγιά ίσως συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν στο κτίριο ενώ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι France 2, η αστυνομία την θεωρεί «ατύχημα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την φρίκη του για την πυρκαγιά που μαίνεται στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, προτρέποντας τις δυνάμεις να «δράσουν γρήγορα».

«Πόσο φρικτό να βλέπει κανείς την γιγαντιαία πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσουν ρίψεις νερού για να την σβήσουμε. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα», είπε με tweet του ο Τραμπ.

Σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την συμπαράσταση μας προς την Γαλλία και τον γάλλο Πρόεδρο.

Στο πλευρό της Γαλλίας για την αποκατάσταση του ναού της Παναγίας, δηλώνει η διευθύντρια της Ουνέσκο

Η Ουνέσκο στέκεται "στο πλευρό της Γαλλίας για την προστασία και την αποκατάσταση αυτής της ανεκτίμητης κληρονομιάς" που αποτελεί ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από την πυρκαγιά που μαίνεται, δήλωσε η γενική διευθύντρια της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, η Γαλλίδα Οντρεί Αζουλέ.

Eνα από τα θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του γοτθικού ρυθμού, η Παναγία των Παρισίων συγκαταλέγεται από το 1991 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. "Η Ουνέσκο παρακολουθεί στενά την κατάσταση", ανέφερε η Αζουλέ.

«Άνθρωποι ούρλιαζαν και δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν»

Συγκλονισμένοι οι τουρίστες, που είδαν μπροστά στα μάτια τους να καίγεται η εμβληματική εκκλησία της γαλλικής πρωτεύουσας, η ιστορική Παναγία των Παρισίων.

"Ανθρωποι ούρλιαζαν και δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν" είπε Αμερικανός τουρίστας στην γαλλική τηλεόραση. "Βλέπαμε την φωτιά να εξαπλώνεται με διαμονισμένη ταχύτητα"

Με μηνύματα τους στο Twitter, χιλιάδες άνθρωποι περιγράφουν τα συναισθήματά τους, βλέποντας τη Notre Dame στις φλόγες:

"Η οροφή της Παναγίας των Παρισίων μόλις κατέρρευσε. Φρίκη! Καλό κουράγιο Παρίσι!"

"Η ψυχή της Γαλλίας καίγεται. Μια φωτιά κάνει στάχτη 800 χρόνια ιστορίας. Απίστευτα γελοίο".

Θρηνεί και ο Κουασιμόδος...

Η Παναγία των Παρισίων

Στέκεται εκεί από τον 13ο αιώνα, πάνω σε μια μικρή νησίδα του Σηκουάνα, την Ιλ Ντε Λα Σιτέ, στα απομεινάρια της παλιάς Ρωμαϊκής πόλης Λουτέτια. Η Παναγία των Παρισίων ή Νοτρ Νταμ όπως την ξέρουν όλοι δεν είναι απλά ένα από τα πολυτιμότερα μνημεία της Γαλλίας, αλλά κάτι πολύ παραπάνω.

Εκεί στέφθηκε αυτοκράτορας ο Ναπολέων Βοναπάρτης στις 2 Δεκεμβρίου του 1804, εκεί διαδραματίζεται και η πλοκή του εκπληκτικού μυθιστορήματος του Βίκτορ Ουγκό «Η Παναγία των Παρισίων».

Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο γι' αυτόν τον επιβλητικό ναό έβαλε ο Πάπας Αλέξανδρος ο Γ' και ο βασιλιάς Λουδοβίκος Ζ' της Γαλλίας. Αποπερατώθηκε τον 13ο αιώνα και μέχρι πριν από λίγες ώρες στεκόταν αγέρωχη στο πέρασμα των αιώνων και των εκατομμυρίων επισκεπτών που στέκονταν άφωνοι, όταν την αντίκριζαν.

Είναι ένα από τα πιο ένδοξα και αξιοθαύμαστα αρχιτεκτονικά υποδείγματα του περίτεχνου και ερεβώδους γοτθικού ρυθμού, με μήκος 128μ. και δύο κωδωνοστάσια, το καθένα ύψους 68 μέτρων, το οποίο κάθε χρόνο προσελκύει πάνω από 14.000.000 επισκέπτες.

Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις με το πρόσχημα της επισκευής της, όμως ακόμη και σήμερα όλοι θαυμάζουν την αρχιτεκτονική της με την υπέροχη πύλη και τον πανέμροφο ρόδακα να υπερυψώνεται από πάνω της. Μέσα, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εκπληκτικά βιτρό-παράθυρα περίτεχνα ζωγραφισμένα, ενώ δέος προκαλούν τα δύο κωδονοστάσια και ο διάκοσμός της.

Μυστήριο και αγαλλίαση συγχρόνως για τον επισκέπτη προκαλεί η όψη του περίτεχνου και γλαφυρού αυτού ναού με τα εκφραστικά «gargouilles» να προστατεύουν αιώνια και ακούραστα μέσα από την πέτρινη σιωπή τους την πόλη του Παρισιού. Με τα γκρίζα μάτια τους «παρακολουθούν» τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, από την δημιουργία τους έως τώρα, και έχουν μείνει έως τώρα ακλόνητα, περιμένοντας υπομονετικά κάποιον να τους... απαλλάξει από το χρέος του φύλακα.

 

 Πληροφορίες: kathimerini.com.cy / skai.gr / protothema / ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X