ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εντολή Σαββίδη: Ενώπιον δικαιοσύνης ιατροδικαστής που αρνήθηκε νεκροτομή

Ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε την άμεση διερεύνηση και καταχώρηση ποινικής υπόθεσης από την Αστυνομία σε σχέση με την άρνηση διενέργειας νεκροτομής επί της σορού αποβιώσαντα με Covid-19 από ιατροδικασ

Ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε την άμεση διερεύνηση και καταχώρηση ποινικής υπόθεσης από την Αστυνομία σε σχέση με την άρνηση διενέργειας νεκροτομής επί της σορού αποβιώσαντα με Covid-19 από ιατροδικαστή του Δημοσίου, ως και την άρνηση συμμόρφωσής του με το διάταγμα του θανατικού ανακριτή.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι, η Νομική Υπηρεσία προέβη σε συστάσεις και υποδείξεις προς τους αρμοδίους για την άμεση διενέργεια νεκροτομής και με γνωμάτευση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ημερομηνίας 2 Φεβρουαρίου 2021 προς το Υπουργείο Υγείας λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες οδηγίες που τέθηκαν, τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και από το Royal College of Pathologists, οι οποίες επιτρέπουν τη διενέργεια νεκροτομής υπό την προϋπόθεση λήψης των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων, συνέστησε συμμόρφωση προς το σχετικό διάταγμα. Με την ευκαιρία αυτή, εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας για την όλη αντίκριση του θέματος από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας.

Θέση του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα είναι ότι αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση ο σεβασμός προς τους νεκρούς και τους συγγενείς τους, η δε επί μακρόν αδικαιολόγητη καθυστέρηση ταφής νεκρού είναι επιεικώς απαράδεκτή. Επιπρόσθετα, η παρακοή διατάγματος Δικαστηρίου συνιστά καταστρατήγηση βασικής πτυχής του κράτους δικαίου, η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X