ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έσπερνε τον κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο γιατρός;

Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν

Δύο Κύπριοι άνδρες είναι τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού COVID-19 στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας (9/3), ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, το πρώτο περιστατικό αφορά 25χρονο «ο οποίος ήρθε από το Μιλάνο στις 26/2 . Είχε εξεταστεί από το ιατρείο στο αεροδρόμιο και του είχε ζητηθεί να αυτοπεριοριστεί. Είναι ακόμα σε αυτοπεριορισμό αλλά στις εξετάσεις που του έγιναν ξανά για δεύτερη φορά επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικό». Ο εν λόγω άνδρας παρουσίασε τα συμπτώματα στις 5/3.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά άνδρα 64 ετών, επαγγελματία υγείας ο οποίος ήρθε από την Αγγλία στις 3 του Μάρτη και χθες επικοινώνησε με ιατρικούς λειτουργούς ότι έχει κάποια συμπτώματα.

«Ο επαγγελματίας υγείας ο οποίος αργοπόρησε να ενημερώσει για τα συμπτώματα εργάζεται σε δημόσιο νοσηλευτήριο στη Λευκωσία», τόνισε ο Υπουργός. «Το λυπηρό με το δεύτερο περιστατικό είναι ότι αφίχθηκε μεν στις 3/3, από τότε παρουσιάζει τα συμπτώματα αλλά χθες ενημέρωσε για τα συμπτώματα και έγινε εξέταση. Άρα όσον αφορά αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες του Υπουργείου όσον αφορά την ιχνηλατήσει που πρέπει να γίνει για τις επαφές που είχε τις τελευταίες πέντε μέρες».

Διαβάστε επίσης: 10+1 τρόποι να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό

Διευθυντής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Ο 64χρονος επαγγελματίας υγείας, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, είναι διευθυντής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ο προαναφερθείς αν και έφτασε στην Κύπρο από τις 3 Μαρτίου ενημέρωσε μόλις χθες, Κυριακή 8 Μαρτίου, για τα συμπτώματα που περιέπεσαν στην αντίληψή του, συνεχίζοντας παράλληλα να εκτελεί τα ιατρικά του καθήκοντα εξετάζοντας ασθενείς.

Διαβάστε επίσης: COVID-19: 6+1 αλήθειες για τον ιό (vid)

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι και πολλά και σοβαρά

  • Πώς ένας επαγγελματίας υγείας ο οποίος ταξίδεψε σε χώρα του εξωτερικού με κρούσματα κορωνοϊού δεν φρόντισε επιστρέφοντας να τηρήσει τις οδηγίες τις οποίες έχει δώσει το Υπουργείο Υγείας για τις ανάλογες περιπτώσεις;
  • Πώς ένας επαγγελματίας υγείας συνέχισε να εξετάζει ασθενείς ενώ υπήρχε έστω η υποψία ότι έχει προσβληθεί από τον ιό;
  • Πόσο εφικτό είναι να εντοπιστούν εγκαίρως όλοι οι ασθενείς τους οποίους εξέτασε;
  • Έχει μεταδώσει τον ιό σε ασθενείς ή συναδέλφους;
  • Στην περίπτωση που εντοπιστούν όλοι πόσο ρεαλιστική είναι η απομόνωσή τους (καραντίνα); 

Τα εν λόγω ερωτήματα είναι κάποια εκ των πολλών που προκύπτουν μετά από την δημοσιοποίηση του θέματος. Οι πολίτες δεν ζητούν απλά και μόνο απαντήσεις, απαιτούν πράξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση