ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΑΕΛ: Οι αντίπαλοι που «εκτοξεύθηκαν» μετά

Έξι παίκτες που την αντιμετώπισαν πριν την εκτόξευση της καριέρας τους

Στις πρόσφατες ευρωπαϊκές της περιπλανήσεις, η ΑΕΛ είχε την ευκαιρία να μετρήσει τις δυνάμεις της απέναντι σε σπουδαίους συλλόγους της ηπείρου. Κι όσοι λογίζονται ως τέτοιοι, είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχουν στο δυναμικό τους, άλλοι λιγότερους κι άλλοι περισσότερους, ορισμένους λαμπρούς αστέρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Από τον Βαλμπουενά και τους αδερφούς Αγιού της Μαρσέιγ ως τον Ντιρκ Κάουτ της Φενέρμπαχτσε και τον Σολδάδο της Τότεναμ κι από τους Γιοβάνοβιτς και Μποκανί της Άντερλεχτ μέχρι τους Χουλκ και Βίτσελ της Ζενίτ, ορισμένα ονόματα με σούπερ βιογραφικά και... ολόκληρη ουρά από μηδενικά στο ετήσιο τσεκ των απολαβών τους έχουν παρελάσει από το «Παπαδόπουλος» και το ΓΣΠ για να παίξουν κόντρα στην ΑΕΛ.

Υπάρχει όμως κι άλλη μια κατηγορία. Κυρίως λόγω ηλικίας, για κάποιους από αυτούς το μπαμ στην καριέρα τους ήρθε μετά τις αναμετρήσεις απέναντι στους γαλαζοκίτρινους, ενώ η πορεία ορισμένων έχει ήδη υποσκιάσει ακόμα και τους πιο διάσημους από τους προαναφερθέντες. Πάμε να δούμε τα έξι πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Μαρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν

Η πολυετής παρουσία του Βίκτορ Βαλντές στην εστία της ομάδας και η επιλογή του Κλαούντιο Μπράβο για την αντικατάστασή του στους εντός Ισπανίας αγώνες μετά την φυγή του πρώτου, σε έκαναν να αναρωτιέσαι για τα κριτήρια που έθεταν κάποτε οι άνθρωποι της Μπαρσελόνα για την επιλογή του βασικού τους «άσου». Όχι όμως και ο Γερμανός. Σχεδόν στα 28 του πια, ο Τερ Στέγκεν είναι ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες του κόσμου. Προϊόν της μοντέρνας σχολής που τους θέλει να παίζουν πολύ καλά και με τα πόδια, ο πρώην κίπερ της Γκλάντμπαχ (που είχε αντιμετωπίσει την ΑΕΛ και στους δύο αγώνες των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ τη σεζόν 2012-13) έχει να καυχιέται για τη συμπερίληψή του στην κορυφαία εντεκάδα του Τσάμπιονς Λιγκ και την απόκρουση της χρονιάς στη διοργάνωση τη σεζόν 2014-15, τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη στον τελικό του Confederations του 2017 και την παρουσία του στην ομάδα της χρονιάς της UEFA του 2018, χώρια από τους τίτλους που πήρε με τους «μπλαουγκράνα». Η απόκτησή του για 12 εκ. ευρώ, δε, με τα σημερινά δεδομένα ήταν κανονική «κλοπή».

 

Χάρι Κέιν

Τα πολλά λόγια είναι πλέον περιττά για έναν από τους πιο σεσημασμένους κανονιέρηδες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Κέιν είναι ο μοναδικός παίκτης της λίστας που δεν χρειάστηκε κάποια μεταγραφή για να ανεβάσει τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, αφού η ραγδαία του πρόοδος συνοδεύτηκε με τη σταθεροποίηση της ομάδας του στην ελίτ του αγγλικού ποδοσφαίρου, παρά την άσχημη φετινή της πορεία. Η αρχή είχε γίνει κόντρα στην ΑΕΛ, απέναντι στην οποία σημείωσε τα πρώτα του ευρωπαϊκά γκολ (σκόραρε και στο 1-2 του «Παπαδόπουλος» και στο 3-0 του «Γουάιτ Χαρτ Λέιν») τη χρονιά της καθιέρωσής του στην Τότεναμ, μαζί με την υπόλοιπη νέα φουρνιά των Έρικ Ντάιερ, Μπεν Ντέιβις κλπ. Από τότε δεν έχει σταματήσει να σκοράρει κατά συρροή κερδίζοντας δύο φορές το Χρυσό Παπούτσι στην Αγγλία και παίρνοντας το ίδιο βραβείο και στο προηγούμενο Μουντιάλ.

Γκρανίτ Τζάκα

Μετά τα χρόνια του στα τμήματα υποδομής και την πρώτη ομάδα της Βασιλείας, η Γκλάντμπαχ αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό του 20χρονου τότε Ελβετού έξω από τα σύνορα της πατρίδας του το καλοκαίρι του 2012. Λίγους μήνες μετά τη μεταγραφή του, ο Τζάκα ξαναπήρε γεύση ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ στη Λευκωσία στο 0-0 της ΑΕΛ απέναντι στην Μπορούσια. Έμεινε εκεί μέχρι το καλοκαίρι του 2016, όταν η Άρσεναλ αποφάσισε να βγάλει από τα ταμεία της σχεδόν 35 εκ. λίρες για να πάρει τον αριστεροπόδαρο μέσο στο Λονδίνο και να τον δει στην πορεία των ετών να γίνεται όχι μόνο βασικό στέλεχος, αλλά και εκ των αρχηγών της.

Λούκας Μπίλια

Άμα έχεις καταφέρει να ριζώσεις σε δύο ιστορικές ομάδες, φτάνοντας στο σημείο να βάλεις και το περιβραχιόνιό τους, πριν φορέσεις τη δεύτερη πιο βαριά φανέλα της Ευρώπης βάσει των Πρωταθλητριών και των Τσάμπιονς Λιγκ που έχει στην τροπαιοθήκη της, μόνο τυχαίος δεν μπορείς να είσαι. Ο Λούκας Μπίλια άφησε την Αργεντινή για λογαριασμό της Άντερλεχτ στα 20 του κι έμεινε στο Βέλγιο για εφτά χρόνια, παίζοντας ενάντια στην ΑΕΛ στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ τον Αύγουστο του 2012. Λίγους μήνες αργότερα ήρθε η ώρα για το μεγάλο βήμα, παίρνοντας μεταγραφή στη Λάτσιο για κάτι παραπάνω από 8 εκ. ευρώ. Μετά από μια τετραετία στη Ρώμη πήρε βορειότερα για λογαριασμό της Μίλαν, που πλήρωσε 17 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Καθόλου άσχημα για παίκτη που ήταν τότε στα 31 του χρόνια.

Λαζάρ Μάρκοβιτς

Όταν η ΑΕΛ έγραφε τον επίλογο μιας ιστορικής πρόκρισης στο «Παρτιζάνα», δεν είχε συμπληρώσει καν τα 19 του χρόνια και ήταν, σε μας τουλάχιστον, άγνωστος. Ο Μάρκοβιτς έπαιξε και στους δύο αγώνες του τρίτου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην ΑΕΛ τον Αύγουστο του 2012 και στο τέλος εκείνης της σεζόν είχε ήδη ψηφιστεί στην καλύτερη εντεκάδα του σέρβικου πρωταθλήματος. Τα πεπραγμένα του εξαργυρώθηκαν με την πρώτη του μεγάλη μεταγραφή στην Μπενφίκα, ενώ μετά από μόλις ένα χρόνο στη Λισαβόνα η Λίβερπουλ πλήρωσε 20 εκ. λίρες για να τον κάνει δικό της. Εντούτοις, ο νεαρός Σέρβος δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει ως παίκτης των Reds. Μετά από μια χρονιά ως ενεργό μέλος της ομάδας με 19 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ, ο Μάρκοβιτς περιπλανήθηκε ως δανεικός σε Φενέρμπαχτσε, Σπόρτινγκ, Χαλ και Άντερλεχτ, πήγε ως ελεύθερος και έπαιξε μόλις ένα ματς στη Φούλαμ και από το περασμένο καλοκαίρι επέστρεψε στην Ιθάκη της Παρτιζάν.

Τσικού Κουγιατέ

Από τη μία το αγωνιστικό του στιλ, από την άλλη το ότι οι ομάδες που έπαιξε δεν έχουν εξίσου βαριά φανέλα με τις προηγούμενες, καθιστούν τον Σενεγαλέζο ίσως ως το λιγότερο γκλαμουράτο όνομα της λίστας. Ίσως σε κάποιους να μη λέει καν και κάτι, ειδικά αν δεν πολυστρέφει την προσοχή του στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ. Εκεί, δηλαδή, που βγάζει το ψωμί του τα τελευταία χρόνια ο 30χρονος πλέον Κουγιατέ. Αλίμονο, ωστόσο, να υποτιμήσει κανείς έναν παίκτη που για πέντε σερί χρόνια γράφει σε μόνιμη βάση παραπάνω από 30 συμμετοχές στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, τα πρώτα τέσσερα ως παίκτης της Ουέστ Χαμ και στη συνέχεια με τη φανέλα της Κρίσταλ Πάλας. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει το ίδιο και φέτος όταν με το καλό ξαναρχίσει η δράση, μιας και είναι ήδη στις 27. Πριν μετακομίσει στην Αγγλία έναντι 7 εκ. λιρών, ο Κουγιατέ ήταν για πέντε χρόνια στην Άντερλεχτ, έχοντας παίξει και στα δύο 90λεπτα των πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2012-13 απέναντι στην ΑΕΛ.

ΑΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση

ΑΕΛ: Σήκωσαν μανίκια

ΑΕΛ: Σήκωσαν μανίκια

Έχει ήδη καταρτιστεί μια μικρή λίστα με υποψηφίους τεχνικούς διευθυντές
Εύη Χριστοδούλου
 |  ΑΕΛ