ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πώς θα είναι το Meta: Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έβαλε ειδικά γάντια και έπαιξε Jenga και ζάρια

Δείτε βίντεο

Ειδικά γάντια που ετοιμάζει η Meta για να δίνουν την αίσθηση της πραγματικής αφής εικονικών αντικειμένων δοκίμασε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ παίζοντας Jenga στην εικονική πραγματικότητα.

Αφότου το Facebook αναβαπτίστηκε σε Meta, η εταιρεία του Ζούκερμπεργκ εστιάζει στην ανάπτυξη του νέου στοιχήματος της ψηφιακής εποχής, του Metaverse με τη δημιουργία συσκευών VR και ΑR, όπως τα ειδικά γυαλιά Nazare επαυξημένης πραγματικότητας και τα ακουστικά Project Cambria μεικτής πραγματικότητας. Παράλληλα αναπτύσσει ειδικά γάντια αλληλεπίδρασης μέσω αφής που θα επιτρέπουν στον χρήστη να αισθάνεται αντικείμενα στον εικονικό κόσμο. Τα γάντια αυτά είναι εφοδιασμένα με εκατοντάδες μικρούς «ενεργοποιητές», που παρέχουν την αίσθηση της αφής επιτρέποντας στο χρήση να πιάνει μια μπάλα ή να αγγίζει μια σκληρή επιφάνεια, όπως θα έκανε στον πραγματικό κόσμο. Τα γάντια αυτά της Meta μιμούνται την πίεση, την υφή και τις δονήσεις στον εικονικό κόσμο.

Ο Ζούκερμπεργκ ανήρτησε ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Facebook, όπου δοκιμάζει τα γάντια αυτά. Όπως εξηγεί «η ομάδα του Reality Labs της Meta αναπτύσσει γάντια αλληλεπίδρασης μέσω αφής που δημιουργούν μια ρεαλιστική αίσθηση αφής στο μετασύμπαν (metaverse). Κάποια μέρα θα νιώθετε την υφή και την πίεση όταν αγγίζετε εικονικά αντικείμενα». Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο Ζούκερμπεργκ παίζει Jenga, ρίχνει ζάρια και κάνει χειραψία με ένα άλλο άτομο, όλα αυτά στην εικονική πραγματικότητα.

Στο μεταξύ το Reality Labs ανήρτησε ένα άλλο βίντεο που παρουσιάζει με περισσότερες λεπτομέρειες το νέο του πρότζεκτ, δείχνοντας πώς τα γάντια αλλληλεπίδρασης μέσω της αφής επιτρέπουν στο χρήστη να χειρίζεται εικονικά αντικείμενα, αλλά και να αλληλεπιδρά με άλλους χρήστες. Για το Reality Labs μια απότ ις βασικές δυσκολίες είναι η ανάπτυξη ενός μαλακού, εύκαμπτου και ελαφριού γαντιού, μολονότι θα αποτελείται από εκατοντάδες μηχανικούς «ενεργοποιητές».

Όπως εξηγεί: «το γάντι αυτό μπορεί να πείσει το αντιληπτικό σύστημα του χρήστη ότι αισθάνεται το βάρος ενός αντικειμένου τραβώντας ελαφρά την επιδερμίδα των δακτύλων του, ενώ οι ενεργοποιητές μιμούνται τη βαρυτική δύναμη στο αντικείμενο που κρατά. Αλλά όλα θα πρέπει να συγχρονιστούν τέλεια». Προς το παρόν το γάντι αυτό είναι στη φάση του σχεδιασμού, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του μακροπρόθεσμου στόχου της Meta για τη δημιουργία ενός κόσμου εικονικής πραγματικότητας που θα εξελιχθεί στο Διαδίκτυο του μέλλοντος.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Tech: Τελευταία Ενημέρωση