

Εφραίμ Γεωργίου
Εδώ και μερικές μέρες έχει ανοίξει για τα καλά το κεφάλαιο «κάρτα φιλάθλου». Η νέα μορφή της, την οποία μπορεί κανείς να εκδώσει μόνο μέσω του «Ψηφιακού Πολίτη», έχει προκαλέσει αντιδράσεις, έστω κι από μια μικρή μερίδα οπαδών.
Βάζοντας τα πράγματα σε σειρά, η διαδικασία έκδοσης είναι εύκολη και απλή. Δεν χρειάζεται κανείς να σπαταλήσει περισσότερο από ένα λεπτό, εφόσον έχει ήδη εγκατεστημένη την εφαρμογή. Την ίδια ώρα, το κράτος διαβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του «Ψηφιακού Πολίτη» είναι απόλυτα ασφαλής όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα.
Παράλληλα, επεξεργάζονται λύσεις για άτομα άνω των 65 ετών, τα οποία ενδέχεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην έκδοση (ιδίως επειδή μπορεί να μην έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία).
Επιπλέον, υπάρχουν ήδη λύσεις για άτομα που δεν έχουν κυπριακή ταυτότητα, καθώς μπορούν να εκδώσουν κάρτα φιλάθλου μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του ΚΟΑ. Η ίδια επιλογή προσφέρεται και για ανήλικους 14 έως 18 ετών που δεν έχουν πρόσβαση στον Ψηφιακό Πολίτη.
Ωστόσο, πέρα από τα πιο πάνω, υπάρχει και το ζήτημα της συμπερίληψης. Έστω και μικρή, υπάρχει μερίδα πολιτών ηλικίας 18–65 που δεν διαθέτει έξυπνο κινητό ή έχει ελάχιστη σχέση με την τεχνολογία. Παράλληλα, υπάρχουν συσκευές που δεν υποστηρίζουν την εφαρμογή (η οποία απαιτεί τουλάχιστον iOS 13.0 ή αντίστοιχο Android).
Τα άτομα που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Ο αποκλεισμός τους από τα γήπεδα δεν είναι αποτέλεσμα δικής τους επιλογής, αλλά της απουσίας εναλλακτικού τρόπου έκδοσης. Δεν είναι ζήτημα του αν θέλουν ή όχι κάρτα φιλάθλου, αλλά του αν μπορούν να αποκτήσουν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι αρμόδιες αρχές να μην τους αγνοήσουν.