ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Φάκελος «στημένα φιλικά» και… ανύπαρκτες ποινές

Δεν υπάρχει ακόμη κάποια σοβαρή ρύθμιση για να περιοριστεί κι αυτό το άσχημο φαινόμενο

Στο πλαίσιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας ή σε περιόδους κατά της οποίες διακόπτεται κάθε επίσημη διοργάνωση (εγχώρια ή μη) σε συλλογικό επίπεδο λόγω των υποχρεώσεων των Εθνικών Ομάδων, δίνεται το δικαίωμα για διεξαγωγή φιλικών αγώνων.

Πολλές φορές τα αποτελέσματα από φιλικά παιχνίδια, ο αριθμός των τερμάτων και πόσα γκολ επιτεύχθηκαν ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, προκαλούν υποψίες. Βάσιμες μα και αβάσιμες.

Επειδή το φαινόμενο στην Κύπρο με τη χειραγώγηση αγώνων και τους πολλούς κόκκινους φακέλους από την ΟΥΕΦΑ έφθασε σε πολύ υψηλά επίπεδα την τελευταία δεκαετία σχεδόν, είναι λογικό να «παρεξηγούνται» και πολλά αποτελέσματα σε φιλικές ή επίσημες αναμετρήσεις. Και παύουν πολλοί να είναι καχύποπτοι (από στοιχηματικής άποψης χειραγώγηση) μόνο όταν δεν έρχεται κάποιος κόκκινος φάκελος. Ξέρετε, ένας αγώνας μπορεί να χειραγωγηθεί και για σκοπούς που δεν έχουν να κάνουν με οφέλη οικονομικά μέσω πονταρίσματος.

Παλαιότερα έφευγαν κύριοι από τα… μπούκικα

Όχι πως παλαιότερα δεν στήνονταν αγώνες, αλλά σκεφτείτε ότι τότε δεν υπήρχαν Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να εκφράζει ο καθένας την άποψή του και όλα όσα πιστεύει ή του κατέβουν στο νου ελεύθερα και δημόσια. Δεν υπήρχε επίσης σύγχρονος τρόπος να εμποδίζονται ύποπτα πονταρίσματα. Σε σημείο που στην Κύπρο, μέχρι και ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρικοί παράγοντες, πήγαιναν σε πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών και πόνταραν σημαντικά ποσά (σε λίρες την τότε εποχή) και… έφευγαν κύριοι.

Οι κόκκινοι φάκελοι… θέλουν το χρόνο τους

Αυτό σαν μία παρένθεση κι επιστρέφουμε στο θέμα μας: Τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν προέκυψε ενημέρωση για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα για κάποια φιλικά που διεξήχθησαν παρά μόνο υπόνοιες και κάποιες ειδοποιήσεις τύπου «Yellow Alert» ή μέσω του «Red Button», οι οποίες δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, ούτε οδηγούν σε έρευνες λόγω ελλείψεως τρανταχτών ή έστω επαρκών στοιχείων.

Από την άλλη, αν προκύψει κάποιο σοβαρό ζήτημα που να οδηγήσει στην αποστολή κόκκινου-ων φακέλου-ων από την ΟΥΕΦΑ προς την ΚΟΠ για φιλικά ματς στην Κύπρο, είναι κάτι το οποίο παίρνει το χρόνο του και συγκεκριμένα κάποιες εβδομάδες. Αυτό ώστε να συμπεριληφθεί στον φάκελο η ενδελεχής αξιολόγηση και η σύνταξη των δεδομένων που απαιτούνται από τα οποία «γεννάται» το συμπέρασμα ότι ένα ματς είναι… καραμπινάτα στημένο.

Στην Κύπρο ακόμη δεν προέκυψαν σοβαρές επιπτώσεις σε ομάδες οι οποίες βάσει υποψίας και ύποπτης στοιχηματικής δραστηριότητας έχουν εμπλακεί σε χειραγωγημένους φιλικούς αγώνες. Όμως, όπως ενημερώθηκε η ιστοσελίδα μας ψάχνοντας κάπως το θέμα αυτό, η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού διερευνά και αυτά τα ζητήματα και αν προκύψει οτιδήποτε όσον αφορά σε φιλικά που διεξάχθηκαν κατά το τελευταίο περίπου 15νθήμερο θα το μάθουμε ονοσούπω.

Η πρωτιά της Κύπρου και το σκάνδαλο με τους ξένους διαιτητές

Υπενθυμίζουμε από εκεί και πέρα, το εξής σημαντικό το οποίο κανονικά δεν πρέπει να «σβήνεται» από το μυαλό κανενός: Σε προ διετίας περίπου Ευρωπαϊκή έρευνα με θέμα την «Πρόληψη Στημένων Αγώνων», αποδείχθηκε ότι η Κύπρο έχει φιγουράρει στην πρώτη θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, έχοντας τα περισσότερα παιχνίδια που κρίθηκαν ύποπτα με παράνομη χειραγώγηση. Η εν λόγω έρευνα που ασχολήθηκε με 250 συνολικά αγώνες που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2016-2020, εστιάζε συγκεκριμένα στους στημένους αγώνες σε φιλικό ή μη επίσημο επίπεδο με τη συμμετοχή ξένων ομάδων, ακόμη και διαιτητών από άλλες χώρες. Αυτό και είναι κάτι που αποτελεί μέχρι και σήμερα ανοικτό πεδίο δράσης σε όσους χειραγωγούν ποδοσφαιρικούς αγώνες για οικονομικό όφελους μέσω στοιχηματισμού, λόγω του ότι αυτή η κατηγορία αγώνων δεν είναι ρυθμισμένη.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και το σκάνδαλο που ξέσπασε περί τα μέσα του Ιανουαρίου του 2017 με το κύκλωμα των Ρουμάνων διαιτητών που έδρασαν και στην Κύπρο, διαιτητεύοντας φιλικούς αγώνες ανάμεσα σε ομάδες που ήλθαν στο νησί μας για προετοιμασία. Διαιτητές οι οποίοι είχαν παρουσιαστεί στην Κύπρο ως Βούλγαροι ή Σλοβένοι, ενώ στην Τουρκία πλάσαραν τους εαυτούς τους ως Τούρκους και άλλες φορές ως Άγγλους.

Καμία ρύθμιση για τα φιλικά

Επίσης, τον περασμένο Δεκέμβριο, παρουσιάστηκαν στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας τα αποτελέσματα του Προγράμματος Combating Match Fixing in Club Football Non-Competitive Matches. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών σε συνεργασία με το UNRF του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η εκδήλωση αποτέλεσε συνέχεια της παρουσίασης των επίσημων αποτελεσμάτων του Προγράμματος την 1η Δεκεμβρίου στο συνέδριο «Prevention of Match Fixing», που διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση Ποδοσφαιριστών FIFPro στις εγκαταστάσεις της στο Άμστερνταμ.

Το κύριο συμπέρασμα που εξάγεται από την ερευνητική φάση είναι ότι, ενώ οι στημένοι αγώνες στις επίσημες διοργανώσεις είναι ρυθμισμένοι με νομοθεσία τουλάχιστον στις χώρες της Ευρώπης, όμως για τα φιλικά παιγνίδια δεν υπάρχει καμία ρύθμιση. Ως αποτέλεσμα, φαίνεται ότι πολλά φιλικά παιχνίδια είναι στημένα, ιδίως σε περιόδους που ομάδες επισκέπτονται κέντρα σε άλλες χώρες για σκοπούς προπόνησης ή όταν τα πρωταθλήματα διακόπτονται για υποχρεώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο κυρίως.

Κυρίως στην Ασία

Η αγορά των στοιχημάτων όσον αφορά τους φιλικούς αγώνες, εδράζονται κυρίως σε χώρες της Ασίας και τα στοιχήματα συχνά προσφέρονται από μη αδειούχους πράκτορες στοιχημάτων. Οι αγώνες μεταδίδονται από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ ύποπτος φαίνεται να είναι ο ρόλος των ανιχνευτών ζωντανών δεδομένων. Οι συνθήκες αυτές είναι ιδανικές για εμπλοκή στη διαδικασία και εκμετάλλευση της από το οργανωμένο έγκλημα σε παγκόσμια κλίμακα, κάτι που απασχολεί έντονα την Interpol.

Σκληρά μαρκαρίσματα: Τελευταία Ενημέρωση