ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τους Νεοφύτου μην τους κλαις

Το πρόβλημα είναι ο τρόπος που οι διαιτητές ανεβαίνουν τα σκαλιά των κατηγοριών, κάποιοι δυο-δυο

Δημήτρης Χριστοφόρου

Δημήτρης Χριστοφόρου

dimis_r21@hotmail.com

Η διαιτησία του Νεόφυτου Νεοφύτου στον αγώνα ΕΝΠ-ΑΠΟΕΛ προκάλεσε θύελλα στο κυπριακό ποδόσφαιρο σε βαθμό ψυχανάλυσης. Ο καθένας, ανάλογα με τη σκοπιά που το βλέπει, βγάζει τα σώψυχά του στη φόρα και το κυριότερο; Όλοι συμφωνούν πως με το κυπριακό ποδόσφαιρο δεν αξίζει να ασχολείσαι.

Γράψαμε στην ιστοσελίδα για τα οφειλόμενα εύσημα στη διαιτητική ομάδα που σφύριξε το ντέρμπι Ομόνοια-Απόλλων και δεν πέρασε μια μέρα και ήρθαν πάλι τα αναθέματα. Ο ΑΠΟΕΛ έβγαλε και βίντεο, η Ένωση μαζεύει τα κομμάτια και τα νεύρα της, οι υπόλοιποι θυμούνται τα δικά τους και στην Αλκή κρυφογελάνε αφού ούτε αυτοί ξέχασαν τι έγινε πέρσι. Βασικά ο καθένας ό,τι τον βολεύει θυμάται.

Η ουσία της υπόθεσης είναι το τι συμβαίνει με τη διαιτησία μας. Η ΚΟΠ πήρε την απόφαση να αλλάξει πράγματα στο κομμάτι αυτό και έφερε το Λαγιέκ να κουμαντάρει. Είμαστε στη τέταρτη αγωνιστική, με ένα σωρό αναβολές αγώνων κιόλας, και ήδη ο πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας υποχρεώθηκε να πάει να συναντήσει τους διαιτητές και να τους τα ψάλλει. Αυτό έγινε την περασμένη Παρασκευή(20/9) και παραλίγο να του έβγαινε αφού οι πλείστοι τα πήγαν καλά. Ήρθε όμως ένα επικό φινάλε στην αγωνιστική και ξεφύγαμε εντελώς.

Τα ζητήματα όμως είναι πολύ πιο βαθιά από τον κάθε Λαγιέκ που έρχεται εδώ και γρήγορα καταλαβαίνει πως «επανάσταση» δεν μπορεί να κάνει. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος ανέλιξης και προώθησης των διαιτητών από τις μικρές κατηγορίες στην πρώτη και από εκεί στο σήμα της FIFA. Αν ο Λαγιέκ δεν παρέμβει σε αυτό τον τομέα, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο Νεοφύτου ανέβηκε γρήγορα τις κατηγορίες και σφύριξε για πρώτη φορά στην πρώτη το Μάιο του 2015 σε ένα παιχνίδι ΑΕΛ-Νέα Σαλαμίνα. Ήταν στα 33 του ακόμα τότε.

Αυτό που πρέπει να ψάξει ο κ. Λαγιέκ είναι το πώς φτάνουν οι διαιτητές να γίνουν πρώτης κατηγορίας και όλο το σύστημα αξιολόγησής τους να αλλάξει. Αν υπάρχουν στρεβλώσεις, κομματικές ή άλλες παρεμβάσεις, κουμπαράτα και όλα αυτά που ταλαιπωρούν την κυπριακή κοινωνία σε όλες της τις εκφάνσεις τότε να κοπούν μαχαίρι. Γιατί τον κάθε ξένο πρόεδρο της επιτροπής διαιτησίας που φέρνουμε, για να τον αξιοποιήσουμε πρέπει να τον αφήσουμε να ξεριζώσει τη νοοτροπία μας. Ο Ολλανδός προκάτοχός του, προτίμησε να μας μάθει και να προσαρμοστεί. Αν φτάσουμε να εντάξουμε και το Λαγιέκ, ούτε το VAR θα μας σώσει. Θα μείνουμε κολλημένοι και «Ούγκανοι».

Υ.Γ.: Η ανάληψη του Euro U17 για το 2021 είναι εξαιρετική είδηση για το ποδόσφαιρό μας. Αυτό είναι που χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μπαλαγνωστήριο: Τελευταία Ενημέρωση

X