ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το μπάχαλο της κάρτας φιλάθλου

Ήταν να μην μπλέξουν οι μάππες με τα πολιτικά

Δημήτρης Χριστοφόρου

Δημήτρης Χριστοφόρου

dimis_r21@hotmail.com

Ναι είναι με μια λέξη μπάχαλο αυτό που επικρατεί στο κεφάλαιο του νόμου περί πρόληψης της βίας και την κάρτα φιλάθλου, που κλείσαμε πενταετία από τότε που ψηφίστηκε και ακόμα δεν καταλάβαμε αν την θέλουμε! Βασικά ούτε καν τι είναι και πως εφαρμόζεται δεν καταλάβαμε αλλά τέλος πάντων.

Όταν έφτασε η στιγμή να εφαρμοστεί, μετά από ένα σωρό αμφιταλαντεύσεις στις διαδικασίες, ενστάσεις, προσφορές που εγκρίνονταν κι έπεφταν και άλλα τέτοια που μας έφεραν μια τετραετία με την κάρτα νόμο του κράτους αλλά χωρίς να υπάρχει είπαμε να την εφαρμόσουμε.

Έκτοτε επικρατεί ο κακός χαμός αφού κανείς δεν καταλαβαίνει τι γίνεται και μπερδεύεται ο κόσμος που με το δίκαιό του απλά γυρνά την πλάτη σε αυτή την κατάσταση.

Πρέπει να το παραδεχθούμε: έχουν αλλάξει ΟΛΟΙ οι εμπλεκόμενοι τόσες πολλές φορές τις δημόσια εκπεφρασμένες θέσεις τους που κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει. Ακούς τα ίδια πρόσωπα που εκπροσωπούν τους ίδιους φορείς να λένε τα ακριβώς αντίθετα πράγματα σε βαθμό που αναρωτιέσαι αν ακούς καλά ή καταλαβαίνεις ελληνικά!

Γιατί όμως δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτα; Να δώσουμε τις εξηγήσεις μας και να καταγράψουμε κενά ή/και παραλείψεις για να σας βοηθήσουμε.

ΚΟΠ: το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί είναι που δεν έχει ακόμα δημοσιοποιήσει τον ακριβή και ΕΠΙΣΗΜΟ αριθμό εισιτηρίων της σεζόν και τα αναλυτικά για κάθε ομάδα. Κάθε χρόνο τα είχαμε, φέτος δεν μας έχουν ενημερώσει καθόλου. Άλλα στοιχεία παρουσιάζει ο καθένας που μιλά σε σχέση με την άποψη που έχει, το ποσοστό μείωσης και όλα τα άλλα. Δεν βρίσκουμε το λόγο γιατί δεν ανακοινώθηκαν τα ακριβή νούμερα για να μη λέει ο καθένας ό,τι θέλει.

ΚΟΑ: Ουσιαστικά εφαρμόζει το νόμο και από άποψη είναι υπέρ της κάρτας και οι δυο πρόεδροι που σε αυτήν είχαν εμπλοκή, Μιχαηλίδης και Γεωργιάδης. Για το γεγονός όμως πως τα στάδια δεν είναι έτοιμα για να εφαρμοστεί το μέτρο στο 100% και ανάμεσα στα ανέτοιμα στάδια είναι και το Μακάρειο που αποτελεί ιδιοκτησία του οργανισμού και του κράτους δε γίνεται να μη φταίει. Θα έπρεπε αυτό να αναδειχθεί πριν ξεκινήσει η εφαρμογή της κάρτας και να ξεκινήσει το μέτρο όταν όλα τα γήπεδα θα ήταν έτοιμα να το υποστηρίξουν και τεχνικά και άλλως πως. Στο κάτω κάτω, ας υπήρχε διαθέσιμη ηλεκτρονικά η κάρτα στο μεσοδιάστημα ώστε όποιος θέλει να βγάλει για να μην ταλαιπωρηθεί μετά. Αλλά βρείτε τρόπο να λειτουργεί το λογισμικό για να μην καθυστερεί ο κόσμος να μπαίνει όταν έρχεται μαζικά. Αλλιώς η κάρτα δε θα πετύχει ποτέ!

Κυβέρνηση: Αποφάσισε να το εφαρμόσει και δεν μπορείς να την ψέξεις για αυτό. Κάτι έπρεπε να γίνει όπως όλοι φωνάζαμε και η κάρτα σίγουρα είναι ένα μέτρο. Πρώτα όμως φροντίζεις για όσα γράφουμε από πάνω και μετά, αφού πήρες την απόφαση, σταματάς να το συζητάς. Όσο το συζητάς, κάνεις ζημιά γιατί ο κόσμος πιστεύει πως θα κάνεις πίσω και είναι βασικός λόγος αυτός για τον οποίο δεν κάνουν πολλοί κάρτα. Κάνουν υπομονή γιατί ξέρουν πως λειτουργεί ο τόπος αυτός.

Κόμματα: Ας επιλέξουν επιτέλους ποια είναι η θέση τους να τελειώνουμε. Προτάσεις επί προτάσεων, συζητήσεις επί συζητήσεων αλλά κανείς δεν καταλαβαίνει τι γίνεται. Ο τρόπος χειρισμού του θέματος από την συνεδρία της επιτροπής νομικών της περασμένης Τετάρτης και τα όσα εκεί λέχθηκαν, εκθέτει πολλούς. Αν το αντιληφθούν, ίσως γίνει αφορμή η κάρτα για να αλλάξουν νοοτροπίες και σε ποιο σοβαρά θέματα. Επίσης ας ακούσουν λίγο και όσα τους λένε, δεν είναι κακό καμιά φορά.

Ομάδες: Η ΑΕΚ είχε ξεκάθαρη θέση από την αρχή και τηρεί την ίδια στάση. Οι υπόλοιπες ομάδες είτε άργησαν να καταλάβουν τι έρχεται, είτε στην πορεία άλλαξαν άποψη, είτε δεν έλεγαν τίποτε. Δεν είναι κακό αυτό αλλά δεν πρέπει να κρυβόμαστε: η κάρτα δημιούργησε εσωτερικά θέματα σε όλες τις μεγάλες ομάδες αφού σε συναντήσεις που είχαν με τους οργανωμένους τους οι διοικήσεις ήταν το πρώτο που τους έθεταν. Για να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου στο εσωτερικό, πρέπει στην κάρτα να είσαι απέναντι. Όμως η δύναμή τους φτάνει ως ένα σημείο αφού τα κόμματα αποφασίζουν. Να ξέρετε, το έχουμε ξαναγράψει, πως όταν πήγαν να βρουν τα κόμματα την κατάργηση ξεκάθαρα ελάχιστοι την είχαν ζητήσει. Για αυτό άλλωστε και στα κόμματα άλλη άποψη είχαν για τις θέσεις των σωματείων και άλλα ακούγαμε δημοσίως εμείς. Επίσης δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση αυτή η κυβέρνηση να καταργήσει πλήρως το νόμο και να αντιμετωπίσει το μένος της κοινωνίας στα πρώτα επεισόδια. Είναι περισσότεροι οι ψηφοφόροι που δεν έχουν προτεραιότητά τους το ποδόσφαιρο. Αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας όταν μιλάμε με πολιτικούς. Γενική παρατήρηση για όλους μας αυτή η τελευταία. 

Οργανωμένοι: Σέβομαι την άποψή τους και από άποψη φιλοσοφίας συμφωνώ κιόλας. Όμως ας κάνουν την αυτοκριτική τους και να αντιληφθούν πως η βία στα γήπεδα δε γίνεται να μην απασχολεί την κοινωνία. Θα την απασχολεί. Έχουν εκδώσει ένα σωρό ανακοινώσεις αλλά σε καμιά δεν μας γράφουν πως αν η κάρτα πέσει, θα επιστρέψουν χωρίς να παρανομούν. Το αντίθετο θα έλεγα. Αν το έκαναν, μαζί τους θα ήμουν.

Απλός κόσμος: Όσοι θέλουν την κάρτα να πετύχει, πρέπει να πηγαίνουν στο γήπεδο. Αν θέλεις την κάρτα απλά για να μην αργεί ένας αγώνας να τελειώσει στην τηλεόραση από διακοπές, δε βοηθάς. Με τα σχόλια στα social media, δε βοηθάς. Αν θες κάρτα, πήγαινε γήπεδο. Γιατί αυτός είναι ο λόγος της κάθετης μείωσης της προσέλευσης του κόσμου στα γήπεδα: αυτοί που απέχουν είναι αυτοί που ήταν ΠΑΝΤΑ εκεί. Αυτοί που θέλουν την κάρτα, πήγαιναν 5-10 ματς το χρόνο στην καλύτερη. Όταν ήρθαν εκείνα τα 5-10 ματς. Π.χ. το Κύπρος-Βέλγιο, ο κόσμος πήγε σε ικανοποιητικό βαθμό. Έτσι όμως, δουλειά δε γίνεται.

Να κοιτάξουμε όλοι μας τον καθρέφτη και να αναρωτηθούμε τι κάνουμε για το καλό του ποδοσφαίρου.

Υ.Γ.: Την ευθύνη των ΜΜΕ δεν την κατέγραψα, αφήνοντας όλους εσάς να κρίνετε εμάς. Ελεύθερα.

Μπαλαγνωστήριο: Τελευταία Ενημέρωση

X