ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το βίαιο τέλος της φούσκας Νέιμαρ

Όπως λέμε στα κυπριακά: Από ΄φαν, έφαν

Δημήτρης Χριστοφόρου

Δημήτρης Χριστοφόρου

dimis_r21@hotmail.com

«Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις των οποίων το τέλος είναι τόσο απρόβλεπτο, όσο η κάθε επόμενη μέρα». Το έχουν εκστομίσει τόσοι πολλοί παράγοντες, προπονητές, αθλητές που είναι κάτι σαν το #μένουμεσπίτι του αθλητισμού.

Καλούνται οι αθλητές να αποδεχθούν την πραγματικότητα δεχόμενοι μειώσεις μισθών: η Γιουβέντους ανακοίνωσε τέσσερις μήνες, Γκλάντμπαχ, Ατλέτικο, Μπαρσελόνα έκαναν παρόμοιες ανακοινώσεις.

Σε ένα πράγμα πάντως καταλήγουν όλοι: η πραγματικότητα που βιώναμε στον αθλητισμό θα είναι κομμάτι του παρελθόντος. Ωραίο για κάποιους, φούσκα που σκάει για κάποιους άλλους. Πολλές φορές γεγονότα έμειναν στην ιστορία ως τομές που άλλαξαν μια για πάντα τη μοίρα: στο ποδόσφαιρο ήταν το φράγμα του 1εκ. που έσπασε για χάρη του Κρόιφ, η υπόθεση Μποσμάν, η δημιουργία του Champions League και πιο πρόσφατα η μεταγραφή Νέιμαρ που άλλαξε το παζάρι. Η επίδρασή της, από το Καλοκαίρι του 2017 όταν έγινε, φτάνει μέχρι τον Μάρτιο του 2020. Όπως βίαια ανέβηκαν οι τιμές των πάντων τότε, μη αντιπροσωπεύοντας τις αξίες των παικτών, έτσι και βίαια θα πέσουν πάλι.

Σε αυτές τις καταστάσεις χάνουν βέβαια αυτοί που αγόρασαν ακριβά και θα μπορούν να πωλήσουν με τον ίδιο τρόπο. Η Μπαρσελόνα π.χ. έχει Κουτίνιο και Ντεμπελέ τους οποίους πλήρωσε €265εκ. να τους πάρει και ούτε με τα μισά δε θα βρίσκει να τους δώσει. Για αυτό και τρέχει να κόψει όσα μπορεί από το μισθολόγιο…

Ήταν παράλογο να πληρώσεις €100εκ. για παίκτη που λήγει σε ένα χρόνο το συμβόλαιό του, όπως έκανε η Ρεάλ για τον Αζάρ, αλλά με βάση τη φούσκα της αγοράς υποχρεώθηκε να το κάνει. Πλέον αυτά ξεχάστε τα.

Ήδη καλούνται οι αθλητές να αποδεχθούν την πραγματικότητα δεχόμενοι μειώσεις μισθών: η Γιουβέντους ανακοίνωσε τέσσερις μήνες, Γκλάντμπαχ, Ατλέτικο, Μπαρσελόνα έκαναν παρόμοιες ανακοινώσεις. Την ίδια ώρα οι τηλεοπτικές πλατφόρμες μοιάζει αδύνατο να συνεχίσουν αυτό τον τρελό χορό πλειοδοτήσεων για να αποκτήσουν δικαιώματα αθλητικών γεγονότων, πιέζοντας προς τα κάτω την αγοραστική ικανότητα των ομάδων. Η FIFA σκέφτηκε να αφήσει ανοιχτό το παζάρι των μεταγραφών μέχρι το Γενάρη μπας και προλάβει να κινηθεί λίγο χρήμα και να λειτουργήσει ως οξυγόνο στην αγορά. Ως γνωστό, σε αυτά τα θέματα η ψυχολογία της αγοράς είναι το πρώτιστο και αυτή τη στιγμή κυριαρχεί μια λέξη: αβεβαιότητα.

Πάντα θα βρεθούν αυτοί που θα συμβιβαστούν αμέσως, κάποιοι άλλοι θα αντισταθούν μόνο στην αρχή και οι λίγοι τρίτοι θα δώσουν τη μάχη. Στο τέλος όμως τις απαντήσεις θα δώσει η ίδια η αγορά: αν δεν σου προσφέρει κανείς συμβόλαιο με €25+ εκατομμύρια ετησίως θα πάψεις και συ να το ζητάς.

Ήταν μια μεγάλη φούσκα αυτή της τελευταίας τριετίας στο ποδόσφαιρο που προέκυψε από την τρέλα του Σείχη Μανσούρ να πετάξει €222εκ. Πολλοί φοβόμασταν πως κάποια στιγμή θα έσπαγε, αλλά κανείς δεν προέβλεπε πως αυτό θα γινόταν τόσο βίαια, τόσο άτσαλα όσο ο Κορωνοϊός επέβαλε.

Ας πούμε καλωσόρισες στο νέο ποδόσφαιρο, γιατί με αυτό θα ζούμε στο εξής…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μπαλαγνωστήριο: Τελευταία Ενημέρωση

X