ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα υψωμένα λάβαρα και η ουσία

Ποια είναι η οδός για να υπάρξει επιτήρηση από FIFA/UEFA και το παράδειγμα της Ελλάδας

Δημήτρης Χριστοφόρου

Δημήτρης Χριστοφόρου

dimis_r21@hotmail.com

Διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση της Ομόνοιας το πρώτο πράγμα που θα σου έρθει στο μυαλό είναι τα λάβαρα της επανάστασης. Είναι τόσο έντονοι σε όσα σημειώνουν οι «πράσινοι» που επιδιώκουν να πείσουν τον αναγνώστη πως δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν πίσω.

Στην Ελλάδα ήταν οι συνεχόμενες παρεμβάσεις του Υφυπουργού αθλητισμού Σταύρου Κοντονή που προκάλεσαν τις εξελίξεις.

Σταματούν να χτυπάνε την πόρτα της ΚΟΠ και της επιτροπής διαιτησίας και πλέον πάνε απευθείας σε FIFA/UEFA να πουν τα παράπονά τους, να καταγγείλουν, να καλέσουν για βοήθεια.

Πρώτα απ΄όλα, πρέπει να σημειώσουμε πως χτυπώντας την πόρτα της FIFA χτυπάς κι αυτήν του προέδρου της ΚΟΠ Γιώργου Κούμα αφού είναι μέλος του συμβουλίου της. Θυμίζουμε άλλωστε πως στο παράδειγμα της Ελλάδας, που τέθηκε υπό επιτήρηση το 2016 και ακόμα είναι η ΕΠΟ, μεσολαβητής και μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής που ορίστηκε ήταν ο τέως πρόεδρος της ΚΟΠ Κώστας Κουτσοκούμνης που μέχρι την απώλειά του επίσης ήταν στέλεχος και της FIFA.

Άρα, για να αντικρίσουμε το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις, οι πιθανότητες να μετρήσει η γνώμη της Ομόνοιας πάνω από αυτήν ενός μέλους του συμβουλίου της FIFA, οι «πράσινοι» τον κατηγορούν ευθέως πως συμμετέχει στη διαπλοκή ή τουλάχιστον δείχνει απροθυμία να τη διορθώσει, είναι απειροελάχιστες.

Ποια είναι η οδός, αυτή ακολουθήθηκε στην Ελλάδα, για να περάσει το μήνυμα για επιτήρηση; Οι τρόποι είναι δυο και πρέπει να συντρέχουν. Ο πρώτος είναι η μαζική αντίδραση των «μεγάλων», που έχουν να χάσουν από τυχόν αποβολή της ΚΟΠ από την UEFA μιας και αυτοί παίζουν Ευρώπη. Στην Ελλάδα αντέδρασαν ταυτόχρονα ΠΑΟΚ, ΠΑΟ και ΑΕΚ. Συμμάχους μπορεί να βρει η Ομόνοια; Είναι και μια ανοιχτή πρόσκληση η ανακοίνωσή της.

Ο δεύτερος είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης μέσω του ΚΟΑ ή, κυρίως, του αρμόδιου υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομου Προδρόμου. Στην Ελλάδα ήταν οι συνεχόμενες παρεμβάσεις του Υφυπουργού αθλητισμού Σταύρου Κοντονή που προκάλεσαν τις εξελίξεις. Παρά τα προσχήματα περί αυτοδιοικήτου του ποδοσφαίρου, βρήκε τον τρόπο να συναντηθεί στο γραφείο του με την παγκόσμια συνομοσπονδία και να εξηγήσει πως όσα η ΕΠΟ τους έλεγε δεν ίσχυαν. Δεν κατέχουμε το κυβερνητικό ρεπορτάζ αλλά μοιάζει αβέβαιο να πιστεύουν στην «Παπανικολή» πως ο Προδρόμου θα κάνει τέτοιες παρεμβάσεις.

Κατ’ ουσίαν οι πιθανότητες να προκύψουν οι εξελίξεις της Ελλάδας είναι ελάχιστες, ενώ ουδείς μπορεί να πει πως ακόμα και να προκύψουν θα βελτιωθεί το ποδόσφαιρο. Αν κρίνουμε από τα της Ελλάδας γελάει ο κόσμος.

Τέλος, επειδή η Ομόνοια μας κάλεσε και ως δημοσιογράφους να πάρουμε θέση κανένα πρόβλημα να το πράξουμε. Προσωπικά, μου είναι αδύνατο να υποστηρίξω προσπάθεια ομάδας που βάζει στην κουβέντα τον αποκλεισμό του κυπριακού ποδοσφαίρου από τα κύπελλα Ευρώπης. Έχουμε «ματώσει» να φτάσουμε να διεκδικούμε τη 15η θέση και το να δώσουμε μια μόνοι μας και να τα γκρεμίσουμε όλα δε μπορεί να με βρίσκει σύμφωνο. Ό,τι πρέπει να αλλάξουν πράγματα σαφώς και πρέπει. Όχι όμως διαλύοντας το ποδόσφαιρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μπαλαγνωστήριο: Τελευταία Ενημέρωση

X