ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η σαφής νύξη Κούμα προς το κράτος

Επικαλέστηκε δήλωση Τσέφεριν για αυτοδιοίκητο

Δημήτρης Χριστοφόρου

Δημήτρης Χριστοφόρου

dimis_r21@hotmail.com

Μέσα από όλα όσα είπε ο πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας στην παρουσίαση του νέου ομοσπονδιακού, ένα είναι αυτό που ξεχωρίζει και έχει τεράστια σημασία που ειπώθηκε.

Η πολιτεία, δια του ίδιου του ΠτΔ Νίκου Αναστασιάδη αλλά και του Υπουργού Δικαιοσύνης έχει επιχειρήσει να παρέμβει στα πράγματα τόσο λεκτικά όσο και θεσμικά

Είπε ο πρόεδρος:

«Θέλω να επαναλάβω, αυτό που μόλις προχθές είπε ο Πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Σέφεριν στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «Σας ευχαριστώ για την πρόθεση σας να βοηθήσετε, αλλά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο θα λύσει από μόνο του τα προβλήματα του».

Προβλήματα υπάρχουν και θα τα λύσουμε και εκεί που χρειαζόμαστε την συμβολή της Πολιτείας θα την ζητήσουμε».

Παρόμοια δήλωση έκανε και ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΟΠ Χάρης Λοϊζίδης στην εκπομπή του καναλιού «Ωμέγα» όπου και ήταν καλεσμένος. Βέβαια ο κ. Λοϊζίδης είπε κι άλλα και η δήλωση χάθηκε.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η δήλωση αυτή; Η λέξη κλειδί λέγεται αυτοδιοίκητο. Είναι αυτό που επικαλούνται οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες κάθε φορά που έχουν προβλήματα με την πολιτεία. Οι FIFA και UEFA είναι πολύ ευαίσθητες πάνω στο θέμα αυτό και οι συνέπειες όταν αντιληφθούν πως παραβιάζεται είναι τραγικές.

Να εξηγήσουμε: αν διαπιστωθεί πως υπάρχει παρέμβαση της πολιτείας στα του ποδοσφαίρου, η ομοσπονδία αποβάλλεται και αυτό σημαίνει πολλά και διάφορα. Απαγόρευση διεθνών μεταγραφών, αποκλεισμών των ομάδων από τα κύπελλα Ευρώπης, του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος από το να δίνει διεθνείς επίσημους και φιλικούς αγώνες και με μια λέξη απομόνωση.

Η πολιτεία, δια του ίδιου του ΠτΔ Νίκου Αναστασιάδη αλλά και του Υπουργού Δικαιοσύνης, του προέδρου του ΚΟΑ και διαφόρων άλλων έχει επιχειρήσει να παρέμβει στα πράγματα τόσο λεκτικά όσο και θεσμικά. Παρεμβάσεις έγιναν και από βουλευτές αντιπολιτευόμενων κομμάτων, εισηγήσεις έκανε σε συνέντευξη τύπου και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Είναι αυτά παρεμβάσεις ικανές να θεωρηθούν ως παραβίαση του αυτοδιοίκητου; Όχι.

Για να φτάσουμε εκεί, πρέπει να γίνει κάτι πιο βαρύ και άμεσο όπως το να επιλέξει το κράτος τον τρόπο εκλογής του Δ.Σ. της ΚΟΠ για να δώσουμε ένα παράδειγμα. Αν η ΚΟΠ πάντως παραπονεθεί για παρεμβάσεις, μην αποκλείσετε να γίνει και μια δήλωση του Τσέφεριν για τα δικά μας προκειμένου να πάει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Μπορεί να παρακαμφθεί το αυτοδιοίκητο; Είναι πολύπλοκο θέμα και σίγουρα θα πρέπει η ίδια η πολιτεία να ασχοληθεί πολύ σοβαρά, να φέρει εδώ τους τεχνοκράτες FIFA-UEFA και να καταφέρει να τους πείσει πως συντρέχει λόγος να παρέμβουν θεσμικά. Μια πιθανή λύση αν γίνει αυτό, είναι να «περάσει» η πρόταση της Ομόνοιας για επιβολή επιτήρησης όπως έγινε στην Ελλάδα. Ο φάκελος που οι «πράσινοι» απέστειλαν μένει να φανεί πόσο θα τους συγκινήσει εκεί στη Νιόν.

Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα δεν μπορεί να το ξέρει κανείς, αλλά προς το παρόν στην ΚΟΠ έχουν δυνατά χαρτιά για να προστατευτούν από την «καταιγίδα» που προανήγγειλε ο υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μπαλαγνωστήριο: Τελευταία Ενημέρωση

X