ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το μονοπώλιο της ευφυΐας

Σε καθεστώς παγκόσμιας αποκλειστικότητας, ανάμεσα σε διακοπές… κάνουμε και πρωτάθλημα

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

info@24sports.com.cy

«Ανακοινώνεται ότι ο αγώνας του ΑΠΟΕΛ με την Ανόρθωση για την 5η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Cyta, έχει αναβληθεί μετά από αίτημα του ΑΠΟΕΛ.

Το αίτημα του ΑΠΟΕΛ έγινε αποδεκτό βάσει της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος Cyta, σύμφωνα με την οποία: «Σε περίπτωση που ομάδα αγωνίζεται σε Ευρωπαϊκό αγώνα και στις επιλογές της είναι ο επόμενος αγώνας της για το Πρωτάθλημα να διεξαχθεί Δευτέρα, εφόσον την Δευτέρα είναι μέρα που θα πρέπει να αποδεσμευτούν οι ποδοσφαιριστές των Εθνικών Ομάδων, τότε δικαιούται αν δεν θέλει να αγωνιστεί Κυριακή, πέντε τουλάχιστον μέρες προηγουμένως, να ζητήσει αναβολή της ημέρας διεξαγωγής του αγώνα Πρωταθλήματος για μεταγενέστερο στάδιο.

Κύρια δε τραυματίζεται βαρύτερα το ποδόσφαιρο, που με τις αποφάσεις της υπερβολής, αυτουποβιβάζεται ως προϊόν

Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου το ΑΠΟΕΛ αγωνίζεται με τη Σεβίλη για τους ομίλους του Europa League ενώ τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου αρχίζει προετοιμασία η Εθνική Ανδρών».

Αυτή είναι η ανακοίνωση της ΚΟΠ που ξεσήκωσε τις διαμαρτυρίες της μεγάλης πλειοψηφίας του φίλαθλου κοινού, ανεξαρτήτως σωματειακής προτίμησης. Οι μόνοι που ενδεχομένως να μην διαμαρτυρήθηκαν είναι αυτοί που ψήφισαν αυτήν τη διάταξη. Δηλαδή τα σωματεία μέλη της ΚΟΠ δια των εκπρόσωπων τους,  που πριν από δυο χρόνια  κατοχύρωναν το δικαίωμα των Ευρωπαίων για αναβολές αγώνων.

Υποθέτουμε ότι όλοι κατάλαβαν τι ψήφισαν, με την έννοια ότι κατανόησαν  το μπάχαλο που θα προκαλούσε η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης διάταξης. Άρα αν είναι όντως έτσι τα πράγματα,  ψήφισαν συνειδητά μια διάταξη- τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία του πρωταθλήματος. Για να ταλαιπωρούνται άπαντες. Οπαδοί (εκνευρισμός, ξενέρωμα, και πιθανή απομάκρυνση από το γήπεδο), προπονητές, ποδοσφαιριστές (γίνεται άνω κάτω η δουλειά τους και η ψυχολογια τους ), διοικήσεις (δεν τους φθάνει ο φόρτος εργασίας πρέπει να είναι συνεχώς στην τσίτα για να αντιμετωπίζουν τις αναποδιές και γενικά τον εκνευρισμό που προκαλείται στην ομάδα), για να διευκολύνονται σε βαθμό …παρεξήγησης ομάδες μας στην Ευρώπη.

Εντάξει να βοηθούνται στα πλέι οφ για τους όμιλους ,αλλά από κει και πέρα έχει παρατραβήξει το πράγμα με τις αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες που προκαλεί. 

Πρώτον αλλοιώνεται ο βαθμολογικός πίνακας. Η χρονική μετατόπιση ενός αγώνα προϋποθέτει στις πλείστες των περιπτώσεων και αλλοίωση ομάδων. Σε αναβαλλόμενο ματς μεταξύ δυο συγκεκριμένων αντιπάλων, άλλες ομάδες-από πλευράς στελέχωσης-  θα παίξουν το Σεπτέμβριο για παράδειγμα και άλλες θα παίξουν μήνες μετά.

Επίσης η παρατεταμένη αδράνεια συγκεκριμένων ομάδων επηρεάζει την ισχύ τους. Όπως και το στρίμωγμα αγώνων σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αυτά τα γεγονότα αλλοιώνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των ομάδων.

Δεν μας φθάνουν όλα τα «κακά»- τηλεόραση που μαζεύει τον κόσμο στις καφετέριες, ανεπαρκείς διαιτησίες, ανταγωνισμός με ξένα πρωταθλήματα, φτωχό θέαμα σε αρκετούς αγώνες (ευτυχώς η μάστιγα των ύποπτων αγώνων εξαφανίστηκε εκεί που εφαρμόστηκαν οι ποινές για τους φάκελους), να και τον αυτουποβιβασμό.

Είναι από απλό μέχρι απλοϊκό αυτό που μπορεί να σκεφτεί ο καθείς από μας. Αν, λέμε αν, έκαναν αυτό που έκανε η ΚΟΠ οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, για παράδειγμα, με τον αριθμό των ομάδων τους που αγωνίζονται στην Ευρώπη, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα κατάφερναν να συμπληρώσουν ποτέ μια αγωνιστική σεζόν. Βέβαια σε αυτές τις χώρες κάτι τέτοια δεν κάνουν. Για να είμαστε πιο ακριβείς το έκανε φέτος μια ομοσπονδία. Αυτή της Ολλανδίας. Κατ΄εξαίρεση.

Το ευχάριστο είναι ότι όπως πάνε τα πράγματα θα γίνει προσπάθεια για τροποποίηση διατάξεων της προκήρυξης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Γιώργος Κούμας –ορθά πράττων- προκρίνει τη σχετική διεργασία. Με βάση τις ενδείξεις θα υπάρξει η δυνατότητα για αναβολή στους αγώνες των Play off για Ευρωπαϊκούς ομίλους αλλά δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για αναβολή μεσούσης της σεζόν.

Η ΚΟΠ είναι η μόνη ομοσπονδία παγκοσμίως που αποφάσισε να βοηθά τις ομάδες να προχωρήσουν στην Ευρώπη με… τραβηγμένες αποφάσεις.

Πιθανότατα να πιστεύουμε ότι διαθέτουμε το μονοπώλιο της ευφυΐας. Το ίδιο ισχύει και για τους πολιτικούς που διαχρονικά κυβερνούν τον τόπο. Αποφασίζουν και πράττουν. Λες και όλοι οι άλλοι κάτοικοι του πλανήτη είναι διανοητικά καθυστερημένοι.  Γιαυτό και έχουμε φέρει το νησί ένα βήμα πριν ( ;) τη διχοτόμηση. Δεν θα απαριθμήσω γεγονότα αυτού του είδους.

Πρώτον γιατί το κείμενο είναι αθλητικού περιεχομένου και δεύτερον επειδή δεν επιθυμώ να προκαλέσω κατάθλιψη σε κανένα από αυτούς που είχαν την υπομονή να διαβάσουν το κείμενο.

 

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση

Πυροβολήστε  τους !

Πυροβολήστε τους !

Αυτό που βιώνουν οι ποδοσφαιριστές την φετινή χρονιά και θα βιώσουν κυρίως την επόμενη είναι βασανιστήριο
Πέτρος Παπαγιώργης
X