ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
28° Λευκωσία,
22 Σεπτεμβρίου, 2021
sport fm - listen live

Θυμίζει κάτι από Glory Days

Η απόφαση για επάνοδο Αχιλλέα Καϊμακλίου και ΕΝΑΔ Αγίου Δομετίου στη Basket League

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Η χθεσινή είδηση ήταν η πιο εύηχη που ακούσαμε στο χώρο του μπάσκετ κατά τα τελευταία χρόνια.

Ο Αχιλλέας Καϊμακλίου και ΕΝΑΔ Αγίου Δομετίου επέστρεψαν στην Α’ κατηγορία στο πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας. Στη Basket League όπως ονομάζεται τώρα. Τότε που οι δυο αυτές παραδοσιακές δυνάμεις του Κυπριακού μπάσκετ συμμετείχαν στο πρωτάθλημα δεν υπήρχε αυτή η ονομασία. Δεν ξέρω αν εκμοντερνιστήκαμε με την ονομασία αλλά το σίγουρο είναι ότι το μπάσκετ άλλαξε aπό τότε που οι δυο αυτές ομάδες έπαιζαν στη μεγάλη κατηγορία.

Οι συνθήκες στο άθλημα έγιναν σταδιακά πολύ καλύτερες παρότι απέχουν από το ιδεατό

Άλλωστε αυτό ειδικά το άθλημα δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται ως «διαρκής επανάσταση» (τόσο αγωνιστικά όσο και από τα πλευρά των αλλαγών στους κανονισμούς).

 Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη θυμίζουμε ότι ο Αχιλλέας παίζει στη Β΄ κατηγορία από τη σεζόν 2012-13 (τη χρονιά 2011-12 ανέστειλε τη δραστηριότητα του) η δε ΕΝΑΔ παίζει στη Β από τη σεζόν 2013-14.

Ομάδες που την δεκαετία του ‘90 πανηγύρισαν τίτλους και έλαβαν μέρος σε Ευρωπαϊκές αναμετρήσεις , για οικονομικούς λόγους άφησαν τη μεγάλη κατηγορία και αναγκάστηκαν να αγωνιστούν στη Β  κατηγορία δείχνοντας ασυνέπεια προς την ιστορία τους έκαναν πορεία μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και πότισαν φαρμάκι τον κόσμο τους που κάποτε γέμιζε τα γήπεδα. Όλοι οι φίλοι του μπάσκετ έζησαν κάποτε μεγάλες στιγμές στο κλειστά γήπεδα της Παλλουριώτισσας και του Αγίου Δομετίου

Ο Αχιλλέας Καϊμακλίου και ΕΝΑΔ Αγίου Δομετίου εξασφάλισαν κάρτα ελευθέρας συμμετοχής (wild card) στη Basket League μετά από σχετική αίτηση στην αρμόδια Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, της ΚΟΚ και σχετική προχθεσινή απόφαση της ομοσπονδίας.
Το ίδιο έγινε και με την ΑΕΛ Λεμεσού που πέρυσι υποβιβάστηκε.

Η Ανόρθωση θα συμμετέχει επίσης στο πρωτάθλημα της Basket League 2021-2022, ως η πρωταθλήτρια ομάδα του πρωταθλήματος Β1 κατηγορίας που ολοκληρώθηκε.

Συγκεκριμένα στο νέο πρωτάθλημα θα συμμετέχουν οι ακόλουθες ομάδες: ΑΕΚ, ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Απόλλωνας, Ανόρθωση, ΑΠΟΠ, Αχιλλέας, ΕΘΑ, ΕΝΑΔ, ΕΝΠ, Κεραυνός, Ομόνοια. Από τις εξι ομάδες της σεζόν 2016-17 είμαστε τώρα στις διπλάσιες.

Οι συνθήκες στο άθλημα έγιναν σταδιακά πολύ καλύτερες παρότι απέχουν από το ιδεατό.

Η απόφαση της ΚΟΚ θυμίζει κάτι από Glory Days. Όχι υπό την έννοια του ότι τότε παιζόταν ΤΟ μπάσκετ και τώρα είμαστε της πλάκας ή εν πάση περιπτώσει δεν παίζεται καλό μπάσκετ. Αυτά είναι γραφικότητες. Εξάλλου δεν είμαι εξ’εκείνων που βαφτίζουν το παρελθόν πάντα καλύτερο από το παρόν. 

Η αναφορά γίνεται για τον έντονο ανταγωνισμό το καυτό ενδιαφέρον των φιλάθλων και την ατμόσφαιρα των γηπέδων (όχι βέβαια τα καφριλίκια που ποτέ δεν έλειπαν). Αυτά δηλαδή τα χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν τα τελευταία χρόνια.

Είναι σαφές ότι το πρωτάθλημα της Basket League της σεζόν 2021 22 αποκτά χρώμα. Θα πρέπει όμως οι παράγοντες όλων των ομάδων να απλώνουν το χέρι τους μέχρι εκεί που φτάνει. Όποιος πάει να κάνει ...εξυπνάδες, είδαμε όλοι τι παθαίνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Πέτρος Παπαγιώργης

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση