ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρωτόκολλο ασφαλείας στις προπονήσεις

Βασική και απαραίτητη προϋπόθεση

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

info@24sports.com.cy

Θεωρείς πως τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα τα οποία ανεστάλησαν λόγω του κορονοϊού θα πρέπει να συνεχιστούν;

«Ο ιός έχει φτάσει σε ένα σημείο να απειλεί πλέον την ανθρωπότητα. Προτού βρεθεί ένας οριστικός τρόπος για νικηθεί, δεν θα πρέπει να μπει σε κίνδυνο, η υγεία κανενός, πόσο μάλλον των ποδοσφαιριστών».

 Αυτή ήταν η απάντηση του ρέκορντμαν συμμετοχών με την εθνική Τουρκίας, Ρουστού Ρετσμπέρ σε συνέντευξη του στην Ελλαδική ιστοσελίδα gazzetta.gr για την μάχη που κέρδισε με τον κορονοϊό.

Ο Ρουστού Ρετσμπέρ έφτασε στο peak της καριέρας του, το 2002 με την εθνική ομάδας της χώρας του κατακτώντας στο Μουντιάλ της Κορέας και της Ιαπωνίας την τρίτη θέση.

Για όσους δεν γνωρίζουν  ή δεν καλοθυμούνται τον ποδοσφαιριστή, θυμίζουμε ότι η πλέον χαρακτηριστική του εικόνα ήταν αυτή με την μακριά χαίτη και την μαύρη μπογιά κάτω από τα μάτια που τον καθιέρωσε ως μια από τις πλέον χαρακτηριστικές μορφές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Αυτά που λέει ο Τούρκος κήπερ αποτελούν κοινή λογική, αλλά αποκτούν βαρύτητα στον απόλυτο βαθμό, γιατί ο ίδιος είναι παθών.

 Ποδοσφαιριστές της Ανόρθωσης έκαναν προπόνηση εν μέσω πανδημίας, κατόπιν αδείας, (όπως υπάρχει ισχυρισμός), βάζοντας με αυτό τον τρόπο το ποδόσφαιρο πάνω από τη δημόσια υγεία. Το ότι παρέβησαν νομοθετικό διάταγμα είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με το πρώτο. Μια δικαιολογία που δόθηκε είναι ότι ποδοσφαιριστές όντες, το σώμα τους είναι το βιοποριστικό τους εργαλείο.

Και πρέπει να είναι έτοιμοι όταν το ξαναθέσουν σε λειτουργία. Αυτό είναι κατανοητό. Κανείς όμως άνθρωπος με σώας τας φρένας δεν πρόκειται να τους ζητήσει να παίξουν ποδόσφαιρο αν δεν υπάρχουν στο 100% συνθήκες ασφαλείας για την υγεία τους.

Αν και όταν αυτό συμβεί –όταν δηλαδή υπάρξει πλήρης ασφάλεια- εννοείται ότι θα τους δοθεί ο πρέπων χρόνος για να ετοιμαστούν. Όπως λένε οι επαΐοντες, αυτό το διάστημα θα είναι διάρκειας ενός μηνός. Άρα ας μην ανησυχούν ούτε οι της Ανόρθωσης, ούτε και άλλοι ποδοσφαιριστές, που ενδεχομένως κάνουν ομαδικές προπονήσεις, αλλά δεν έχουν… αποκαλυφθεί.

Νοουμένου ότι οι ποδοσφαιριστές έχουν εφαρμόσει το ατομικό πρόγραμμα που τους έχει δοθεί από τα τεχνικά τους επιτελεία όσο διαρκεί η καραντίνα, θα έχουν αρκετό χρόνο να ετοιμαστούν με ασφάλεια και να φθάσουν σε ένα πολύ καλό σημείο ετοιμότητας (εννοείται ότι αυτή η ετοιμότητα δεν θα είναι στο προ του ιού επίπεδο) και δεν υπάρχει κανένας λόγος να προπονούνται με κίνδυνο της υγείας τους ( και όχι μόνο).

Εκτός αν ανήκουν στην κατηγορία των άτρωτων και δεν το ξέρουμε εμείς οι υπόλοιποι -προφανώς για αυτούς περιορισμένης  νοημοσύνης όντα  - που...  πήζουμε στην καραντίνα. Είναι και το δευτερεύον. Ο συνάδελφος τους που ανήκει σε άλλη ομάδα και κάνει 10 χιλιόμετρα τροχάδην τη μέρα στη σκληρή επιφάνεια (πχ πεζοδρόμιο) είναι λιγότερο έξυπνος ;

Το πότε θα αρχίσουν οι προπονήσεις θα το αποφασίσουν οι επιδημιολόγοι της WHO (World Health Organisation) και των κυβερνήσεων.Το δε χρονικό σημείο της επανέναρξης δεν θα είναι το ίδιο για κάθε χώρα.

Όσον αφορά την Κύπρο και σήμερα –που λέει ο λόγος – να παρθεί απόφαση για έναρξη προπονήσεων, αυτό δεν θα γίνει όπως μας… καπνίσει, αλλά με βάση ένα πρωτόκολλο ασφαλείας που θα ετοιμάσουν οι γιατροί της κάθε ομάδας σε συνεργασία με την ομάδα των επιδημιολόγων που ασχολείται με το θέμα. Αυτό θα είναι υποχρεωμένοι να το ακολουθούν οι ποδοσφαιριστές της κάθε ομάδας, μόλις επιστρέψουν στις προπονήσεις. Αφού πρώτα υποβληθούν στο τεστ για τον ιό.

Τώρα θα μου πείτε ποιος είναι αυτός που θα επιβλέπει αν τηρείται το πρωτόκολλο. Οι γιατροί της κάθε ομάδας; Μάλλον αδύνατο αυτό το σενάριο  για προφανείς λόγους. Θα ορίσει ενδεχομένως άτομα το Υπουργείο Υγείας που θα πραγματοποιούν απροειδοποίητες επισκέψεις στις προπονήσεις για να ελέγχουν αν τηρείται το πρωτόκολλο.

Χωρίς να θέλω να λειτουργήσω με πεσιμισμό για την πιθανότητα επιτυχούς εφαρμογής του αναγκαίου αυτού πρωτόκολλου ασφαλείας, εκφράζω το εξής: Δεν έχω καταλάβει ακριβώς σε ποιο βαθμό εφαρμόζεται στα νοσοκομεία μας το βασικό πρωτόκολλο ασφάλειας για την αντιμετώπιση του Covid19.

 ΥΓ Ο Ρουστού Ρετσμπέρ μετέφερε μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε τις ευχαριστίες του σε όλους τους Έλληνες για την στήριξη και το ενδιαφέρον τους για την κατάσταση της υγείας του. Οι Έλληνες φίλοι του με τη συμπεριφορά τους έδειξαν το αυτονόητο. Οτι η ανθρώπινη υπόσταση είναι μία και χωρίς διακρίσεις.

 

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση

Πυροβολήστε  τους !

Πυροβολήστε τους !

Αυτό που βιώνουν οι ποδοσφαιριστές την φετινή χρονιά και θα βιώσουν κυρίως την επόμενη είναι βασανιστήριο
Πέτρος Παπαγιώργης
X