ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρωτάθλημα με δραματική πλοκή

Η Β’ κατηγορία προσφέρει πολύ ωραίες στιγμές

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Είναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει φέτος στο χώρο της Β’ κατηγορίας. Διεξάγεται ένα πρωτάθλημα που ξεπερνά κάθε προσδοκία από πλευράς ενδιαφέροντος στην πτυχή της κατάληψης των τριών προνομιούχων θέσεων. Το σασπένς είναι εντονότατο, ενώ οι εναλλαγές θέσεων και συναισθημάτων, είναι συνεχείς από την αρχή της σεζόν. Συντίθεται έτσι μια δραματική πλοκή.

Η δυναμικότητα των ομάδων του πρώτου γκρουπ βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο- πέρυσι ήταν ψηλότερο για να είμαστε ακριβείς γιατί υπήρχαν ομάδες όπως η Νέα Σαλαμίνα και η ΕΝΠ – γεγονός που συμβάλλει στη διεξαγωγή ενός ικανοποιητικού από πλευράς επιπέδου πρωταθλήματος, τηρούμενων των οικονομικών αναλογιών.

Γίνεται αναφορά περί αναλογιών γιατί δεν συγκρίνεται το επίπεδο με αυτό της Α’ κατηγορίας. Υπάρχει όχι ακριβώς χαώδης διαφορά, αλλά πολύ μεγάλη (διαφορά) μεταξύ των δυο πρωταθλημάτων. Ιδού –υπό τύπον ερωτήματος- και η απλούστατη απόδειξη περί τούτου. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι όποιες ομάδες της κατηγορίας ανέβουν φέτος και δεν αναδομηθούν σχεδόν ολοκληρωτικά θα παραμείνουν στην Α’ κατηγορία και τη μεθεπόμενη χρονιά;

Είναι πολύ φυσικό να υπάρχει τέτοια διαφορά λόγω οικονομικών μεγεθών. Κάθε σωματείο της Β’ κατηγορίας που τερματίζει στο πρώτο γκρουπ παίρνει ως χορηγία από την ΚΟΠ το ποσό των 30,000 ευρώ ενώ το σωματείο που τερματίζει στο δεύτερο γκρουπ παίρνει 15,000. Με βάση τη συμφωνία που διέπει τα τηλεοπτικά δικαιώματα το κάθε σωματείο λαμβάνει 20000 ευρώ (ειδικά εδώ η σύγκριση με το τι λαμβάνουν τα σωματεία της Α΄' κατηγορίας, ακόμη και τα θεωρούμενα μικρά είναι αστεία) ενώ εισέρχεται στο ταμείο κάθε σωματείου ένα ποσό γύρω στις 15,000 από τον ΚΟΑ και το στοίχημα. 

Τα έσοδα των ομάδων γενικότερα από εισιτήρια διαρκείας και χορηγούς είναι ελάχιστα. Αν υπάρχει πρόεδρος ή  κάποιος άλλος παράγοντας να βοηθήσει, τότε γίνονται καλύτερα τα πράγματα. Αλλιώς λειτουργεί το …παραδοσιακό στοιχείο. Λαχεία, εκδηλώσεις, τόμπολα.

Τα σωματεία δικαιούνται περισσότερη ενίσχυση. Υπάρχει δε τρόπος προς τούτο. Το κράτος παίρνει 952 εκατομμύρια ευρώ από το στοίχημα και το ποδόσφαιρο παίρνει 2,2 ή 2,3 εκατομμύρια. Γιατί να μην δοθεί μεγαλύτερο ποσό στα σωματεία που αποτελούν και τη γενεσιουργό αιτία του στοιχήματος και των εσόδων του; Το ποσό όμως που θα δοθεί σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ελέγχεται από το κράτος. Ότι χρησιμοποιείται σωστά. Για βελτίωση των ακαδημιών και των υποδομών.

Οι εγκαταστάσεις των δυο κατηγοριών επίσης είναι μη συγκρίσιμες. Δεν χρειάζεται επεξήγηση το θέμα. Αν όμως κανείς θέλει να το δει πιο επισταμένα το θέμα ας καθίσει να παρακολουθήσει μια τηλεοπτική μετάδοση αγώνα και θα καταλάβει. Μια και πάλι περί τηλεόρασης η αναφορά, είναι αυτονόητο ότι η τηλεοπτική προβολή των αγώνων …σπρώχνει το προϊόν .

Τέσσερεις αγωνιστικές πριν το φινάλε του πρωταθλήματος της Β’ Κατηγορίας το σκηνικό παραμένει ρευστό και το ενδιαφέρον στο peak του.  Ο Οθέλλος (50 βαθμοί) έχει αποκτήσει μία διαφορά η οποία τον καθιστά ως το (θεωρητικό) φαβορί για την άνοδο στην Α’ Κατηγορία, Οι άλλες δύο θέσεις διεκδικούνται κυρίως από ΑΕΖ (46), Ομόνοια 29Μ(43) και Εθνικό Άχνας (43), με τον Αχυρώνα-Ονήσιλο (39) και την Πέγεια 2014 (38) να διατηρούν ελπίδες κατάληψης προνομιούχας θέσης.

Η  κούρσα συνεχίζεται, ούσα συναρπαστική. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση