ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ορφέας: Μια ιστορία θα σας πω

Με αφορμή ένα πανό στο τείχος της παλιάς Λευκωσίας

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

23.10.21. Σαββάτο απόγευμα. Αγώνας μεταξύ του Ορφέα Λευκωσίας και του Άτλαντα Αγλαντζιάς για το πρωτάθλημα της Επίλεκτης κατηγορίας της ΚΟΠ. Στη φωτο διακρίνουμε φίλους των δυο ομάδων να παρακολουθούν το ματς με το πανό που τοποθέτησαν οι φίλοι του Ορφέα, να δεσπόζει στο τείχος.

Μπορεί να ξεθώριασαν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Η εικόνα όμως αυτή από το παρελθόν ( κόσμος γύρω από το γήπεδο) δεν χάθηκε γιατί χαράχτηκε τόσο έντονα στην ψυχή μας.

Στο γήπεδο του Ορφέα. Φτιαγμένο στον προμαχώνα των τειχών στην παλιά Λευκωσία. Ένα γήπεδο που παραχωρήθηκε στο σωματείο λίγο μετά τις δικοινοτικές ταραχές από τον τότε δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη και το οποίο αρχικά ήταν ένας χώρος σκουπιδιών. Μετά …έγινε γήπεδο με εθελοντική δουλειά.

Πιο πίσω διακρίνεται το οίκημα που στεγάζει το σωματείο από το 1966. Στη Λεωφόρο Αθηνάς, μόλις 150 μέτρα από την πράσινη γραμμή. Ο Ορφέας είναι ένα σωματείο που στην πορεία του χρόνου δεν βρήκε ποτέ του τίποτα εύκολο.

Διατηρείται εν ζωή με χίλιες δυο –και βάλε- δυσκολίες από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του (15 Μαΐου 1948, ον ταυτόχρονα ιδρυτικό μέλος της πάλαι ποτέ ΚΕΠΟ ) από τον εθελοντισμό, την αγάπη, τον ρομαντισμό, το πείσμα, τον ιδρώτα και το μεράκι μιας χούφτας ανθρώπων. Είχε υποστήριξη και εθελοντική στήριξη από πολύ λίγους ανθρώπους.

Ποτέ του ο Ορφέας δεν είχε μαζική λαϊκή υποστήριξη. Ήταν πλάι του οι πιστοί του οπαδοί κυρίως κάτοικοι της περιοχής του τακτακαλά αλλά και θαμώνες του σωματείου που ερχόντουσαν από άλλες περιοχές της Λευκωσίας. Είναι αυτή , η κάτω γειτονιά της παλιάς πόλης, πολύ ελκυστική. Μια γειτονιά όπου οι άνθρωποι εκεί λες και …είχαν και έχουν πάντα γιορτή.

Τα έσοδα της ομάδας διαχρονικά προέρχονται από λαχεία και εισφορές των μελών, ακόμα ένα στοιχείο της λαϊκήςυφής  της ομάδας.

Οι δυσκολότερες μέρες ήταν αυτές μετά την Τουρκική εισβολή. Το αίσθημα της ανασφάλειας κυριάρχησε και στην περιοχή για αρκετό καιρό το τοπίο ήταν περίπου ερημικό. Αυτοί που επέμεναν να ζωντανεύουν τη γειτονιά ήταν οι θαμώνες του οικήματος του Ορφέα και οι φαντάροι του φυλακίου.

Στην Α΄ κατηγορία ο Ορφέας είχε την καλύτερη του παρουσία την σεζόν 1961-62, (κατέλαβε την 7η θέση) ενώ αναδείχθηκε και 2 φορές πρωταθλητής Β΄ κατηγορίας.

Στο κύπελλο Κύπρου 1983-84 είχε την καλύτερη πορεία του στο θεσμό. Έφτασε για πρώτη φορά μέχρι τα ημιτελικά όπου αποκλείστηκε από τον ΑΠΟΕΛ με 3-0

 Ορφέας. Ένα σωματείο, μια ιστορία. Ένα οίκημα, μια ανάσα από τη διαχωριστική γραμμή της ντροπής για την Κύπρο, την πολιτισμένη Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα. Μα πάνω απ’ όλα για μας, τους Κύπριους. Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Που ποτέ δεν εκτιμήσαμε την Κυπριακή Δημοκρατία. Ας είχαμε το μυαλό στο κεφάλι. Τουλάχιστον όσοι το  διέθεταν...

Α, να μη ξεχάσουμε. Το ματς έληξε ισόπαλο 2-2.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση

Nα γράψουν ιστορία

Nα γράψουν ιστορία

Η πετοσφαιρική Ομόνοια, που κυριαρχεί στο χώρο θα πάει στο Βέλγιο για το δεύτερο βήμα πρόκρισης στην οκτάδα του CEV Challenge ...
Πέτρος Παπαγιώργης