ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ομόνοια: Ζωντανεύει ξανά το Κυπριακό στοιχείο

Αξιοποιεί όλο και περισότερο τους γηγενείς ο Σωφρόνης Αυγουστή

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

H Ομόνοια επί θητείας Χένινγκ Μπεργκ, είναι η ομάδα που έδειξε σε όλους το δρόμο για την ανάδειξη και προώθηση νεαρών ποδοσφαιριστών. Τη χρονιά 2020-21 πήρε πρωτάθλημα, προωθώντας και καθιερώνοντας δικά της παιδιά στην πρώτη ομάδα.

Αυτό ήταν εφαρμογή πολιτικής. Η Ομόνοια όταν αναλάμβανε ο Σταύρος Παπασταύρου είχε αποφασίσει να επενδύσει στις ακαδημίες της ώστε σε λίγα χρόνια ένα μεγάλο μέρος του ρόστερ της πρώτης ομάδας να αποτελείται από παίκτες των τμημάτων υποδομής. Αυτό ήθελε δουλειά την ώρα που οι άλλοι ανταγωνιστές έψαχναν τα … ετοιματζίδικα.

Γιατί απέδειξε ότι πρωταθλητισμός και ανάδειξη παικτών νεαρών σε ηλικία, συνταυτίζονται

Είναι όμως εμφανές ότι τώρα αυτό το project δεν λειτουργεί όπως λειτουργούσε τότε. Έχει μείνει στάσιμο με την έννοια ότι προώθηση δεν βλέπουμε. Μακάρι να μη μείνει ως μια όμορφη ανάμνηση (το project).

Η Ομόνοια το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει την απόδοση της. Γεγονός που–επί τέλους- κάνει τον κόσμο της να χαμογελά.  Όχι διάπλατα… Η βελτίωση της ομάδας είναι εμφανές τοις πάσι ότι οφείλεται κυρίως στην παρουσία του Σωφρόνη Αυγουστή που έχει καταφέρει να σουλουπώσει κάποια πράγματα αγωνιστικά και να ανεβάσει ψυχολογικά τους παίκτες.

Αυτή η άνοδος έχει συνοδευτεί από την …επάνοδο,  ή αν θέλετε τη μαζικότερη παρουσία Κυπρίων παικτών στην ομάδα. Στα τρία τελευταία ματς όπου η πρόοδος της ομάδας είναι ορατή, η Ομόνοια έχει παρατάξει κατά σειρά ενδεκάδες με 3,4,4 Κύπριους παίκτες. Στο ματς Κυπέλλου, (επαναληπτικός), με το ΑΠΟΕΛ έχουν αρχίσει το ματς οι Λοΐζου, Παναγιώτου, Κούσουλος, στο ματς με την Καρμιώτισσα οι Παναγιώτου, Χαραλάμπους, Κούσουλος, Λοΐζου και στο ματς πρωταθλήματος με το ΑΠΟΕΛ οι Λοΐζου, Παναγιώτου, Κούσουλος, Κακουλλής.  Σημειωτέον ότι το ματς με την Καρμιώτισσα είναι το πρώτο φετινό στο πρωτάθλημα όπου η Ομόνοια άρχισε με τετράδα Κυπρίων.

Η Ομόνοια στη σεζόν μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιήσει συνολικά 9 Κύπριους ποδοσφαιριστές, τους περισσότερους από κάθε άλλη ομάδα του πρώτου γκρουπ. Εννοείται ότι έχει σημασία αυτό. Άλλο πράγμα η συμμετοχή στο πρώτο και άλλο στο δεύτερο. Διαφοράς επιπέδου, ανταγωνισμού καi βαθμού δυσκολίας αγώνων αγώνων, ένεκα. Οι συμμετοχές είναι: Κωνσταντίνος Παναγή(2), Νικόλας Παναγιώτου(9), Λοΐζος Λοΐζου (25), Χαράλαμπος Χαραλάμπους (20), Ανδρόνικος Κακουλλής (19), Πάρης Ψάλτης (11), Παναγιώτης Ζαχαρίου (7), Ιωάννης Κούσουλος, (19) Ανδρέας Σάββα (1). 

Δεύτερος σε συμμετοχές Κυπρίων είναι ο Απόλλωνας (8) και τρίτο το ΑΠΟΕΛ (7).Πρώτη ομάδα σε παρουσία Κυπρίων παικτών είναι ο Ολυμπιακός (13), που αγωνίζεται στο δεύτερο γκρουπ. Η ΕΝΠ του ίδιου γκρουπ χρησιμοποίησε 11, η Ανόρθωση δέκα, η Νέα Σαλαμίνα και η ΑΕΛ εννέα.

Ζωντανεύει ξανά το Κυπριακό στοιχείο στην Ομόνοια. Την πρώτη Κυπριακή ομάδα που δεν θεωρητικολογεί αλλά εφαρμόζει επιτυχημένες πρακτικές.

Γιατί απέδειξε ότι πρωταθλητισμός και ανάδειξη παικτών  νεαρών σε ηλικία, συνταυτίζονται ούσα η μόνη ομάδα που πήρε πρωτάθλημα με παιδιά αναδεικνυόμενα μέσα από τα σπλάχνα της. Αυτό όμως δεν αρκεί.  Θα πρέπει να γίνεται σε μία σταθερή βάση αρκετών ετών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση