ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ομόνοια: Οι παθογένειες και το κύπελλο

Το «τριφύλλι»… από δω και μπρος

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

H Ομόνοια είναι παρούσα στο πρώτο γκρουπ της Β’ φάσης του πρωταθλήματος, τερματίσασα έκτη με το τέλος της Α’ φάσης με 41 βαθμούς. Πρόκειται για επιστροφή στο συγκεκριμένο γκρουπ, αφού πέρσι για πρώτη φορά στην ιστορία της ήταν απούσα.

Τα πλεονεκτήματα της παρουσίας στην πρώτη εξάδα σε σχέση με την παρουσία στη δεύτερη, είναι οφθαλμοφανή. Είναι πρώτον το ότι δεν ετρώθη το κύρος της ομάδας. Αν αυτό γινόταν, θα ήταν δύσκολη η αποκατάσταση του. Είναι αυτονόητο ότι δεν είναι και το πλέον τιμητικό γεγονός για μια μεγάλη ομάδα να γράφεται στην ιστορία ότι για δυο συνεχόμενες σεζόν μένει στο δεύτερο γκρουπ.

Είναι διαφορετική η αίσθηση και η ψυχολογία του να αγωνίζεσαι στο πρώτο γκρουπ όπου οι αγώνες είναι ψηλότερου επιπέδου, μέγιστου βαθμού δυσκολίας και μεγαλύτερων εντάσεων. Άρα είναι πολύ μεγαλύτερο το κίνητρο για τους ποδοσφαιριστές να λαμβάνουν μέρος σε αυτήν την κατηγορία των αγώνων και βέβαια (κίνητρο) για τον κόσμο να τρέξει στο γήπεδο. Αυτό ως δευτερεύον. Ο ψηλός βαθμός δυσκολίας των τεστ της πρώτης εξάδας του πρωταθλήματος, διατηρεί τους ποδοσφαιριστές σε εγρήγορση και για τα ματς του κυπέλλου που με βάση την εξέλιξη των πραγμάτων θα είναι τα κρισιμότερα της σεζόν.

Υπάρχει και μια τρίτη πτυχή. Ο Τεχνικός Διευθυντής -που ακόμη παρουσιάζεται  απο την επίσημη Ομόνοια ως ...άγνωστος Χ με  τον πικραμένο κόσμο  με  όσα εχει ζήσει  (και  ποιος τον αδικεί) να εύχεται  ότι όλο αυτό το  σκηνικό δεν είναι άλλο ένα φιάσκο - θα έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει τους παίκτες και τον προπονητή σε δύσκολα και ενίοτε κρίσιμα (αυτά του κυπέλλου) ματς. Οπότε είναι επωφελές για την ομάδα το ότι ο Τ.Δ. θα έχει μια πιο ολοκληρωμένη ποδοσφαιρικά εικόνα για τον καθένα. Άλλο να βλέπεις πως σκέφτεται, ή αντιδρά ο παίκτης σε ένα ματς με δυνατό αντίπαλο και άλλο να τα βλέπεις αυτά σε ματς με περιορισμένης δυναμικότητας αντίπαλο. Που καμιά φορά –όταν δηλαδή το ματς δεν έχει κανένα ενδιαφέρον - δεν διαφέρουν και πολύ από τις προπονήσεις.

Εκεί που φυσιολογικά θα ρίξει όλες της τις δυνάμεις η Ομόνοια είναι στην προσπάθεια κατάκτησης του κυπέλλου. Αυτή είναι η πιο πιθανή οδός για την έξοδο στην Ευρώπη, γιατί μέσω πρωταθλήματος τα πράγματα με βάση τη βαθμολογία μόνο ευνοϊκά δεν είναι. Άρα το σύνθημα είναι ...πρόσω ολοταχώς για back to back, αλά 2011- 2012!

Είναι πάρα πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο για μια ομάδα η οποία χτίστηκε σε λάθος βάση και κουβαλάει παθογένειες από την έναρξη της σεζόν, να τις αντιμετωπίσει δραστικά, να τις εξαφανίσει.

Η Ομόνοια είναι μια ομάδα που, όπως και άλλες φορές έχω γράψει, αυτοϋπονομεύτηκε. Μια ομάδα που ο σχεδιασμός της το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και στη συνέχεια υπό τη μορφή της ενίσχυσης, δεν ήταν απλώς προβληματικός, αλλά υπονομευτικός της προσπάθειας για μια σεζόν στη διάρκεια της οποίας θα μπορούσε να έχει προϋποθέσεις διάκρισης που αρμόζει στην ιστορία της. (Η αυτοϋπονόμευση  είναι το εξής: O τρόπος συμπεριφοράς στις μετεγγραφές ). Μακάρι να πέσω έξω και να δούμε την Ομόνοια στα πλέι οφ να αποκτά μια καλύτερη αγωνιστική ισορροπία και περισσότερη σταθερότητα στην απόδοσή της.

Το ότι ο Σωφρόνης Αυγουστή και οι παίκτες θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να κάνουν ακόμη και την υπέρβαση στο πρωτάθλημα παρά τη μεγάλη διαφορά βαθμών από την τρίτη προνομιούχα θέση, δεν έχω καμιά αμφιβολία. Όμως η πραγματικότητα δεν παράγει αισιοδοξία.

Εννοείται ότι τα ματς του κυπέλλου έχουν εντελώς διαφορετική χροιά. Και –φυσιολογικά- καθιστούν τα πράγματα πιο βατά για την Ομόνοια. Το κύπελλο είναι …τρία ματς, όλα και όλα. Απολύτως καμία σχέση με τα δέκα που μένουν για το πρωτάθλημα. Γιατί στα δέκα ματς μια ομάδα όπως τη φετινή Ομόνοια είναι δύσκολο να μην έχει μεταπτώσεις και πισωγυρίσματα…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση