ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ομόνοια: Οι νέοι θέλουν ευκαιρίες

Νεαροί παίκτες, με ταλέντο και μέλλον έχουν αναδειχθεί στο τριφύλλι, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει συνέχεια

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Στην... προαιώνια συζήτηση για το αν οι ομάδες θα έπρεπε να δίνουν περισσότερες ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες ή ευκαιρίες σε περισσότερους νεαρούς παίκτες, η απάντηση δόθηκε ήδη από την Ομόνοια. 

Το «τριφύλλι» με εξαιρετική συλλογική δουλειά στις υποδομές και μπροστάρη το Χένινγκ Μπεργκ έκανε το μέχρι πριν από μια διετία θεωρούμενο ακατόρθωτο. Πήρε πρωτάθλημα και Ευρωπαϊκές προκρίσεις, προωθώντας ταυτόχρονα στην πρώτη ομάδα παίκτες από τα σπλάχνα της. Οι Λοΐζος Λοΐζου, Ανδρόνικος Κακουλλής, Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Μαρίνος Τζιωνής εξαργύρωσαν την αξία τους στελεχώνοντας την Ομόνοια και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, με τον έναν εξ’αυτών ήδη να αγωνίζεται στο εξωτερικό. Αυτή τους η πορεία αφήνει ορθάνοικτο τον δρόμο και για άλλους νέους παίκτες όχι μόνο της Ομόνοιας, αλλά όλων των ομάδων.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τη μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα το Διεθνές Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου (CIES), η Ομόνοια αναδείχθηκε ως η ομάδα στην Κύπρο που αναλογικά χρησιμοποίησε τους περισσότερους ποδοσφαιριστές κάτω των 20 χρόνων, τα τελευταία πέντε χρόνια (2018-2023).

Η δύσκολη (οικονομική) πραγματικότητα έχει καταστήσει σχεδόν αυτονόητη και υποχρεωτική αυτήν την οδό, (της προώθησης νεαρών) για τις ομάδες. Τώρα το ποιες ομάδες …θέλουν να το καταλάβουν είναι άλλο θέμα. Η εκπόνηση μακρόπνοου πλάνου και η υπομονή είναι λέξεις ασύμβατες με τη ρηχή σκέψη του Κύπριου ποδοσφαιροπαράγοντα.

Είναι γεγονός ότι από τότε που αποχώρησε ο Νορβηγός, δεν προωθήθηκε παίκτης, ούτε για δείγμα στην Ομόνοια. Αυτή η πραγματικότητα δεν συνάδει ποσώς με την πολιτική της ομάδας στον τομέα της προώθησης των νέων ποδοσφαιριστών.

Στο προχθεσινό ματς με τον Απόλλωνα ο Σωφρόνης Αυγουστή χρησιμοποίησε ως αλλαγή το νεαρό Ανδρέα Σάββα. Εναν νεαρό του προθαλάμου της πρώτης ομάδας. Είναι η πρώτη φορά από τότε που κάθισε στον πάγκο της Ομόνοιας που το κάνει αυτό. Ο ταλαντούχος παίκτης έχει μόλις δυο ολιγόλεπτες παρουσίες (18΄   το σύνολο) στο φετινό πρωτάθλημα. Η άλλη ήταν με το Γιανίκ Φερέρα στο ματς με την ΕΝΠ.

Η χρησιμοποίηση των νέων παικτών είναι ένα θέμα που προβάλλει ως αναγκαιότητα. Ο βασικός στόχος της Ομόνοιας είναι το κύπελλο. Ο άλλος στόχος είναι η διατήρηση μιας κατάστασης ανταγωνιστικότητας έναντι των αντιπάλων στα πλέι οφ. Μέχρι στιγμής δεν τα καταφέρνει να το κάνει και μακάρι να τα καταφέρει στις αγωνιστικές που μένουν. Δύσκολο πάντως. Είναι θετικό και σωστό να γίνεται rotation ενόψει τελικού. Έχει γίνει όμως σαφές επάνω σε ποιους παίκτες μπορεί να βασιστεί ο προπονητής στο ματς αυτό. Ειδικά μετά τη χθεσινή εικόνα, στο δεύτερο κυρίως μέρος.

Άρα, από τη στιγμή που η κατάσταση είναι διαμορφωμένη τοιουτοτρόπως, το να δοθεί χρόνος στους νεαρούς είναι κάτι που προβάλλει ως χρήσιμο, αφού είναι αυτονόητο ότι και η ομάδα θα ωφεληθεί, αλλά και οι παίκτες.

Μένουν οι εξής αγώνες στο πρωτάθλημα: Πάφος FC (εκτός), Άρης (εκτός) και ΑΕΚ (εντός). Είναι λογικό να περιμένουμε να δούμε περισσότερο στο γήπεδο τα νεαρά παιδιά. Τους Ανδρέα Σάββα (21.7.2004) Νικόλα Κυριακίδη (20.9.2004) και Κωνσταντίνο Βενιζέλου (5.7.2004).

Για να δούμε…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση