ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ομόνοια: Επιστροφή στο 2021 με Νορβηγική μέθοδο

Το ζητούμενο είναι ο Χετίλ Ρεκντάλ να μιμηθεί (σε επιτυχίες) το Χένινγκ Μπεργκ

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Εποχή Χετίλ Ρεκντάλ άρχισε από χθες στην Ομόνοια. Ο πρώην τεχνικός των Ρόζενμποργκ, Ολεσουντ και Βαλερένγκα παρουσιάζεται σήμερα (14.45) σε συνέντευξη Τύπου που θα γίνει στο συνεδριακό κέντρο του ΓΣΠ.

Η πρόσληψη του 55χρονου (6. 11.68) Ρεκντάλ, εθνικότητας ένεκα, δημιουργεί αυτομάτως θετικούς συνειρμούς και αναμνήσεις. Είναι ακόμη νωπή η θητεία του Χένινγκ Μπεργκ.

Μια θητεία πετυχημένη αφού επί παρουσίας του το τριφύλλι κατέκτησε πρωτάθλημα μετά από 11 χρόνια, (2020–21), ενώ προκρίθηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό όμιλο(2020–21 Europa League ).

Να προστεθεί ότι την πρώτη χρονιά του Νορβηγού (2019-20) που διακόπηκε το πρωτάθλημα λόγω των μέτρων που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού η Ομόνοια βρισκόταν στην πρώτη θέση (συμπληρώθηκαν 22 αγωνιστικές). Δυο λοι΄πόν χρονιές με το τριφύλλι να βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας. Και την στρατιά των οπαδών της να βρίσκει ξανά την περηφάνια της.

Μετά από αυτή τη σεζόν ακολούθησαν και άλλες επιτυχίες που γέμισαν και αυτές με χαρά τον κόσμο. Δυο κατακτήσεις κυπέλλων (2021-22, 2022-23) δυο προκρίσεις σε Ευρωπαϊκό όμιλο (2021-22 Conference League, 2022-23 Europa League).

Υπάρχει όμως πολύ μεγάλη διαφορά αυτών των επιτυχιών με τα πρωταθλήματα. Τα παιχνίδια που δίνουν κύπελλα και προκρίσεις είναι παιχνίδια μιας βραδιάς.

Το πρωτάθλημα είναι … πολλά παιχνίδια. Είναι δρόμος μακρύς και δύσκολος. Είναι πλέγμα πολλών πραγμάτων. Είναι σταθερότητα, διάρκεια, αντοχή στην πίεση της κορυφής, σωστή αντίδραση μετά από αποτυχία και αποτελεσματικότητα. Και είναι ακριβώς γιαυτό που συνήθως πρωταθλήτρια της σεζόν αναδεικνύεται η καλύτερη ομάδα.

Η Ομόνοια, που είναι λόγω ιστορίας μεγέθους και dna, ομάδα πρωταθλητισμού, από το 2021 και μετά δεν διεκδίκησε με αξιώσεις το πρωτάθλημα. Η διετία 2019-21 δεν είχε συνέχεια. Τη χρονιά 2021-22 τερμάτισε έβδομη και την επόμενη έκτη. Στην τρέχουσα χρονιά για την ώρα είναι καλύτερα τα πράγματα από τις δυο προηγούμενες αποτυχημένες στο πρωτάθλημα σεζόν αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μοιάζουν με τη διετία 2019-21.

Το γιατί η Ομόνοια έκανε την οδυνηρή οπισθοδρόμηση δεν θα απασχολήσει το παρόν πόνημα. Σαφώς και η κυριότερη αιτία ήταν οι αστοχίες και οι εκνευριστικές καθυστερήσεις στο σχεδιασμό που δεν επέτρεπαν στην ομάδα να εργάζεται απρόσκοπτα και να συνεχίσει τις ψηλές πτήσεις της διετίας. Ας μην αναφέρω ονόματα παικτών που ήρθαν για ενίσχυση για να μην πέσει μελαγχολία.

Εκείνη τη διετή περίοδο ο Χένινγκ Μπεργκ εργαζόταν πάνω σε μια λογική που ανέπτυξε ένα συγκεκριμένο τρόπο «στησίματος» της ομάδας και προγραμματισμό των αλλαγών ( που έκανε με το σταγονόμετρο ) λες και αγωνίζονταν η Ομόνοια σε υπολογιστή.

Ο Χένινγκ Μπεργκ,  (το τελευταίο του ματς  ήταν κατά τη 22η αγωνιστική της σεζόν 2021-22 μετά απο  ήττα από το ΑΠΟΕΛ (4-2) στις 25 Φεβρουαρίου 2022), κατάφερε να εμφυσήσει ένα τρόπο παιχνιδιού στους παίκτες του οποίου (τρόπου) έγιναν δέκτες γιατί ο Νορβηγός ήξερε να πείθει ότι αυτό που ή΄θελε απο αυτο΄ύς ήταν και το σωστό. Υπήρχε η συνειδητοποίηση ότι στον δρόμο για τον τίτλο, δεν …υπάρχει τόσο το ελκυστικό ποδόσφαιρο, (ναι δεν ήταν ελκυστική η Ομόνοια στα περισσότερα ματς), όσο η αποτελεσματικότητα σε όλα τα παιχνίδια και κυρίως σε αυτά με δυνατούς αντιπάλους.

Εκείνη η Ομόνοια αγωνιζόταν με τον αέρα της ομάδας που «δήλωνε»:Πάμε για τίτλο» και ήταν πλήρης σε όλες τις θέσεις. Η σε κάθε περίπτωση, πιο πλήρης από τις «εκδόσεις» που τις προηγούμενες δυο σεζόν έβλεπαν την κορυφή με τα κιάλια, κάτι που πιθανό να γίνει και φέτος, που επίσης η ομάδα στερεί΄ται  πληρότητας. 

Ο Χετίλ Ρεκντάλ έχει ασφαλώς το δικό του τρόπο δουλειάς, τον οποίο θα γνωρίσουμε. Όποιος και να είναι ο τρόπος το σίγουρο είναι ότι εμπεριέχει …Νορβηγικά στοιχεία. Επειδή η Νορβηγική συνταγή για την Ομόνοια έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, υπάρχει μια κατ’αρχήν θετική αντιμετώπιση για το νέο προπονητή. Ο κόσμος θέλει να πιστεύει ότι και η δική του μέθοδος θα είναι το ίδιο αποτελεσματική με αυτήν του συμπατριώτη του και θα ξαναζήσει …μέρες 2021.

Η πρώτη του δουλειά όμως αυτήν τη στιγμή είναι να επαναφέρει μια ισορροπία γύρω από την ομάδα, να κάνει τους ποδοσφαιριστές να νοιώσουν καλύτερα και να επαναφέρει ένα κλίμα αισιοδοξίας στις τάξεις των οπαδών.

Τα υπόλοιπα στην ώρα τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση