ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Λ.Λοίζου: Από στολίδι, δεκάρι νέας κοπής

Θα φορά τη φανέλα με το No 10, αλλά παράλληλα θα πρέπει να δουλέψει πολύ σκληρά

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Την αποθέωση γνώρισε προχθές βράδυ στη φαντασμαγορική τελετή της Ομόνοιας στο ΓΣΠ ο Λοΐζος Λοΐζου, ο οποίος αλλάζει νούμερο φανέλλας.  Το 75 θα γίνει το… 10 το καλό.

Αυτό γίνεται μετά από δική του επιθυμία. Είναι μια ένδειξη αυτοπεποίθησης και επίσης μια ένδειξη ότι νοιώθει έτοιμος γιαυτό.

Το «δεκάρι» είναι ένας παμπάλαιος ορισμός της ποδοσφαιρικής ορολογίας

 Το «δεκάρι» είναι ένας παμπάλαιος ορισμός της ποδοσφαιρικής ορολογίας. Διαχρονικός, ανεξαρτήτως των αλλαγών που επέρχονται στο άθλημα και κατά συνέπεια στους ρόλους των παικτών.

Τα «δεκάρια» είναι παραδοσιακά εθισμένα στο χειροκρότημα, είναι εκ φύσεως πρωταγωνιστές. Λες και γεννιούνται, με το δέκα φυτρωμένο στην πλάτη. Είναι παίκτες που όλοι τους θυμούνται όταν περάσουν τα χρόνια. Πελέ, Ντιέγκο Μαραντόνα, Μισέλ Πλατινί, Ζινεντίν Ζιντάν και για να αναφερθούμε και ...αμεσότερα, στην Ελλάδα, Μίμης Δομάζος, Γιώργος Κούδας και στην Κύπρο, Νίκος Χαραλάμπους. Όσο η μπάλα κυλάει, οι σπουδαίοι μπαλαδόροι θα είναι κοντά μας.

Οι παλιότεροι έλεγαν ότι υπάρχει το δεκάρι και οι άλλοι που κουβαλάνε. Ασφαλώς και δεν είναι έτσι τα πράγματα τώρα γιατί το σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Σε καμία σοβαρή ομάδα δεν υπάρχει το δεκάρι και οι άλλοι που κουβαλάνε, ή ο παίκτης που να μην παίζει άμυνα και η ισορροπία της ομάδας να χάνεται.

Ο παίκτης που φορά τη φανέλα με το Νο 10, σε σύγχρονη έκδοση, πρέπει να είναι ηγέτης στο γήπεδο, να έχει προσωπικότητα, να μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες εκεί που καίει η μπάλα, αλλά και κόντρα σε κλειστές άμυνες να βρίσκει τις λύσεις και να έχει την τελική πάσα που είναι τεράστια υπόθεση στο ποδόσφαιρο. Γιατί θέλει μυαλό, οξυδέρκεια, καλό διάβασμα του παιχνιδιού, ικανότητα με τη μπάλα σε μικρό χώρο και ταχύτητα σκέψης και κίνησης. Και φυσικά  συνέπεια και ανασταλτικά σε ικανοποιητικό βαθμό. Αν ένας παίκτης δεν τα διαθέτει αυτά δεν μπορεί να έχει ρόλο δεκαριού.

Αν τα έχει αυτά ο Λοΐζος Λοΐζου; Όχι ακόμη στο βαθμό που απαιτείται. Οι ικανότητες του είναι τεράστιες, αλλά οι πλάτες του αντικειμενικά- ηλικίας ένεκα- δεν μπορούν ακόμη να σηκώσουν τέτοιο βάρος.

Στα 19 του όμως είναι το στολίδι της ποδοσφαιρικής Κύπρου και νοιώθει ότι είναι έτοιμος για ανάληψη μεγαλύτερων ευθυνών με στόχο να γίνει ένα σωστό δεκάρι. Ένας σπουδαίος μπαλαδόρος. Για να γίνει όμως τέτοιος κάτι που θέλει πολύ και το πιστεύει- πρέπει να βλέπει μόνον την καριέρα του και να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση