ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η κριτική και η μετακόμιση σε μια νέα εποχή

Προσέγγιση της παρουσίας της Εθνικής μπάσκετ στους ΑΜΚΕ

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Ο απολογισμός της Εθνικής ανδρών στην καλαθόσφαιρα στους άρτι λήξαντες ΑΜΚΕ στο Μαυροβούνιο ήταν όντως τραγικός (ήττες από Λουξεμβούργο 91-95 παράταση 86-86(κ.α.), Μαυροβούνιο (56-99), Μάλτα (81-93), Ισλανδία (53-86)).

Ούτε στην καλαθόσφαιρα γυναικών πήγαμε καλά, μετρώντας συνολικά ως άθλημα στο θεσμό εννέα ήττες σε ισάριθμους αγώνες. Είναι φυσικό επόμενο ανάμεσα στους φίλους του αθλήματος να επικρατεί απογοήτευση. Ούτε ο πιο απαισιόδοξος από αυτούς δεν περίμενε κάτι τέτοιο.

Είναι αλήθεια ότι ασκείται έντονη κριτική για το θέμα, ενώ αυτοί που ποτέ δεν έχουν δει, ούτε πρόκειται να δουν τίποτα σωστό στο χώρο του κυπριακού μπάσκετ, φθάνουν και στο μηδενισμό.

Το επιχείρημα που προτάσσεται ως αιτία για την κακή εικόνα της Εθνικής είναι το ότι οι Κύπριοι παίκτες λόγω της περιορισμένης συμμετοχής στις ομάδες τους δεν μπορούν να βρίσκονται σε κατάσταση αγωνιστικής επάρκειας κατά τους αγώνες της Εθνικής.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος πέτυχε μία πολύ μεγάλη νίκη στις 23/11/17 όταν επικράτησε στο «Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία» της Πορτογαλίας με 69-67, στην παρουσία 5000 κόσμου που γέμισε το στάδιο της πρωτεύουσας για την Α’ φάση του Προκριματικού Γύρου του Ευρωμπάσκετ 2021. Τότε όλοι είπαμε ότι η υποχρεωτική συμμετοχή Κύπριου παίκτη στην πεντάδα – που εφαρμόζεται κατά τις δύο τελευταίες σεζόν - έχει βοηθήσει την Εθνική.

Επίσης το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μας έχει συνηθίσει σε σημαντικές επιτυχίες στους ΑΜΚΕ τα χρόνια που οι Κύπριοι παίκτες ήταν εντελώς πίσω από τη βιτρίνα.

Είναι ασφαλώς μάταιο να προσπαθήσει κανείς να ωραιοποιήσει την κατάσταση μετά από μια τέτοια παρουσία. Εκείνο που μπορεί κανείς να επιχειρήσει είναι να εντοπίσει το «γιατί» της εικόνας. Η ομάδα περνά ένα μεταβατικό στάδιο. Την τελευταία διετία πραγματοποιείται μία σημαντική ανανέωση στο δυναμικό του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Με την αποχώρηση σε πρώτο στάδιο, των Παναγιώτη Τρισόκα, Ανδρέα Πηλαβά, Γρηγόρη Παντούρη, Τόλη Κασκίρη και σε μεταγενέστερο των Άρη Κορωνίδη, Βασίλη Κούνα και Ανθονι Κίνγκ προωθήθηκαν νέα παιδιά όπως οι Μιχάλης Κουμής, Ραφαήλ Ελευθερίου, Στέφανος Ηλιάδης, Παναγιώτης Μάρκου, Παύλος Σταυρινίδης, Γιώργος Τρετιάκοφ, Χρίστος Παναγιώτου, Γιάννης Γιανναράς, Πέτρος Παπαμιχαήλ.

Επί της ουσίας είχε σταματήσει η παραγωγική διαδικασία στην Εθνική και δημιουργήθηκαν λιμνάζοντα νερά με τα ίδια πρόσωπα, που λόγω ηλικίας είχαν αρχίσει να φθείρονται αγωνιστικά. Η ΚΟΚ στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει το θέμα αποφάσισε την ανανέωση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα με παράλληλη αποχώρηση παικτών της παλιάς φουρνιάς.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο μέσος όρος ηλικίας του συγκροτήματος να πέσει στα 26.5 χρόνια, στους ΑΜΚΕ του Μαυροβουνίου. Εδώ ως παρένθεση να αναφερθεί ότι αυτοί που κριτικάρουν τώρα την Εθνική, τα προηγούμενα χρόνια έλεγαν ότι είναι γερασμένη ομάδα και χρειάζεται ανανέωση.

Η νεαρή ηλικιακά ομάδα που παρουσιάστηκε στο Μαυροβούνιο διανύει το φυσιολογικό στάδιο του δεσίματος και του γενικότερου μονταρίσματος, ενώ χρειάζεται περισσότερες εμπειρίες. Ούσα λοιπόν σε αυτό το μεταβατικό στάδιο και μπαίνοντας στο θεσμό με αρνητικό αποτέλεσμα, δεν μπόρεσε ούτε ψυχολογικά να ορθοποδήσει στη συνέχεια και έμεινε στα ρηχά. Κάπως έτσι, χοντρά χοντρά, έγιναν τα πράγματα στο Μαυροβούνιο.

Και κάτι άλλο, όχι όμως στα… χοντρά, χοντρά. Η ομάδα μετά την αποχώρηση του Ανθονι Κινγκ ...υποδεικνύει ότι χρειάζεται ένα πεντάρι. Η έλλειψη του συγκεκριμένου παίκτη είναι εμφανής, γιατί τα παιχνίδι μας γίνεται προβλεπτό. Ας το κυνηγήσει –κι άλλο- το θέμα η ΚΟΚ. Και ας μην είναι κάτι που περνάει εξολοκλήρου από το χέρι της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση

X