ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η μπάλα έχει χαθεί για τα καλά πλέον

Απούσης της βούλησης για πάταξη, η βία είναι παρούσα και ο αθλητισμός στο έλεος των βαρβάρων

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Είναι προφανές ότι η ποδοσφαιρική βία, την οποία χρόνια τώρα εκτρέφουν οι ποικιλώνυμοι Σύνδεσμοι Φιλάθλων με την -τουλάχιστον- ανοχή των διοικήσεων των ομάδων χρησιμοποιείται από το σύστημα ως μηχανισμός απορρόφησης, της κοινωνικής οργής.

Οι νέοι υποβάλλονται σε μια διαδικασία κοινωνικού μίσους που έχει ως αιτία την ελλειμματική παιδεία και την ανυπαρξία προτύπων. Γιατί η εξουσία -πολιτική και οικονομική - ανήκει σε ανθρώπους  που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διατηρήσουν την εξουσία τους.

Στη χώρα μας, η διάσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης είναι δυστυχώς μεγάλη

Τα πολυδιαφημισμένα μέτρα που ενέκρινε το Υπουργικό για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του φίλαθλου που πάει στο γήπεδο για να ψυχαγωγηθεί και όχι αυτού που πάει στο γήπεδο για να πολεμήσει τον ...εχθρό με ρόπαλα, μολότοφ, σιδερογροθιές και πιστόλια με φωτοβολίδες.

Κάποια εκ των μέτρων που αποφασίστηκαν κατά την προχθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και ανακοινώθηκαν από την Υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου χρειάζονται μήνες για να υλοποιηθούν και άλλα είναι μη εφαρμόσιμα. Όπως , για παράδειγμα, εξήγησε χθες στην εκπομπή Pressing στον ΣΠΟΡF Μ 95 στους Ανδρέα Βιολάρη και Λούη Νικολάου ο πρόεδρος του Αστυνομικού σώματος «Ισότητα» Νίκος Λοιζίδης, τα μέτρα για άλκοτεστ και νάρκοτεστ είναι από δύσκολο μέχρι αδύνατο να λειτουργήσουν γιατί είναι και χρονοβόρα και γενικότερα πρακτικώς ανεφάρμοστα (φίλαθλοι θα υπόκεινται στη διαδικασία πριν μπουν στο γήπεδο την ώρα που θα αδημονούν προς τούτο και θα δημιουργείται καθυστέρηση ενώ οι επιλεγόμενοι για τεστ θα είναι σε κοινή θέα). Είναι απαραίτητη βέβαια και τροποποίηση της νομοθεσίας κάτι που απαιτεί χρόνο.

Επίσης δεν είναι δυνατό να σχηματιστεί μόνιμη αντιοχλαγωγική ομάδα, με αποκλειστικά καθήκοντα την αστυνόμευση αγώνων γιατί ούτε εκπαιδευμένο προσωπικό υπάρχει, ούτε εξοπλισμός, ούτε οχήματα.

Είπε ακόμη, ότι ως σώμα, απέστειλαν ήδη τις εισηγήσεις τους στην Υπουργό και στην ηγεσία της Αστυνομίας, αλλά δεν εισακούστηκαν. Ο Νίκος Λοιζίδης αναφέρθηκε και στην μετακίνηση των φιλάθλων. Είπε ότι είναι υπέρ της μετακίνησης αλλά αυτή θα πρέπει να γίνεται με πλάνο. Να μετακινούνται τόσοι φίλαθλοι, όσοι ορίζει η αστυνομία, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του γηπέδου, που θα γίνει ο αγώνας. Ο αριθμός των φίλαθλων που θα μετακινηθούν καθορίζεται από την αστυνομία με βάση το σχέδιο αστυνόμευσης του αγώνα. 

Επίσης κάλεσε τους επικεφαλής των Συνδέσμων φιλάθλων σε δημόσια συζήτηση επί του θέματος. Να εκφράσουν άποψη για το αν συμφωνούν με τη μετακίνηση φιλάθλων με βάση συγκεκριμένο πλάνο και αν όχι, να πουν το γιατί. Τι είναι αυτό που τους οδηγεί στην άρνηση;  Κάλεσε ακόμη τους συνδέσμους φιλάθλων να καταθέσουν μητρώο με μέλη όπως απαιτεί η νομοθεσία του κράτους για όλους τους εγγεγραμμένους σε αυτό συνδέσμους. 

Εξαγγελίες μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό γίνονται παρ' ήμίν εδώ και κάποιες δεκαετίες. Το θέμα είναι ότι δεν εφαρμόζονται. Ένας νόμος ισχύει για να εφαρμόζεται. Δυστυχώς όμως στην Κύπρο, (και στην Ελλάδα), όπως δείχνει η κοινή πείρα, υπάρχει σοβαρό κενό στην εφαρμογή των νόμων. Στη χώρα μας, η διάσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης είναι δυστυχώς μεγάλη.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη πολιτικής βούλησης να εφαρμοστεί ο νόμος προς αποφυγή του πολιτικού κόστους από την αντίδραση των θιγομένων.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη ανάμεσα στην Υπουργό Δικαιοσύνης και  τις Ομοσπονδίες και συζητήθηκαν όλα όσα αφορούν τη βία στον αθλητισμό. 

Όπως φάνηκε δεν προέκυψε κάτι καινούριο. Ακούσαμε μόνο κενολογίες. Μέχρι το επόμενο συμβάν που θα δημιουργήσουν οι αντιμαχόμενες φυλές των βαρβάρων, που δρώντας ανενόχλητα καταδυναστεύουν τον αθλητισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση