ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γίναμε (ξανά) τσίρκο

Η προδιαγραφόμενη αύξηση των ομάδων αποτελεί τον ορισμό της αυτογελοιοποίησης

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

«Η διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος CYTA Α’ Κατηγορίας 2021 – 2022 θα γίνει με τη συμμετοχή 12 ομάδων.

Για την υλοποίηση του πιο πάνω, θα υπάρξει υποβιβασμός 4 ομάδων από την Α’ Κατηγορία στη Β’ με το τέλος της ποδοσφαιρικής περιόδου 2020 – 2021, και θα υπάρξει κανονικά άνοδος 2 μόνο ομάδων από τη Β’ Κατηγορία στην Α’.

Τα μέλη του ΔΣ δεσμεύτηκαν ότι δεν θα επαναφέρουν εισήγηση για αύξηση των ομάδων στην Α’ Κατηγορία από 12 σε 14 για την ποδοσφαιρική περίοδο 2021-2022».

Αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν στην απόφαση της ΚΟΠ που πάρθηκε στις 15.5.20 περι διακοπής του πρωταθλήματος λόγω της πανδημίας και ταυτόχρονα περί αύξησης των ομάδων, μετά από σχετικό αίτημα  των σωματείων. Όπως, όμως όλα δείχνουν, η δέσμευση πήγε περίπατο και οδεύουμε ολοταχώς προς ένα νέο καραγκιοζιλίκι.

Έχει ξαναγίνει τέτοιο καραγκιοζιλίκι. Τη χρονιά 2014-15 που άλλαξε ο αριθμός των ομάδων, ενώ διεξαγόταν το πρωτάθλημα. Τότε ήτανε να πέσουν δυο ομάδες, αλλά έπεσε μια και ανέβηκαν τρεις, Την επόμενη χρονιά οι ομάδες από 12 έγιναν 14.

«Με περισσότερους αγώνες θα αναβαθμιστούν περισσότερα γήπεδα και θα χρησιμοποιηθούν περισσότεροι Κύπριοι». Αυτό ήταν ένα από τα επιχειρήματα που έθεταν τότε οι διαχρονικοί κατεργαραίοι.  «Γουάου», που λένε και οι Αγγλομαθείς. Βέβαια τότε δεν υπήρχε covid 19.

«Σαν Πρόεδρος, θεωρώ ότι δεν θα ήταν καλό για το ποδόσφαιρο μας, σε μια περίοδο που είμαστε σε καλό δρόμο, να έλθουμε σήμερα να αλλάξουμε κάτι που εμείς οι ίδιοι ψηφίσαμε πριν μερικούς μήνες. Δεν βοηθά την εικόνα του ποδοσφαίρου μας. Θεωρώ ότι δεν θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά, δεν θα διώξουμε την καχυποψία.

Η προσωπική μου εισήγηση, είναι να αφήσουμε το θέμα να το δούμε μόλις τελειώσει το Πρωτάθλημα. Να δούμε πως θα εξελιχθεί το Πρωτάθλημα των 12 ομάδων. Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε κάτι που ακόμα δεν έχουμε δει». Αυτά είχε πει ο πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ στις 20.8.18. Για όσους θυμούνται και τότε δημιουργήθηκε μια τάση για αύξηση. Αυτή η (σωστή) θέση που πήρε τότε ο πρόεδρος, ουσιαστικά… τερμάτισε το θέμα πριν καν τεθεί.

Τώρα όμως όπως δείχνουν τα πράγματα δεν τη γλυτώνουμε. Οι μπουκαδόροι στην ποδοσφαιρική ζωή επιβάλλουν ξανά τις απόψεις τους με τη συνήθη μέθοδο. Του παρασκηνίου, των κουτοπόνηρων δοσοληψιών, των πρόσκαιρων συμμαχιών στο πλαίσιο βέβαια των παραδοσιακών λυκοφιλιών.

Ετοιμάζεται επανάληψη του τι έγινε τη σεζόν 2014-15. Η τροποποίηση της προκήρυξης του τρέχοντος πρωταθλήματος. Επαναλαμβάνεται …τρέχοντος.

Σύμφωνα με την αστειότητα που προωθείται, δεν θα υποβιβαστούν δύο ομάδες με την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, αλλά μέσα από τα πλει οφ του β γκρουπ, στο οποίο θα συμμετέχουν 8 ομάδες. Από την Β’ κατηγορία θα ανέβουν δύο ομάδες για να διεξαχθεί και πάλι πρωτάθλημα των 14 ομάδων.

Σημειώνεται ότι για να περάσει η τροποποίηση απαιτείται πλειοψηφία των 4/5 των ψήφων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ, δηλαδή των 17 από τα 21 μέλη του ΔΣ.

Ένα επιχείρημα που τίθεται είναι ότι το τρέχον πρωτάθλημα δεν διεξάγεται επί ίσοις όροις λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας που επέδρασαν σε αριθμό ομάδων περισότερο από ότι επέδρασαν σε άλλες. Δηλαδή είναι θέμα επιπτώσεων της πανδημίας που αλλοιώνει την έννοια της ισότητας των  όρων διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Τη χρονιά 2014-15 και το καλοκαίρι του 2018 μήπως είχαμε τίποτα λοιμό, χολέρα, Ισπανική γρίππη, ή πανώλη ή  άλλο παράγοντα άλλης υφής και πάλι δημιουργήθηκε ανισότητα όρων;

«Τσίρκο» σύμφωνα με λεξικό της Ελληνικής γλώσσας είναι ο περιοδεύων θίασος με ακροβάτες, ταχυδακτυλουργούς, κλόουν, εκπαιδευμένα ζώα κ.ά. ( άσχετο, αλλά αξίζει να θυμίσουμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το πολιτισμένο άνθρωπινο ον βασανίζει τα ζώα), που δίνει παραστάσεις για το κοινό, προσφέροντας θέαμα.

Στην καθομιλουμένη υπάρχει η εξής φράση: «Γίνομαι τσίρκο» (γελοιοποιούμαι).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Πέτρος Παπαγιώργης

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση