ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γιατί τρώμε συνεχώς τα μούτρα μας

Είναι θέμα ποιότητας που πρέπει να φτιάξουμε

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Η Κύπρος ολοκλήρωσε προχθές βράδυ την πορεία της στο Nations League με μια ακόμη ήττα (4-0) από το Μαυροβούνιο,  τερμάτισε τελευταία στον πρώτο όμιλο της τρίτης κατηγορίας και πλέον οδηγείται στα πλέι άουτ προκειμένου να αποφύγει την διαβάθμιση στην τέταρτη κατηγορία. 

Δύο ομάδες υποβιβάζονται στην τέταρτη κατηγορία ενόψει της διοργάνωσης του 2022-2023. Αυτές οι δύο ομάδες θα "βγουν" μέσω αγώνων play-offs (εντός - εκτός) ανάμεσα στις τέσσερις ομάδες που τερματίζουν τελευταίες στο League C.

Αυτή τη στιγμή το επίπεδο μας είναι στα χαμηλά διαζώματα της Γ’ κατηγορίας

Με την Εσθονία θα αναμετρηθεί η Κύπρος στα πλέι άουτ της Γ’ Κατηγορίας του Nations League. Θα διεξαχθούν δύο παιχνίδια και η ηττημένη θα υποβιβαστεί στη Δ’ Κατηγορία της διοργάνωσης. Το πρώτο παιχνίδι θα διεξαχθεί σε κυπριακό έδαφος στις 24 ή στις 24 Μαρτίου και το δεύτερο εκτός έδρας στις 28 ή της 29 του ίδιου μήνα.

Κατά την προηγούμενη διοργάνωση του θεσμού την εναρκτήρια για την ακρίβεια που έγινε τη σεζόν 2018-19 ως Κύπρος είχαμε πέσει ως η χειρότερη τρίτη ομάδα των τεσσάρων ομίλων. Όμως η αλλαγή της δομής του τρέχοντος θεσμού που έγινε το Σεπτέμβριο του 2019 μας επέτρεψε να αποφύγουμε την πτώση με την οποία φλερτάρουμε τώρα.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, οι τρεις πρώτες Κατηγορίας Α, Β’ και Γ’  έχουν από δεκαέξι ομάδες και η Δ’ Κατηγορία επτά ομάδες. Μετά την εξέλιξη αυτή, η Κύπρος  αγωνίστηκε και στην  νυν διοργάνωση στη Γ' Κατηγορία και όχι στη Δ' στην οποία είχε υποβιβαστεί.

Πριν την έναρξη της διοργάνωσης πιστέψαμε και το δηλώναμε ότι ο θεσμός αυτός ήταν η ευκαιρία μας για κάτι καλύτερο από αυτό που κάναμε μέχρι τώρα. Όχι γιατί γίναμε ξαφνικά υπερδύναμη, αλλά γιατί πιστεύαμε ότι στο συγκεκριμένο επίπεδο είμαστε ανταγωνιστικοί και θέσαμε ως στόχο να το αποδείξουμε και στο γήπεδο.

Ετοιμαστήκαμε για μια νέα διοργάνωση, ένα νέο ξεκίνημα Τα νέα ξεκινήματα πάντα φέρνουν νέα κίνητρα και νέες ελπίδες. Όμως φευ. Μετά από δυο διοργανώσεις δεν πείσαμε κανένα ότι μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε αυτό το επίπεδο και δεν δώσαμε περεταίρω αξία στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Φταίει ο Γιόχαν Βάλεμ –προηγουμένως έφταιγε ο Μπεν Σιμόν - φταίει η μαζική ανανέωση, φταίει ο Κούμας, φταίει ο αέρας που φυσά, φταίει η πολική αρκούδα που ζει στη Γροιλανδία, φταίνε οι μετανάστες, φταίνε οι αιτητές ασύλου….(Εννοείται ότι κάτι πάει λάθος αλλά  το θέμα είναι ΤΙ  πάει λάθος).

Λες και προηγουμένως είχαμε κάνει κάτι το αξιόλογο. Ναι κατά καιρούς είχαμε καλά αποτελέσματα αλλά ήταν φωτινά διαλείμματα στο σκότος. Δεν σημαίνει ότι αν είχαμε κάποια καλά αποτελέσματα τη δεκαετία του 80 και του 90 τότε για παράδειγμα ήμασταν ποδοσφαιρικά πιο αξιόπιστοι από τώρα.

Γιατί σκότος; Γιατί αυτό ορίζει η διαχρονική έλλειψη  ποιότητας μας  εκ μέρους του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Αυτή τη στιγμή το επίπεδο μας είναι στα χαμηλά διαζώματα της Γ’ κατηγορίας. Απλώς, πριν μπούμε στο θεσμό δεν το είχαμε καταλάβει . Έτσι παθαίνουμε παντού και πάντοτε.  Ως κράτος και ως κοινωνία. Η σκέψη μας ή  η θεώρηση μας είναι (και) ποδοσφαιρικώς περιορισμένη - κυπροκεντρική αν θέλετε- και δεν εννοούμε να καταλάβουμε το τι γίνεται στο διεθνές πεδίο. Αδυνατούμε να συλλάβουμε για παράδειγμα την πρόοδο των άλλων.

Πως θα αλλάξουμε το στάτους; Όταν φτιάξουμε ποιότητα υλικού. Πως θα γίνει αυτό; Με δουλειά στη βάση. Κρατικό ποδοσφαιρικό σχολείο, συνεχείς επαφές με ακαδημίες τιου εξωτερικού και προπονητές τύπου Χένινγκ Μπεργκ! Που δεν φοβούνται να δώσουν ευκαιρίες σε νεαρά  παιδιά. 

Αλλιώς θα τρώμε συνεχώς τα μούτρα μας…

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Πέτρος Παπαγιώργης

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση