ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έχει δίκιο ο Ερίκ Καντονά

Ο Γάλλος πρώην αστέρας του ποδοσφαίρου αναφέρεται στους θανάτους εργατών και λέει ότι δεν είναι πραγματικό Μουντιάλ αυτό που θα γίνει στο Κατάρ

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Ο Ερίκ Καντονά, σε δηλώσεις του ξέσπασε, λέγοντας πως δεν θα δει το Μουντιάλ του Κατάρ, όπου περίπου 6.500 χιλιάδες μετανάστες έχουν χάσει την ζωή τους στα έργα.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν με ενδιαφέρει καθόλου το Μουντιάλ αυτό. Δεν είναι πραγματικό Μουντιάλ για εμένα. Το Κατάρ δεν είναι μια ποδοσφαιρική χώρα. Δεν είμαι εναντίον της ιδέας να φιλοξενηθεί αυτή η διοργάνωση σε μια χώρα που μπορεί να προωθηθεί και να αναπτυχθεί το ποδόσφαιρο, όπως συνέβη σε προηγούμενες δεκαετίες με τις ΗΠΑ και με τη Νότια Αφρική.

Το Μουντιάλ που θα γίνει στο Κατάρ είναι η πιο ακριβή ποδοσφαιρική διοργάνωση όλων των εποχών,

Στο Κατάρ δεν υπάρχει τίποτα, μόνο το χρήμα. Όλα γίνονται για τα λεφτά. Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται στους ανθρώπους που συμμετείχαν στην κατασκευή των γηπέδων είναι φρικτός. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Και όμως εμείς θα πάμε να γιορτάσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο», ανέφερε και συνέχισε: «Εγώ δεν θα το παρακολουθήσω ».

Εύστοχες δηλώσεις από ένα μεγάλο πρώην αστέρα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Ο Καντονά πήρε τον χαρακτηρισμό «Βασιλιάς Έρικ» από τους οπαδούς της Μάντσεστερ που τον ανέδειξαν ως τον καλύτερο ποδοσφαιριστή που έχει παίξει για την ομάδα, μέσω του επίσημου περιοδικού του συλλόγου. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή την ιστορική ομάδα έπαιξαν ποδοσφαιριστές όπως ο Τζορτζ Μπεστ ο Μπόμπι Τσάρλτον ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο Γάλλος υπήρξε μια ποδοσφαιρική, (και όχι μόνο), εμβληματική προσωπικότητα που είχε άποψη επί κοινωνικών θεμάτων και ποτέ δεν δίσταζε να τοποθετηθεί.

Για την περίφημη κλωτσιά του σε ρατσιστή οπαδό της Κρίσταλ Πάλας, την 25η Ιανουαρίου του 1995, αυτό που είχε πει σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ «Τhe United way» ήταν το εξής: «Για το μόνο που μετανιώνω είναι που δεν τον χτύπησα πιο δυνατά».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Guardian» - για να επανέλθουμε στα του Κατάρ- πάνω από 6.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα έργα που ξεκίνησαν το 2010 για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι πιο πολλοί από αυτούς ήταν από την Ινδία, ενώ σε αυτή τη μακάβρια λίστα ακολουθούν το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα.

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, οι θάνατοι δεν οφείλονται μόνο σε δυστυχήματα. Για την ακρίβεια, ένα μεγάλο ποσοστό τους αποδίδεται στις κάκιστες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών, οι οποίοι «στοιβάζονται» σε κοντέινερ και εργάζονται για πολλές ώρες κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Οι της ΦΙΦΑ δεν παραδέχονται τις κατηγορίες και λένε ότι «η συχνότητα των ατυχημάτων στις κατασκευές για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με άλλα αντίστοιχα πρότζεκτ σε όλο τον κόσμο». Βέβαια κανείς δεν περιμένει από τη Διεθνή Ομοσπονδία να πει κάτι διαφορετικό. Και βέβαια ουδείς πιστεύει αυτά που λένε οι αξιωματούχοι της λόγω …πρότερου βίου

«Το Κατάρ πλήρωσε μίζες για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο; Δεν ξέρω, δεν το έχω δει. Αλλά για να πάρεις το Μουντιάλ όλα είναι πιθανά». Αυτά είχε πει ο Σεπ Μπλάτερ στο ντοκιμαντέρ, «Ο άνθρωπος που πούλησε το Παγκόσμιο Κύπελλο», που μεταδόθηκε στο Discovery +.

Στο βωμό του (τρελού) κέρδους για τους λίγους και εκλεκτούς της εξουσίας, τα πάντα θυσιάζονται. Και οι ψυχές των ανθρώπων φυσικά. Κάποιοι άνθρωποι επί της γης αποτελούν αναλώσιμο είδος. Όπως το χαρτί υγείας, για παράδειγμα. Το διεθνές κεφαλαίο ποσώς το ενδιαφέρει αν οι εξαθλιωμένοι του πλανήτη ζήσουν ή πεθάνουν.

Οι πλούσιοι, οι κεφαλαιοκράτες, οι άνθρωποι του συστήματος, οι κάθε είδους τζογαδόροι και αετονύχηδες, αυτοί που ξεπλένουν μαύρο χρήμα, ταξιδεύουν πρώτη θέση, ενώ ο «απλός λαός» αντιμετωπίζεται ως σαβούρα…

Το Μουντιάλ που θα γίνει στο Κατάρ είναι η πιο ακριβή ποδοσφαιρική διοργάνωση όλων των εποχών όπως παραδέχθηκε ο πρέσβης της χώρας στη Ρωσία, σεΐχης Αχμέντ μπιν Νασέρ μπιν Τζασίμ αλ Τανί.

Ο Καταριανός πρέσβης μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS για τη διοργάνωση που θα αρχίσει σε πέντε πόλεις και οκτώ γήπεδα στις 21 Νοεμβρίου του 2022 και θα ολοκληρωθεί στις 18 Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνοντας ότι για τα έργα που συνδέονται με το τουρνουά δαπανήθηκαν 170.000.000.000 ευρώ.

Συμφωνώ απόλυτα με τον Ερικ Καντονά. Και θα προσπαθήσω να μην παρακολουθήσω ούτε ένα παιχνίδι του Μουντιάλ, αν τα καταφέρω. Ήδη το κάνω με παιχνίδια διοργανώσεων που γίνονται για να βγάζουν λεφτά οι προνομιούχοι του συστήματος και για να συμβάλλουν στην καταπόνηση των ποδοσφαιριστών που έχουν μετατραπεί σε ρομπότ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση