ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μπάλα: Η απόδραση από τον τρόμο

Αν όλα πάνε καλά και αρχίσει η δράση, το άθλημα θα δώσει τεράστια ώθηση στη ψυχολογία του κόσμου που θα τρέξει στο γήπεδο

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

info@24sports.com.cy

Ο αόρατος εχθρός σπέρνει τον θάνατο και όλο και περισσότερο αναγάγεται σε παγκόσμιο πόλεμο. Όταν η πανδημία σαρώνει τον πλανήτη η αθλητική πτυχή είναι ήσσονος σημασίας. 

Πολλά έχουν γραφτεί, πολλά έχουν λεχθεί για το προφανές. Πως δηλαδή επηρεάζει και πως θα επηρεάσει το ποδόσφαιρο ως κομμάτι της παγκόσμιας κοινωνίας.

Όμως υπάρχει και μια άλλη πλευρά της σχέσης που αξίζει να δούμε. Μια άλλη πλευρά της σχέσης μεταξύ του κορονοϊού και του ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού.

Το ποδόσφαιρο είναι πέραν του αθλήματος και του αθλητικού θεάματος. Ο Ιταλός προπονητής Αρρίγκο Σάκκι, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Καρλ Μαρξ «Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού», έχει πει ότι «Το ποδόσφαιρο είναι το όπιο του λαού».

Η δήλωση του Ιταλού δίνει με παραστατικότατο τρόπο την ατιθάσευτη δυναμική και την τεράστια εμβέλεια που διαθέτει το άθλημα και εξισώνουν το ποδόσφαιρο με θρησκεία. Με την έννοια της αφοσίωσης του «πιστού».

Οι αναμφισβήτητες πολιτικοκοινωνικές διαστάσεις, του ποδόσφαιρου, ως άθλημα και θέαμα, το αναγάγουν ως το όχημα που θα μας οδηγήσει στην απόδραση από τον αδιανόητο τρόμο που ζούμε τώρα.

Αν όλα πάνε ομαλά και αρχίσει η οικουμένη να «καθαρίζει» από τον ιό, η μπάλα θα κυλήσει ξανά (ενδεχομένως χωρίς θεατές στην αρχή αλλά μετά θα δούμε ξανά γεμάτα τα γήπεδα) και το ποδόσφαιρο με την τεράστια επιρροή του στις μάζες θα αποτελέσει τη μεγάλη ευκαιρία για τον κόσμο να τρέξει στο γήπεδο και να ξεφύγει ψυχολογικά από αυτό το πρωτόγνωρο μαρτυρικό Γολγοθά που βιώνει.

Όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, όσοι λατρεύουν το χορτάρι, τη μυρωδιά του, την αίσθηση του, την αύρα του, ξέρουν καλά πόσο καλύτερα θα νοιώσουν όταν ξαναζήσουν την ατμόσφαιρα του γηπέδου. Και την περιμένουν πως και πως.

Θα είναι η καλύτερη ένεση ψυχολογίας για να αρχίσει ο φίλαθλος να επανέρχεται στην κανονικότητα.

 

  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση

Πυροβολήστε  τους !

Πυροβολήστε τους !

Αυτό που βιώνουν οι ποδοσφαιριστές την φετινή χρονιά και θα βιώσουν κυρίως την επόμενη είναι βασανιστήριο
Πέτρος Παπαγιώργης
X