ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
25° Λευκωσία,
26 Οκτωβρίου, 2021
sport fm - listen live

Β’ Κατηγορία: Μικρή κατηγορία, μεγάλα μεγέθη

Αρχίζει την Παρασκευή το πρωτάθλημα που προβλέπεται πολύ ενδιαφέρον

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Είμαστε προ των πυλών του πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας για τη σεζόν 2021-22. Το πρωτάθλημα αρχίζει την Παρασκευή και θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 16 ομάδων.

Θα ολοκληρωθεί σε δύο γύρους, σε συνολικά 30 αγωνιστικές, με το φινάλε να είναι προγραμματισμένο στις 7-8 Μαΐου 2022.

Όλα αυτά που αναφέρθηκαν δεν έχουν φτιάξει ένα τοπίο ιδανικό, αλλά αποτελούν βήματα προς τα εμπρός

Με την ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος οι τέσσερις πρώτες ομάδες θα ανέβουν στην Α’ Κατηγορία και οι δυο τελευταίες θα υποβιβαστούν στη Γ’ Κατηγορία.

Με βάση τα όσα έχουμε δει στο προγραμματισμό των ομάδων, εκείνο που μπορεί να διατυπωθεί με σιγουριά είναι ότι υπάρχει βελτίωση της ποιότητας στα ρόστερ σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά.

Για παράδειγμα, που είναι και το πιο χαρακτηριστικό, αν δει κανείς τους ποδοσφαιριστές που έχουν ενταχθεί στη Νέα Σαλαμίνα θα κατανοήσει πλήρως αυτό το γεγονός. Υπάρχει όμως ποιότητα σχεδόν παντού.

Εννοείται ότι αυτό είναι καθαρά θεωρητικό, γιατί μια μετεγγραφή είναι τόσο καλή, όσο καλός (θα) είναι ο συγκεκριμένος παίκτης στο γήπεδο. Είναι γεγονός ότι η βελτίωση της ποιότητας που είναι εμφανής  τα τελευταία χρόνια προϊδεάζει για ένα πρωτάθλημα που δεν θα είναι επιπέδου  ...Πρέμιερ Λινγκ η Λα Λίγκα, αλλά ένα πρωτάθλημα ενδιαφέρον και αξιόλογο από πλευράς θεάματος ( πάντα σε σχέση με τα δεδομένα που επιβάλλει το μικρό μας δέμας) και τακτικής (και σε αυτόν τον τομέα υπάρχει άνοδος).

Αν θέλουμε να μιλήσουμε και για το οικονομικό σε σχέση όχι κατ’άνάγκη με το επίπεδο αλλά με τις απαιτήσεις που δημιουργούνται στο πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια, μια ομάδα που πρωταγωνιστεί χρειάζεται ένα ποσό  λίγο  περισσότερο από 500 χιλιάδες ευρώ.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για φαβορί δεν υπάρχει ο παραμικρός δισταγμός. Η Νέα Σαλαμίνα είναι υποχρεωμένη εκ της ιστορίας της να εκδώσει «αλέ ρετούρ» εισιτήριο. Από κει και πέρα υπάρχουν και άλλες ομάδες με ιστορία και οντότητα (Αλκή, ΕΝΠ, Ερμής) αλλά ας αρχίσει το πρωτάθλημα και βλέπουμε.

Το αιώνιο παράπονο των ομάδων της Β' κατηγορίας είναι ότι δεν αντιμετωπίζονται από την ΚΟΠ ως -κατά τη γνώμη τους- θα έπρεπε. Νοιώθουν έντονα ως οι φτωχοί συγγενείς σε σχέση με την Α’ κατηγορία.

Είναι γεγονός ότι οι συνθήκες-γηπεδικές και γενικότερες όσον αφορά τις υποδομές- δεν βρίσκονται σε ικανοποιητική κατάσταση. Επίσης η Β' κατηγορία βουλιάζει στα απόνερα των  αστείων αποφάσεων που λαμβάνονται από την ΚΟΠ για αυξομείωση των ομάδων της μεγάλης κατηγορίας όποτε κατέβει στο κεφάλι του κάθε κατεργαράκου παράγοντα. Φυσικά και κανείς δεν τους ρωτάει αυτούς της Β Κατηγορίας ποτέ επί του θέματος. Έχουν βέβαια εκπρόσωπους στην Ομοσπονδία, αλλά αντικειμενικά, τίποτα δεν μπορούν να επιβάλουν.

Θα πρέπει όμως να τεθούν τα εξής: Οι ομάδες ανάλογα με τη βαθμολογική τους θέση παίρνουν μπόνους. Οι ομάδες που τερματίζουν στην πρώτη οκτάδα παίρνουν 30 χιλιάδες ευρω οι δε στη δεύτερη παίρνουν 20 χιλιάδες. Όλες οι ομάδες παίρνουν ως τηλεοπτικά δικαιώματα από 20 χιλιάδες ευρώ.

Επίσης η ΚΟΠ καλύπτει τα έξοδα της διαιτησίας.

Κατά δε την περσινή χρονιά οι ομάδες πήραν από την ομοσπονδία από 7 χιλιάδες ευρώ ως ενίσχυση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία. Φυσικά και η ενίσχυση αυτή δεν έχει μόνιμη βάση.

Να σημειώσουμε επίσης την απόφαση της ΚΟΠ για έναρξη των αγώνων των τριών πρώτων αγωνιστικών στις 7 το απόγευμα. Είναι βέβαια κάτι που έπρεπε να γίνει πολύ πριν –δεν νομίζω να υπάρχει κάτι σημαντικότερο από τα ανθρώπινη υγεία- πριν αλλά έστω και αργά είναι καλοδεχούμενο.

Όλα αυτά που αναφέρθηκαν δεν έχουν φτιάξει ένα τοπίο ιδανικό, αλλά αποτελούν βήματα προς τα εμπρός.Ευχόμαστε να γίνει ένα πρωτάθλημα ενδιαφέρον αθλητοπρεπές ανταγωνιστικό και όσο το δυνατό λιγότερο προβλήματα λόγω covid 19. Γιατί πέρυσι υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, ενώ κάποιες ομάδες δεινοπάθησαν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Πέτρος Παπαγιώργης

Λίγα και Σταράτα: Τελευταία Ενημέρωση