ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24° Λευκωσία,
30 Νοεμβρίου, 2021
sport fm - listen live

Μόνο ένας σαν τον Γιοβάνοβιτς

Ο ΑΠΟΕΛ θέλει ένα καταξιωμένο προπονητή που θα βάλει την σφραγίδα του χτίζοντας το από την αρχή

Γιώργος Παττίχης

Γιώργος Παττίχης

pattichis@sppmedia.com

Στις 8 Ιανουαρίου 2008 ο καλύτερος προπονητής που πέρασε από τον ΑΠΟΕΛ, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, πιο ώριμος και πιο έτοιμος, επέστρεψε στον «Αρχάγγελο» για τη δεύτερη θητεία του. Η ιστορία που έγραψε μέχρι το τέλος της περιόδου 2012 – 2013, είναι γνωστή σε όλους. Έβαλε την σφραγίδα του στην δημιουργία της καλύτερης ομάδας που είχε ποτέ η Κύπρος ενώ οι Ευρωπαϊκές επιτυχίες της έγιναν θέμα συζήτησης ανά το παγκόσμιο.

Ο Σέρβος που έγινε ζωντανός θρύλος διαδέχτηκε τον Μαρίνο Ουζουνίδη ο οποίος ευθυνόταν για τον απρόσμενο αποκλεισμό του ΑΠΟΕΛ από την Μπάτε Μπόρισοφ, για κακές επιλογές παικτών, για πολύ άσχημες εμφανίσεις και αποτελέσματα και για την απώλεια του ελέγχου στο προπονητικό κέντρο και στην ομάδα γενικότερα. Χαρακτηριστικό της τότε, πολύ άσχημης κατάστασης ήταν και η επιθυμία του Ελλαδίτη προπονητή να αποδεσμεύσει το Νούνο Μοράις!

Η διοίκηση Ζιβανάρη βρισκόταν, όπως σήμερα η διοίκηση Πετρίδη, υπό πολύ έντονη αμφισβήτηση με τους οργανωμένους να θέτουν θέμα παραίτησης του προέδρου κατηγορώντας τον για σωρεία λαθών. Στην κρίσιμη συνεδρία της 6ης Ιανουαρίου η επιλογή άμεσης πρόσληψης του Γιοβάνοβιτς υπερίσχυσε με μια ψήφο διαφορά και τον Θεόδωρο Κυριακίδη να παίζει καθοριστικό ρόλο.

Ο Σέρβος τεχνικός αφού παρακολούθησε το φιλικό του ΑΠΟΕΛ με την Ουντινέζε στο ΓΣΠ, υπέγραψε στο γήπεδο το συμβόλαιο συνεργασίας που του προτάθηκε και την επόμενη μέρα ξεκίνησε με μεγάλο ενθουσιασμό να χτίζει τον καλύτερο ΑΠΟΕΛ που κατάφερε να αφήσει το παγκόσμιο άφωνο με τους άθλους και τα απίστευτα, κατορθώματα του.

Τα χαρακτηριστικά της επιτυχίας

Ως ισχυρή προσωπικότητα ο Γιοβάνοβιτς, κατάφερε να κερδίσει εύκολα τον σεβασμό των παικτών του και χωρίς να δέχεται παρεμβάσεις στο έργο του άρχισε να στελεχώνει την ομάδα στις θέσεις που εντόπισε τις μεγαλύτερες αδυναμίες ενώ παράλληλα δούλεψε για να περάσει την δική του φιλοσοφία. Ήθελε η ομάδα του να είχε την κατοχή και να ελέγχει τον ρυθμό του αγώνα ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδινε στην καλή αμυντική λειτουργία.

Από τότε που αποφάσισε ότι έκλεισε ο κύκλος του στον ΑΠΟΕΛ, πέρασαν από τον Αρχάγγελο 16 προπονητές χωρίς κανένας τους να καταφέρει να βάλει την «σφραγίδα» του και να χτίσει σωστά την ομάδα από τα θεμέλια.

Επανεκκίνηση και αναδόμηση

Στην πολύ άσχημη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο ΑΠΟΕΛ χρειάζεται οπωσδήποτε επανεκκίνηση και αναδόμηση. Η διοίκηση της Εταιρείας πρέπει να σταματήσει να ρισκάρει. Πρέπει να επενδύσει σε ένα προπονητή που να έχει την προσωπικότητα και τις ικανότητες να αναγεννήσει τον ΑΠΟΕΛ γιατρεύοντας σταδιακά τις πολλές και μεγάλες παθογένειες του.

Κάποιος που θέλει να χτίσει ένα γερό οικοδόμημα που θα αντέξει στον χρόνο και θα ξεχωρίζει για την αισθητική και την ανθεκτικότητα του, πρέπει να εμπιστευθεί ένα καλό, καταξιωμένο αρχιτέκτονα και να τον αφήσει να σχεδιάσει και να χτίσει από τα θεμέλια μέχρι την οροφή. Οτιδήποτε άλλο θα είναι τρομερά επικίνδυνο, ίσως και ανεύθυνο από τον κ. Πετρίδη και τους διοικούντες τον ΑΠΟΕΛ.

Ας λειτουργήσουν επιτέλους υπεύθυνα και σοβαρά

Η απόφαση τους για τον αντικαταστάτη του Μαρίνου Ουζουνίδη είναι κρίσιμη και καθοριστική για την πορεία του ΑΠΟΕΛ. Στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται οι «γαλαζοκίτρινοι», μόνο με σοβαρές και υπεύθυνες αποφάσεις και πράξεις θα σταματήσουν τον κατήφορο που οδηγεί σε «πέτρινα χρόνια» και πρωτόγνωρες, άσχημες καταστάσεις.

Υστερόγραφο: Επειδή κάποιοι καλοθελητές θα πουν ότι με το πιο πάνω άρθρο «φωτογραφίζω» την επιστροφή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ξεκαθαρίζω ότι με όσα καλά γνωρίζω, ο Σέρβος τεχνικός ούτε που σκέφτεται σε αυτή την φάση τη νέα επιστροφή του. Αυτό θα γίνει όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Γιώργος Παττίχης

Επισημάνσεις: Τελευταία Ενημέρωση