ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΑΠΟΕΛ: Το τρίπτυχο για την επιτυχία

Στο σωστό δρόμο αλλά…

Γιώργος Παττίχης

Γιώργος Παττίχης

pattichis@sppmedia.com

Μπορεί ο ΑΠΟΕΛ να παρουσίασε αισθητή βελτίωση στην απόδοση του, ωστόσο σε αυτό το ανταγωνιστικό – συγκλονιστικό, πρωτάθλημα, χρειάζεται ακόμα ν’ αλλάξει πολλά ο Σωφρόνης Αυγουστή προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος για μια θέση στην πρώτη εξάδα και της εξασφάλισης εισιτήριου για τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Εκτιμώ ότι η τεχνική ηγεσία των «γαλαζοκιτρίνων» θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω βελτίωση σε τρεις (σημαντικούς) τομείς. Θα εκφράσω την άποψη μου με επιχειρήματα ξεκινώντας από το σοβαρότερο πρόβλημα και καταλήγοντας στο λιγότερο σοβαρό.

Σοβαρότερο όλων η… δυστοκία

Άποψη μου είναι ότι το σοβαρότερο από τα θέματα που ο Σωφρόνης Αυγουστή καλείται να βρει τις λύσεις, είναι η δυστοκία των επιθετικών και δεν αναφερόμαστε μόνο στους φορ αλλά και στους ακραίους επιθετικούς.

Ενώ στο δυναμικό υπάρχουν τρεις πολύ σπουδαίοι ξένοι επιθετικοί, οι Κβιλιτάια, Μάγκλιτσα και Νατέλ, κανένας από τους τρεις δεν κατάφερε να βοηθήσει ουσιαστικά.

Ο Κβιλιτάια άργησε πολύ να προσαρμοστεί, ο Νατέλ ξεκίνησε με… χίλια αλλά εδώ και καιρό η απόδοση του δεν είναι καλή. Ο βραζιλιάνος είναι φορτωμένος με νεύρα κάτι που οπωσδήποτε δεν τον βοηθά.

Όσο για το Μάγκλιτσα, μόνο στον τελευταίο αγώνα κόντρα στον Απόλλωνα έδειξε «να πατά γερά» και φανέρωσε κάποια σημάδια της αξίας του.

Πάντως λείπει πολύ από τον ΑΠΟΕΛ ένας επιθετικός όπως ήταν ο Κροάτης φορ όταν αγωνιζόταν στον Απόλλωνα. Αν στη συνέχεια καταφέρει να βρει τον παλιό καλό εαυτό του θα αποτελέσει την καλύτερη «μεταγραφή».

Ο ρόλος των ακραίων (μεσο)επιθετικών

Ως γνωστόν ο Σωφρόνης Αυγουστή θέλει η ομάδα του να παίζει παιχνίδι κυριαρχίας – κατοχής. Μάλιστα σύμφωνα με την ιστοσελίδα football - observatory ο ΑΠΟΕΛ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ομάδων της Α΄ κατηγορίας με ποσοστό κατοχής 55,4%.

Ως εκ τούτου οι αντίπαλοι του επιλέγουν να παίζουν κλειστά – αμυντικά. Θα πρέπει λοιπόν οι ακραίοι επιθετικοί να είναι πιο διεισδυτικοί και να βγάζουν καλύτερες μπαλιές στην αντίπαλη περιοχή.

Θα πρέπει όμως να προωθούνται περισσότεροι παίκτες στη μεγάλη περιοχή, όπως κάνει πολύ συχνά ο Σόουζα.

Ντέβι από τα παλιά!

Να σημειώσουμε και την ελπίδα που άφησε ο αναγεννημένος Ντε Βινσέτι. Ο Αργεντικός με την επιστροφή του έπαιξε στην φυσική του θέση, πίσω από τον φορ, ψηλά στην επίθεση και ήταν πολύ καλός, σχεδόν όπως παλιά! Φάνηκε μάλιστα να έχει και πολλές φυσικές δυνάμεις.

Το πρόβλημα στο δεξί άκρο της άμυνας

Ας πάμε όμως και στο δεύτερο σοβαρό πρόβλημα που αφορά γενικότερα τον αμυντικό μηχανισμό. Σε κάθε αγώνα ο αντίπαλος κάνει περίπου τρεις προσπάθειες (στον στόχο) και ο ΑΠΟΕΛ δέχεται ένα τέρμα.

Είναι ξεκάθαρη η βελτίωση της αμυντικής οργάνωσης και λειτουργίας αλλά φαίνεται πως χρειάζεται σταθερότητα στο δεξί άκρο αφού ο Τσεπάκ δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει την απόδοση του. Ο Δ. Θεοδώρου είναι πολύ καλός μεσοεπιθετικά αλλά αμυντικά δυσκολεύεται.

Άποψη μου είναι ότι χρειάζεται μια πιο αξιόπιστη λύση για το δεξί (αμυντικό) άκρο. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι με το νέο χρόνο θα είναι διαθέσιμος και ο Κωνσταντίνος Μιντίκκης.

Τετράδα κεντρικών αμυντικών

Όσο για τους κεντρικούς αμυντικούς, ο Βινίσιους βελτιώθηκε τελευταία και μείωσε τα σοβαρά λάθη. Ο Σάβιτς μονιμοποιήθηκε «με το σπαθί του», ενώ ο Καρώ κλέβει τις εντυπώσεις. Η προσθήκη του 29χρονου Εσθονού διεθνή Κάρολ Μετς θα δώσει στον Σωφρόνη μια πολύ καλή επιλογή. Με τον υψηλόσωμο κεντρικό αμυντικό υπάρχει προφορική συμφωνία.

Χρειάζεται σταθερό ανασταλτικό μέσο

Πρόβλημα διαπιστώσαμε και στη μεσαία γραμμή και πιο συγκεκριμένα στην θέση του ανασταλτικού μέσου. Ο Νταουσβίλι ακόμα ψάχνεται. Ο Λουντέμο μπορεί να μην είναι γρήγορος αλλά η καλή τεχνική κατάρτιση του και το μυαλωμένο παιχνίδι του, τον κάνουν χρήσιμο.

Βελτιώνεται σταθερά ο Γιάννης Σατσιάς που «βλέπει» περισσότερο γήπεδο και γίνεται δημιουργικός. Κανένας όμως από τους τρεις δεν είναι ο ηγέτης που θέλει ο ΑΠΟΕΛ σε αυτή την πολύ σημαντική θέση.

Με μεγαλύτερη ηρεμία

Κλείνοντας θα αναφερθούμε εν συντομία σε ένα γενικότερο πρόβλημα. Για να έρθουν συνεχόμενες νίκες χρειάζεται μεγαλύτερη ψυχραιμία – ηρεμία αλλά και μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Το γράψαμε ξανά και θα το επαναλάβουμε. Άλλο το πάθος και άλλο τα νεύρα... Άλλο το παίζω γρήγορα και άλλο το παίζω βιαστικά.

Είναι πιστεύω, απαραίτητη προϋπόθεση για να επιστρέψει ο ΑΠΟΕΛ στις μεγάλες επιτυχίες, να αποβάλει την μεγάλη ένταση που δημιουργεί η μεγάλη πίεση και με καθαρό μυαλό αλλά και αποφασιστικότητα να επιδιώξει να φτάνει στις νίκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Επισημάνσεις: Τελευταία Ενημέρωση