ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΑΠΟΕΛ: Ελπίδα του ο Σωφρόνης και το επιτελείο του

Ο 44χρονος προπονητής και οι συνεργάτες του έχουν και την ικανότητα και την θέληση για να δώσουν ξανά στους «γαλαζοκίτρινους» δυναμική και προοπτική

Γιώργος Παττίχης

Γιώργος Παττίχης

pattichis@sppmedia.com

Το απρόσμενο, σε σχέση με τις πολλές μεταγραφές παικτών εγνωσμένης αξίας που έγιναν από το ΑΠΟΕΛ, κακό ξεκίνημα του στο πρωτάθλημα, δημιούργησε μεγάλη απογοήτευση και προβληματισμό στις τάξεις των φίλων και οπαδών του.

Μετά από τρεις αγωνιστικές έχουν διαπιστωθεί αρκετές αδυναμίες, έλλειψη ομοιογένειας και σοβαρά προβλήματα στην αμυντική λειτουργία αλλά και στην οργάνωση του παιχνιδιού των «γαλαζοκιτρίνων». Επίσης διαπιστώθηκε δυσκολία στην δημιουργία φάσεων και στην αποτελεσματικότητα. Επισημάνθηκε ακόμα έλλειψη ομαδικού πνεύματος αλλά και αγωνιστική απειθαρχία.

Σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι ότι στην κατάσταση που βρίσκεται το ΑΠΟΕΛ, χρειάζεται υπομονή, ηρεμία και σκληρή δουλειά από το τεχνικό επιτελείο και τους ποδοσφαιριστές για να αποχτήσει δυναμική και καλύτερη προοπτική και να «δέσει» ως σύνολο αποχτώντας συνοχή και ισορροπία.

«Ίσως οι πιο ποιοτικοί του πρωταθλήματος…»

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, παρά τις ελλείψεις σε κάποιες θέσεις στην άμυνα, το δυναμικό του ΑΠΟΕΛ είναι αρκετά καλό με αρκετούς πολύ ποιοτικούς ποδοσφαιριστές οι οποίοι όμως θέλουν δουλειά προκειμένου να γίνουν χρήσιμοι και να αποδώσουν κοντά στις πραγματικές (μεγάλες) δυνατότητες τους.

Θυμίζω την δήλωση του προπονητή του Απόλλωνα Αλεξάντερ Τσόρνινγκερ, λίγο μετά το τέλος του ντέρμπι της περασμένης Κυριακής, «…κόντρα σε μια ποιοτική ομάδα όπως το ΑΠΟΕΛ, με ίσως τους πιο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές του πρωταθλήματος».

Έχω αρκετά εμπεριστατωμένη άποψη και για τις δυνατότητες της προπονητικής ομάδας. Πιστεύω ότι το ΑΠΟΕΛ διαθέτει ένα άριστα στελεχωμένο τεχνικό επιτελείο. Υπό τις περιστάσεις η επιλογή του Σωφρόνη Αυγουστή ήταν η καλύτερη που θα μπορούσε να γίνει από τον Πρόδρομο Πετρίδη. Ο 44χρονος προπονητής γνωρίζει καλά και τους παίχτες που βρήκε στον «Αρχάγγελο» αλλά και τους ανταγωνιστές του και τις ιδιαιτερότητες των εγχώριων διοργανώσεων.

Είναι ο καταλληλότερος για ν’ αλλάξει το βαρύ κλίμα και να μεταδώσει στους παίχτες του το πάθος που τον χαρακτηρίζει και να τους βοηθήσει να βρουν την χαμένη αυτοπεποίθηση τους αλλά και την πίστη τους στην ομάδα και την δυναμική της.

Σπουδαίο τεχνικό επιτελείο

Στην ομολογουμένως πολύ δύσκολη προσπάθεια του ο Σωφρόνης Αυγουστή έχει την ευλογία να συνεργάζεται με εξαιρετικούς συνεργάτες οι οποίοι έχουν διακριθεί, ο καθένας στον τομέα του και έχουν να παρουσιάσουν σπουδαίο έργο στα τελευταία χρόνια.

Ξεχωρίζει ο Α’ βοηθός Περικλής Παπαπαναγής ο οποίος συνεργάστηκε άψογα με τον Αυγουστή στην πρώτη του θητεία στον Απόλλωνα. Ο 54χρονος Ελλαδίτης έχει δημιουργήσει πολύ καλό όνομα με τις πολλές αρετές του. Δεύτερος βοηθός προπονητής ο πρώην γυμναστής Ιωακείμ Ιωακείμ ο οποίος επίσης συνεργάστηκε για χρόνια με τον Λεμεσιανό τεχνικό του ΑΠΟΕΛ.

Πολύ μεγάλο κεφάλαιο για το ΑΠΟΕΛ είναι ο Ελλαδίτης προπονητής φυσικής κατάστασης Λεωνίδας Παπαδάκης εργάστηκε σε ομάδες της Super League από το 2008 ενώ θήτευσε με τεράστια επιτυχία για 3 χρόνια στο κυπριακό πρωτάθλημα. Εκτός από το δίπλωμα προπονητικής ΟΥΕΦΑ Α', έχει και δίπλωμα προπονητή φυσικής κατάστασης U.E.F.A Football Fitness Specialist.

Οι καλύτερες συστάσεις συνοδεύουν και τον Ελλαδίτη προπονητή τερματοφυλάκων Γιώργο Σκιαθίτη ο οποίος έχει διαπρέψει στον ΠΑΟΚ κάνοντας εξαιρετική δουλειά. Το τεχνικό επιτελείο συμπληρώνουν οι Χρίστος Σωτηρίου (προπονητής αποκατάστασης) και Νεόφυτος Χαραλάμπους (αναλυτής).

Τέλος πολύ σημαντική για την ανάκαμψη του ΑΠΟΕΛ θεωρούμε την παρουσία του Αθλητικού ψυχολόγου, Αδάμου Παπαντωνίου ο οποίος στις Διδακτορικές σπουδές του ασχολείται με τη μελέτη της Ψυχικής Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του Ποδοσφαίρου.

Ο νεαρός ψυχολόγος υποστηρίζει κορυφαίους αθλητές διαφόρων αθλημάτων, συμβάλλοντας μέσα από ψυχολογική υποστήριξη και επιστημονική καθοδήγηση στη μεγιστοποίηση της απόδοσής τους.

Ξέρουν πως να το κάνουν αλλά θέλουν χρόνο

Αν λοιπόν όλοι αυτοί οι ειδικοί αφεθούν απερίσπαστοι να δουλέψουν με το ποιοτικό υλικό που έχουν στην διάθεση τους δεν υπάρχει για εμάς καμία αμφιβολία ότι θα καταφέρουν να μεταμορφώσουν το σημερινό συνονθύλευμα παιχτών σε μια δυνατή ομάδα που θα παίζει όπως την θέλει ο προπονητής της, να πιέζει ψηλά, να έχει κατοχή και να ελέγχει το παιχνίδι, με ομαδικό και επιθετικό πνεύμα.

Επιμένουμε όμως και θα επιμένουμε ότι αυτή η αλλαγή δεν μπορεί να συντελεστεί μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες. Χρειάζεται χρόνος, μήνες, για να αποχτήσει το νέο ΑΠΟΕΛ ομοιογένεια και ταυτότητα – νοοτροπία νικητή –πρωταθλητή. Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος «σύμμαχος» των «γαλαζοκιτρίνων». Δεν τους παίρνει άλλο για νέα πειράματα και αλλαγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Επισημάνσεις: Τελευταία Ενημέρωση