ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
19° Λευκωσία,
27 Σεπτεμβρίου, 2021
sport fm - listen live

ΑΠΟΕΛ: Εκ βάθρων αναδόμηση και οικονομική εξυγίανση

Τι αλλάζει προκειμένου οι «γαλαζοκίτρινοι» να βρουν ξανά την χαμένη αίγλη τους

Γιώργος Παττίχης

Γιώργος Παττίχης

pattichis@sppmedia.com

Στα τελευταία χρόνια, ήταν ξεκάθαρο, τουλάχιστον για όσους παρακολουθούμε ανελλιπώς το ΑΠΟΕΛ, πως η ποιότητα του δυναμικού του, έπεφτε χρόνο με τον χρόνο. Την περίοδο 2018 – 2019, όταν το ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το 7ο στην σειρά πρωτάθλημα, ήταν πολύ ευδιάκριτο, σε όλους όσοι δεν εθελοτυφλούσαν, πως η μακροχρόνια κυριαρχία των «γαλαζοκιτρίνων», τελείωνε…

Με πολλά άρθρα μας αναφερθήκαμε στα πολλά σοβαρά λάθη που επί σειρά ετών γίνονταν στον προγραμματισμό της ομάδας από τον Πρόδρομο Πετρίδη και τους συνεργάτες του στην διοίκηση. Λειτούργησαν με αλαζονεία και επιπολαιότητα με αποτέλεσμα ο κατήφορος της ομάδας από την σεζόν 2019 – 2020 να μοιάζει με… ελεύθερη πτώση.

Στο άρθρο αυτό δεν θα εστιάσουμε στα τραγικά – εγκληματικά λάθη που έγιναν και αποδυνάμωσαν τον «αυτοκράτορα» γκρεμίζοντας τον από τον θρόνο του. Θα σταθούμε σε αυτά που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα για να ξαναγίνει το ΑΠΟΕΛ μια ισχυρή ομάδα που θα μπορεί να διεκδικεί όλους τους τίτλους στην Κύπρο και νέες διακρίσεις στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Νέο διοικητικό μοντέλο

Άποψη μας είναι πρέπει οπωσδήποτε ν’ αλλάξει το (αποτυχημένο) διοικητικό μοντέλο. Είναι πολύ ξεπερασμένο οι διοικούντες ενός μεγάλου συλλόγου να εμπλέκονται με τον οποιονδήποτε τρόπο στα μεταγραφικά θέματα.

Είναι απαράδεχτο να ξοδεύονται εκατομμύρια σε επιλογές παικτών και τις αποφάσεις να μην τις παίρνουν οι «ειδικοί», δηλαδή το τεχνικό επιτελείο. Το ΑΠΟΕΛ χρειάζεται εκ βάθρων αναδόμηση με πολύ καλύτερη οργάνωση ιδιαίτερα στα θέματα που άπτονται την διοίκηση και τον προγραμματισμό του.

Σταθερότητα στην τεχνική ηγεσία

Επιβάλλεται να υπάρξει σταθερότητα στο πολύ σημαντικό κεφάλαιο προπονητής. Είναι εντελώς αδόκιμο και ανεύθυνο να αλλάζεις προπονητές σαν τα υποκάμισα, κάθε μερικές εβδομάδες, όπως έγινε (και) στην περσινή αλλά και στην σεζόν που διανύουμε.

Με εμπιστοσύνη στον προπονητή

Ο Σάββας Πουρσαϊτίδης είναι νέος, φιλόδοξος, σοβαρός και γνωρίζει πολύ καλά τον Σύλλογο και τις ιδιαιτερότητες του. Ασφαλώς και μπορεί να έχει, όπως όλοι μας και αυτός τις αδυναμίες του.

Σημασία όμως έχει ότι ο «Πούρσα» δείχνει να έχει όλο το «πακέτο» για να μπορέσει, αν του δείξουν εμπιστοσύνη και τον στηρίξουν στα δύσκολα, να βάλει τις βάσεις στις οποίες θα χτιστεί το νέο ισχυρό ΑΠΟΕΛ.

Το δύσκολο έργο

Ο Ελλαδίτης προπονητής θα έχει το βάρος της τεράστιας ευθύνης να προχωρήσει σε επιλογές καλών, ποιοτικών παικτών, με συμβόλαια που καμία σχέση δεν θα έχουν με τα συμβόλαια των 400 και 300 χιλιάδων ευρώ τον χρόνο που είχαν και έχουν κάποιοι παίκτες με μηδαμινή ή έστω ελάχιστη προσφορά. Που ξέρεις ίσως να είναι για καλό του το ότι και να θέλουν στο ΑΠΟΕΛ, δεν θα μπορούν πλέον να ξοδεύουν αλόγιστα!

Τα όσα έχουμε αναφέρει πιο πάνω δείχνουν ότι το έργο του Σάββα Πουρσαϊτίδη θα είναι πάρα πολύ δύσκολο αφού στην ουσία θα πρέπει να χτίσει από την αρχή. Κακά τα ψέματα ελάχιστοι είναι οι παίκτες στο σημερινό δυναμικό που έχουν την ποιότητα αλλά και όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για συνεχή πρωταθλητισμό και νέα, μεγάλα κατορθώματα στην Ευρώπη.

Ο ρόλος των παλαίμαχων

Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Θρύλου είναι έτοιμοι να βοηθήσουν αν τους ζητηθεί σε ρόλο συμβουλευτικό. Αν ο νέος προπονητής τους ζητήσει να τον βοηθήσουν στην σωστή επιλογή των παικτών, μόνο κερδισμένη θα βγει η ομάδα. Μπορεί να δημιουργηθεί μια πολύ μικρή, συμβουλευτική προς την τεχνική ηγεσία, επιτροπή.

Οικονομική εξυγίανση με χαμηλό μπάτζετ

Πάντως όσον αφορά στην προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης, αποφασίστηκε από τώρα πως ανεξάρτητα από την έκβαση της προσπάθειας στο Κύπελλο για εισιτήριο στη νέα διοργάνωση, Europa Conference League, το μπάτζετ για την επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο 2021-22, θα είναι πολύ λιγότερο και από το μισό φετινό!

Σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό όμως που δεν είναι ευκαταφρόνητο, αν επενδυθεί λογικά με σύνεση και σοβαρότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Γιώργος Παττίχης

Επισημάνσεις: Τελευταία Ενημέρωση