ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κουλουβάχατα (κλαίει η ψυχή σου…)

Η οπαδική κουλτούρα στο νησί…. μπάζει από παντού

Χρήστος Ζαβός

Χρήστος Ζαβός

Λίγο η ημιμάθεια, πολύ περισσότερο η άγνοια και η αμορφωσιά… ο συντηρητισμός που φλερτάρει με τον πουριτανισμό, τον φανατισμό, τον υπέρ-εθνικισμό και την θρησκοληψία ή και ο ψευδό- προοδευτισμός, δημιουργούν ένα σκηνικό πέρα για πέρα αποθαρρυντικό και σε καμία περίπτωση καθόλου μα καθόλου σύγχρονο.

Και το χειρότερο ή τραγικό; Δεν αφορά παλαιότερες γενιές, υποχρεωμένες ελέω χρόνου να παραδώσουν την σκυτάλη στις νεότερες, αλλά νέα παιδιά. Το δυναμικότερο κύτταρο της όποιας κοινωνίας είναι για την δική μας, την κυπριακή, καρκινογόνο, τοξικό, αυτοκαταστροφικό.

Αντί ν’ αναζητούν την δημιουργικότητα, καταστρέφουν.Αντί να συζητούν, ουρλιάζουν.Αντί ν’ αγαπούν, μισούν. Αντί να βάλουν χρώμα στην ζωή τους φορούν μαύρα, πασπαλισμένα με σύμβολα μίσους και διχόνοιας

Παιδιά που το μυαλό τους μπολιάστηκε από δηλητηριώδη ιδανικά, σκέψεις και νοοτροπίες. Η δε αποστασιοποίηση τους από την παιδεία και την θέληση για μάθηση τους καθιστά έρμαιο ιδεολογιών που καμία σχέση δεν έχουν με το σήμερα και σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν παρά μόνο τον όποιο θέλει να διατηρεί ένα λαό υποταγμένο στα μίση και τα πάθη του.

Αντί ν’ αναζητούν την δημιουργικότητα επιλέγουν την καταστροφή. Αντί να επιχειρηματολογούν, δέρνουν. Αντί να συζητούν, ουρλιάζουν. Αντί να διεκδικούν, βολεύονται. Αντί ν’ αγαπούν, μισούν. Αντί να βάλουν χρώμα στην ζωή τους φορούν μαύρα, πασπαλισμένα με σύμβολα μίσους, διχόνοιας και μισαλλοδοξίας.

Δεν χρειάζεται και πολύ για να καταλάβεις το αδιέξοδο που βρίσκονται. Ότι το μυαλό τους βασίζεται σε μια εγκληματικά απλοϊκή λειτουργία.

Πήγε ο Παναθηναϊκός τελικό πρωταθλητριών επί χούντας, είναι ομάδα της χούντας άρα δεν πρέπει να παίξουμε φιλικό μ’ αυτούς. Μου είπαν ότι ο Γρίβας είναι  ιδρυτής μας, μπορώ εν ονόματι του να σκοτώσω στο ξύλο τον αντίπαλο κουβαλώντας τον μάλιστα στο φούτερ μου. Είναι ο Γρίβας αρχηγός- σύμβολο κολλάει δίπλα στον ιδρυτή του ιστορικού σωματείου που έζησε πριν καν προκύψει η άκρα δεξιά στο νησί. Είναι ο Τσε επαναστάτης κουμουνιστής άρα είναι μέρος της ιστορίας μας και προφανώς ψηφοφόρος του κόμματος. Είναι το κάψιμο της σημαίας πράξη αναρχική, την καίω για να υποδυθώ τον αναρχικό και ας μην γνωρίζω κιχ από το ιδεολογικό-πολιτικό υπόβαθρο.  

Τέτοια είναι η λογική και δεν διαφέρει διόλου από τον τρόπο λειτουργίας ενός ρατσιστικού- φασιστικού μυαλού. Είναι μαύρος άρα είναι υποδεέστερος. Είναι Άραβας, άρα είναι εχθρός, απειλή για την ύπαρξη μας. Δεν υπάρχει βάθος στην σκέψη, εννοείται καμία γνώση παρά μόνο ένας επικίνδυνος συσχετισμός προσώπων και ιστορικών γεγονότων. Κουλουβάχατα. 

Αυτή είναι ως επί το πλείστον η οπαδική κουλτούρα του νησιού. Όχι στην ολότητα της, γιατί υπάρχουν και παιδιά ανεξαρτήτως ομάδων που σκέπτονται, επιχειρηματολογούν, προβληματίζονται, αναδεικνύοντας τα κακά της κοινωνίας μας και δη αυτά του ποδοσφαιρικού χώρου.

Είναι όμως λυπηρό, εν έτει 2022 τα παιδιά μας να μοιάζουν με μπουλούκι φανατισμένων ανθρώπων, το σάλιο των οποίων τρέχει από το στόμα αναζητώντας οργισμένα τα θύματα τους.

Κλαίει η ψυχή σου βλέποντας αυτά τα παιδιά από «καλές» ή «κακές» οικογένειες, πλούσιες ή φτωχές ν’ αναλώνονται στ’ ασήμαντα, ν’ αναζητούν την αγάπη προσπαθώντας να κάψουν ζωντανό τον αντίπαλο τους. Κλαίει η ψυχή σου παρατηρώντας την νεανικότητα, τη φρεσκάδα και τη δυναμική να είναι πλήρως υποδουλωμένα στους ίδιους που τους στερούν το γέλιο, την χαρά και την ευτυχία, καθιστώντας την ζωή τους ανυπόφορη.

Κλαίει και συνάμα τρέμει η ψυχή σου που το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου μοιάζει όμοιο ή και χειρότερο από το παρελθόν του.

De Ζαβού: Τελευταία Ενημέρωση

Ομόνοια: Σοκ…

Ομόνοια: Σοκ…

Οι δηλώσεις Παπασταύρου μοιάζουν με παρέμβαση στον πυρήνα του κυττάρου της Ομόνοιας
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
Κκιλιντζιρκόν…

Κκιλιντζιρκόν…

Θέλοντας και μη, η λέξη περιγράφει με απόλυτη ευστοχία αυτό που λέμε κυπριακό ποδόσφαιρο
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ
De Ζαβού: Φέρτε ξένους!!!

De Ζαβού: Φέρτε ξένους!!!

Μοναδική λύση για να δούμε ποδόσφαιρο και όχι «πόλεμο»- αδύνατο ν’ αντέξουν την πίεση οι Κύπριοι
Χρήστος Ζαβός
 |  DE ΖΑΒΟΥ