ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έξι κατηγορίες των 10 ομάδων

Όραμα θέλει και όχι πρόσκαιρο πλάνο τριετίας που μπορεί να αλλάξει σε μια Γενική Συνέλευση

Πανίκος Κωνσταντίνου

Πανίκος Κωνσταντίνου

constantinoup@sppmedia.com

Τώρα που τελείωσε η ιστορία με τις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων, τις συνεδρίες της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ και τις συνεδρίες του Διοικητικού Συμβουλίου και την αλλαγή πάλι της προκήρυξης του πρωταθλήματος… Διότι είχαμε ξανά αλλαγή όσοι δεν το πήραν χαμπάρι και όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο να τους θυμίσω ότι δέσμευση τους ήταν ο υποβιβασμός δύο ομάδων με το τέλος του Φλεβάρη. Όχι τίποτε άλλο αλλά να μην παίρνουν για κορόιδα ότι δεν άλλαξε (ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί ή όχι με την απόφαση).

Μετά από όλα λοιπόν και τις μεσοβέζικες λύσεις καθώς και τις αλλαγές που επίκεινται την τριετία 2022-2025 θα ήταν φρόνιμο αφού θα αλλάξει πάλι η δομή του πρωταθλήματος για 24η φορά σε 48 χρόνια από το 1974 και έπειτα να κοιτάξουν λίγο έξω από το κάδρο.

Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουν αν θέλουν το (οικονομικό) καλό των μεγάλων της Α’ κατηγορίας, αν θέλουν το (οικονομικό) καλό όλων των ομάδων της Α’ κατηγορίας, αν θέλουν το (οικονομικό) καλό της Α΄ και Β’ κατηγορίας, ή αν θέλουν το καλό του συνόλου του Κυπριακού ποδοσφαίρου και εν τέλει να αποφασίσουν αν θέλουν επαγγελματικό ή ημιεπαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Αν θέλουμε ημιεπαγγελματικό ποδόσφαιρο μπορούμε να κρατήσουμε τη δομή των 14ων ή και 16 ομάδων στην Α΄ κατηγορία εκεί που είναι και τα περισσότερα χρήματα.

Αν όμως επιθυμία είναι: βελτιώνοντας συνολικά το ποδόσφαιρο, τα κέρδη θα διαχυθούν σε όλες τις ομάδες ανάλογα με τη θέση και το εκτόπισμα τους τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ριζικές λύσεις και αναδιάρθρωση εκ βάθρων του.

Σήμερα οι τρεις κατηγορίες στην ΚΟΠ μαζί με την επίλεκτη αριθμούν 64 ομάδες. Θα ήταν ωφέλιμο να εξετάσουμε την πιθανότητα δημιουργίας έξι κατηγοριών των 10 ομάδων με τέσσερεις γύρους και χωρίς πλέι οφ. Μία να πέφτει και μία στα μπαράζ. Τούτο θα βοηθούσε στην ανταγωνιστικότητα του. Φτάνει κάποιος να κοιτάξει τη βαθμολογία και θα αντιληφθεί τι εννοώ. Αντί κάποιες ομάδες (αδιάφορες) να βολοδέρνουν στη μέση του βαθμολογικού πίνακα για χρόνια θα είχαν κίνητρο πρωταθλητισμού. Αντί τέσσερεις πρωταθλήτριες θα έχουμε έξι και αντί π.χ. 12 διεκδικητές θα έχουμε π.χ. 18 ή και παραπάνω. Ουσιαστικά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για περισσότερες ομάδες να μάθουν να λειτουργούν υπό πίεση και στον πρωταθλητισμό και συνάμα αυτό θα βοηθήσει και στο χτίσιμο χαρακτήρα του Κύπριου παίκτη.

Μειώνονται οι Κύπριοι λένε κάποιοι με 10 ομάδες και δε θα έχουμε παίκτες για την Εθνική Κύπρου. Λες και τόσα χρόνια η Εθνική μας μεγαλουργούσε και θα χάσει με τη μείωση των ομάδων. Αλλά ακόμη και έτσι, ο αριθμός των 15 μη Κύπριων στην Α’ κατηγορία είναι υπέρ αρκετός για να έχουμε και κατάλογο Β. Σβήνοντας τον κατάλογο Β τότε αυξάνονται οι θέσεις των Κύπριων από δύο μέχρι τρεις σε κάθε ομάδα.

Κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι μεγάλοι θα χάσουν από τα συμβόλαια τους. Αλλά και ακόμη αντί μια ομάδα που σήμερα 2.5 εκ. ευρώ πάρει 2.4 εκ. ευρώ δε θα είναι πρόβλημα, αφενός γιατί με την αλλαγή που θα γίνει πιθανό να αυξηθούν τα εισιτήρια αγώνων, οι χορηγίες και γενικώς το ενδιαφέρον στο φίλαθλο κοινό. Άλλωστε αν αυτές οι 100.000 πάνε σε ομάδα Β’ κατηγορίας θα τη βοηθήσει να αναπτυχθεί και αν έρθει στην Α’ να είναι ανταγωνιστική βοηθώντας και στην περαιτέρω ανέλιξη της… μεγάλης.

Οι διαιτητές μπορούν να χωριστούν σε έξι κατηγορίες έτσι ώστε να έχουν κίνητρο να ανεβαίνουν όσοι αξίζουν και να πέφτουν όσοι δεν είναι τόσο ικανοί.

Υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία οφείλουμε αλλάξουμε όπως τη διαφάνεια στα οικονομικά των σωματείων, τους τρόπους διαμοιρασμού των τηλεοπτικών, της ανάπτυξης της διαιτησίας, της επιβολής ποινών από τον Αθλητικό Δικαστή, τους πειθαρχικούς κανονισμούς μέχρι και την αύξηση των Πειθαρχικών Εισαγγελέων.

Μπορούμε οι αγώνες μπαράζ των ομάδων που πέφτουν και εκείνων που ανεβαίνουν να προσφέρουν κάθε Μάιο ένα γιορτινό κλίμα σε διάστημα μιας εβδομάδας με αποκορύφωμα τον τελικό κυπέλλου. Ίσως αυξηθούν και οι χορηγοί σε περίπτωση αποτροπής του αρνητικού κλίματος που κυριαρχεί στο ποδόσφαιρο. Ακόμη ένα μικρό ποσοστό από τα έσοδα των ομάδων που αγωνίζονται στην Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει τις μικρές κατηγορίες ή και από τα εισιτήρια αγώνων. Όλα αυτά που θα χάσουν οι μεγάλοι θα τους επιστραφούν με την ανάπτυξη του αθλήματος και την προσέλκυση περισσότερων χορηγών και φιλάθλων ειδικά αν βελτιωθούν και οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε μικρότερες κατηγορίες.

Όραμα θέλει. Όχι πρόσκαιρο πλάνο τριετίας το οποίο μπορεί να αλλάξει σε μια Γενική Συνέλευση.

Στα Τσιμέντα: Τελευταία Ενημέρωση