ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ένα γήπεδο… ένα πρωτάθλημα!

Διαβάστε για τις ιδιαιτερότητες του πρωταθλήματος στο Γιβραλτάρ… μια λίγκα που υπάγεται στην UEFA και αν μη τι άλλο είναι διαφορετική απ’ τις υπόλοιπες!

Κωνσταντίνος Νικολάου

Κωνσταντίνος Νικολάου

nikolaouk@sppmedia.com

Είναι η χώρα νούμερο 201 στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA (όλες είναι 211), το πρωτάθλημα της φιγουράρει στην 51η θέση (απ’ τις 55) στην κατάταξη της UEFA και ο συνολικός απολογισμός των κυπριακών ομάδων κόντρα στις δικές της είναι 16-1 υπέρ μας. Αναφερόμαστε στις δύο νίκες της ΑΕΛ (6-0 και 4-0) κόντρα στη Σεντ Τζόσεφ το 2017 και τη μια νίκη (5-0) και μια ισοπαλία (1-1) της ΑΕΚ απέναντι στη Λίκολν επίσης το 2017, για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Αγαπητοί αναγνώστες, ο λόγος για το ποδόσφαιρο στο Γιβραλτάρ και ακόμη πιο συγκεκριμένα στην τοπική λίγκα, η οποία παρά τις πρόσφατες επιτυχίες της Λίκολν (μεταξύ άλλων έφτασε μέχρι τους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ), μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε... τουλάχιστον ως διαφορετική από τα υπόλοιπα πρωταθλήματα της Γηραιάς Ηπείρου.

Το Gibraltar National League, όπως ονομάζεται το εν λόγω πρωτάθλημα, πήρε τη σημερινή του μορφή μόλις το 2019 και αποτελείται από έντεκα συνολικά ομάδες. Επιπρόσθετα, είναι χωρισμένο σε δύο φάσεις με την πρώτη να ολοκληρώνεται μετά από δέκα αγωνιστικές, με τις ομάδες να αναμετρούνται μεταξύ τους από μια φορά. Στη δεύτερη φάση, το πρωτάθλημα χωρίζεται σε δύο γκρουπ. Το πρώτο αποτελείται από έξι ομάδες και αφορά τον πρωταθλητή, που εξασφαλίζει θέση στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, και τη μάχη για τη δεύτερη και τρίτη θέση, οι οποίες δίνουν εισιτήριο για τα προκριματικά του Κόνφερενς Λιγκ.

Το δεύτερο γκρουπ που αποτελείται από πέντε ομάδες δεν αφορά τη μάχη για τον υποβιβασμό, αφού μετά και το 2019 καταργήθηκε η δεύτερη κατηγορία και ως εκ τούτου το κίνητρο έγκειται στην απευθείας πρόκριση στο δεύτερο γύρο του κυπέλλου, για την επόμενη χρονιά. Το συγκεκριμένο «βραβείο» πηγαίνει στην ομάδα που θα τερματίσει πρώτη στο δεύτερο γκρουπ.

Κι αν σας έκανε εντύπωση το ότι δεν υπάρχει υποβιβασμός... που είστε να μάθετε ότι όλο το πρωτάθλημα παίζεται στο ίδιο γήπεδο! Όχι δεν κάνουμε πλάκα! Όλοι οι αγώνες διεξάγονται στο «Victoria Stadium», χωρητικότητας δύο χιλιάδων θέσεων κι όπως σωστά φανταστήκατε μια αγωνιστική μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε μέρες. Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει πάντα, καθότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου γίνονται δύο ματς την ίδια ημέρα. Κι αν αναρωτιέστε για το κατά πόσο γίνεται χρήση VAR… η απάντηση είναι αρνητική.

Για την ιστορία, το συγκεκριμένο γήπεδο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του to 1926 για να φιλοξενήσει αγώνες του αγγλικού στρατού. Το 1970 έγιναν ορισμένες αλλαγές ούτως ώστε να εξυπηρετεί και τις ανάγκες των Γιβραλταριανών κι από το 1991 έχει τοποθετηθεί σε αυτό στίβος. Γενικότερα, πέραν από αγώνες ποδοσφαίρου εκεί γίνονται κατά καιρούς κι άλλες εκδηλώσεις. Άξιο αναφοράς είναι ακόμη το ότι δεν πληροί όλα τα κριτήρια της UEFA, με αποτέλεσμα τα παιχνίδια της Εθνικής ομάδας να διεξάγονται στο «Estádio Algarve» της Πορτογαλίας.

Και για όσους… σκέφτηκαν πως η ονομασία του οφείλεται στην άλλοτε βασίλισσα της Αγγλίας, Βικτόρια, τονίζουμε πως παρότι μιλάμε για Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για σύμπτωση. Βικτόρια λεγόταν κι η σύζυγος του Τζον Μακίντος, ο οποίος απεβίωσε το 1940 και πέραν από πετυχημένος επιχειρηματίας, χαρακτηρίζεται επίσης για το εντυπωσιακό φιλανθρωπικό του έργο. Έχοντας βοηθήσει πολύ κόσμο στο Γιβραλτάρ, το όνομα του πήρε μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της μικρής ετούτης χώρας (περίπου 35 χιλιάδες κάτοικοι).

Κι αν λοιπόν ποτέ βρεθείτε εκεί μην παραλείψετε να δώσετε το παρών σας στο «Victoria Stadium» καθότι πέραν απ’ το ότι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε έως και δύο αγώνες πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας την ίδια μέρα… θα μπορέσετε να θαυμάσετε και τον διάσημο βράχο του Γιβραλτάρ, ο οποίος είναι ακριβώς πίσω απ’ το γήπεδο.

Άλλες: Τελευταία Ενημέρωση