ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Να σαπίσεις στην κόλαση»

Οταν κορυφαίοι αθλητές γίνονται θύματα του διαδικτυακού «μπούλινγκ», λόγω μιας αποτυχίας στους αγώνες

Τρεις στους τέσσερις κορυφαίους αθλητές έχουν υποστεί τουλάχιστον μία φορά διαδικτυακό εκφοβισμό. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, σύμμαχοι στο μάρκετινγκ και γενικότερα στην προβολή, τείνουν να εξελιχθούν σε εχθρό για προβεβλημένα πρόσωπα από τον χώρο του αθλητισμού, με αποτέλεσμα δεκάδες αθλητές να αναγκάζονται να «κλείσουν» τις σελίδες τους, διότι κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία του διαδικτύου, προχωρούν σε κάθε λογής στοχευμένες επιθέσεις.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε διεθνείς αθλητικούς φορείς, το 66% πιστεύει ότι οι εταιρείες των Μ.Κ.Δ. θα πρέπει να λάβουν περισσότερα μέτρα για την πάταξη του φαινομένου. Μεγάλο ρόλο φαίνεται να παίζει και ο στοιχηματισμός καθώς, πολλές φορές, οι παίκτες επιτίθονται ακόμη και σε νέους αθλητές θεωρώντας τους υπεύθυνους για τις ατυχείς προβλέψεις τους στον τζόγο.

Απειλές, σεξιστικές επιθέσεις, ρατσισμός, υβριστικά μηνύματα. Καθημερινά, εκατοντάδες αθλητές και αθλήτριες από τον κλασικό αθλητισμό μέχρι τον μηχανοκίνητο και τα ομαδικά αθλήματα, γίνονται αποδέκτες ανάλογων επιθέσεων. Σήμερα, η τενίστρια Λίντα Νόσκοβα, η οποία ηττήθηκε σε τουρνουά στο Αμπου Ντάμπι, δημοσιοποίησε κάποια από τα μηνύματα που δέχτηκε μετά την ήττα. «Να σαπίσεις στην κόλαση», «Είσαι ο μεγαλύτερος κλόουν που έχω δει ποτέ», «Είσαι ντροπή για το άθλημα», «Αγόρασε ένα μυαλό στον εαυτό σου ηλίθια σκύλα», «Είσαι ένα σκουπίδι», είναι κάποια από τα πιο… αναγνώσιμα μηνύματα που έστειλαν στην Τσέχα, ενώ υπάρχει και πληθώρα χυδαίων σχολίων.

Στο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου γυναικών του 2023, σύμφωνα με την FIFA και την Fifpro (Διεθνή Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών), μία στις πέντε αθλήτριες δέχτηκε παρενόχληση μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Τα ευρήματα προέκυψαν ύστερα από την ανάλυση 5.100.000 αναρτήσεων, οι οποίες αφορούσαν 697 παίκτριες και προπονήτριες που συμμετείχαν στη διοργάνωση.

Από αυτές, οι 152 έλαβαν υβριστικά και απειλητικά μηνύματα. Το 50% εξ αυτών ήταν σεξουαλικά, ομοφοβικά ή σεξιστικά. Αποδέκτης των περισσοτέρων μηνυμάτων ήταν η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

«Οσοι απειλούν ή βρίζουν δεν πρέπει να διαθέτουν προφίλ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Οι διακρίσεις δεν έχουν θέση στο ποδόσφαιρο, ούτε στην κοινωνία», είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιάνι Ινφαντίνο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της FIFA, η υπηρεσία προστασίας από παρενοχλήσεις στα Social Media που χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, προστάτευσε παίκτες, ομάδες και αξιωματούχους από περισσότερα από 400.000 υβριστικά σχόλια.

Αρνητικό περιεχόμενο μία στις τρεις αναρτήσεις

Το μίσος μοιάζει να… ξεχειλίζει μέσα από μηνύματα που δέχονται αθλητές και αθλήτριες μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο Loughborough να πραγματοποιήσει έρευνα για τα απειλητικά μηνύματα προς αθλητές και τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά. Η μία από τις τρεις αναρτήσεις που αφορά τον αθλητισμό είναι αρνητική και το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές απευθύνεται σε αθλήτριες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν αναρτήσεις και πραγματοποίησαν ημιδομημένες συνεντεύξεις με ανθρώπους του αθλητισμού. «Η έρευνά μας επιβεβαίωσε ότι η διαδικτυακή κακοποίηση των αθλητών είναι διαδεδομένη και μπορεί μακροχρόνια να έχει καταστροφικές συνέπειες για αυτούς», δήλωσε η Διευθύντρια του Αθλητικού Ινστιτούτου Ανδρέα Γκέριν.

Το United Against Online Abuse, σε συνεργασία με 22 φορείς, πραγματοποίησαν έρευνα από την οποία διαπιστώθηκε ότι το 90% των αθλητικών ομοσπονδιών πιστεύει πως κάποιοι από τους κορυφαίους αθλητές τους ενδέχεται ακόμα και να εγκαταλείψουν τον αθλητισμό ύστερα από διαδικτυακές επιθέσεις. Το 66% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο για την καταπολέμηση ανάλογων φαινομένων.

Οταν η δόξα βγαίνει στο… σφυρί

Σε αυτή την προσπάθεια, σπουδαίος σύμμαχος αποτελεί η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), η οποία έχει τη δυνατότητα να «σαρώνει» τους λογαριασμούς και όταν εντοπίζει «λέξεις – κλειδιά» να μπλοκάρει τους αποστολείς. Οι εταιρείες που διαθέτουν προβεβλημένα Social Media ήδη έχουν επενδύσει σε ανάλογες εφαρμογές, οι οποίες φιλτράρουν και αποκρύπτουν προσβλητικά σχόλια και μηνύματα, αλλά, όπως προκύπτει από τα προαναφερθέντα, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προσπάθεια για να παταχθεί το φαινόμενο.

Διαδικτυακός εκφοβισμός με αφορμή τον στοιχηματισμό

Τον Ιανουάριο, ο Αντονι Γκραντ, προπονητής μπάσκετ του Ντέιτον, χρησιμοποίησε μεγάλο μέρος μίας συνέντευξης Τύπου προκειμένου να επικρίνει παίκτες στοιχήματος που επιτέθηκαν, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, σε αθλητές του, που παίρνουν μέρος στο κολεγιακό πρωτάθλημα. «Πρόκειται για κάτι άρρωστο. Οι αθλητές είναι παιδιά από 18 έως 22 ετών», τόνισε ο προπονητής. Σύμφωνα με ΜΜΕ που ασχολούνται με ειδησεογραφία που σχετίζεται με τον στοιχηματισμό, έχει διαπιστωθεί αύξηση στην παρενόχληση φοιτητών – αθλητών από ανθρώπους που ασχολούνται με τον τζόγο.

Μάλιστα, ο κυβερνήτης του Οχάιο Μάικ ΝτεΓουάιν και ο πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Κολεγιακού Αθλητισμού των ΗΠΑ Τσαρλ Μπέικερ ζήτησαν από την επιτροπή παιγνίων του Οχάιο να αφαιρεθούν τα ατομικά επιτεύγματα των αθλητών κολλεγίων από τον στοιχηματισμό. Η Κυβέρνηση του Οχάιο έχει αποφασίσει να διαθέσει 150.000 δολάρια προκειμένου να υπάρξουν ενέργειες που θα συνδράμουν στην καταπολέμηση της παρενόχλησης των αθλητών κολεγίων μέσα από τα Κοινωνικά Δίκτυα.

Πολλές φορές οι ποδοσφαιριστές δέχονται διαδικτυακές επιθέσεις και από φανατικούς οπαδούς των ομάδων τους διότι τους θεωρούν υπεύθυνους για κάποια ήττα του αγαπημένου τους συλλόγου. Πριν από λίγες ημέρες, οι παίκτες της Τσέλσι Μοϊσές Καϊσέδο και Εντσο Φερνάντες διέγραψαν τους λογαριασμούς τους στο Χ (Twitter). Οι δύο αθλητές προέβησαν σε αυτή την πράξη ύστερα από την ήττα της Τσέλσι από τη Λίβερπουλ (1-4) καθώς έγιναν αποδέκτες δεκάδων αρνητικών σχολίων.

Πριν από ελάχιστα εικοσιτετράωρα, η Μπρέντφορντ ανακοίνωσε ότι ο ποδοσφαιριστής της Αιβαν Τόνεϊ δέχτηκε ρατσιστικές επιθέσεις μέσα από ακολούθους δημοφιλούς σελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Ο σύλλογος έχει ξεκινήσει έρευνα και ζήτησε από την εταιρεία, στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, πιο αποφασιστικές δράσεις για την καταπολέμηση τους διαδικτυακού μίσους.

Μέσα σε έναν αγωνιστικό χώρο, οι γραμμές είναι διακριτές και κανένας δεν μπορεί να εισέλθει παράτυπα σε κάποια από αυτές χωρίς κόστος. Στον αχανή κόσμο του διαδικτύου, δεν υπάρχει καμία ορατότητα αυτών των διαχωριστικών γραμμών. Χιλιάδες άνθρωποι, καθημερινά, εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία επιλέγουν να στοχοποιήσουν ανθρώπους που, για κάποιους, αποτελούν και ινδάλματα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που μέρα με την ημέρα μεγεθύνεται και για να καταπολεμηθεί απαιτείται μία ισχυρή συμμαχία και… ομαδικό παιχνίδι ανάμεσα στις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, τους αθλητικούς φορείς και τα υπουργεία αθλητισμού.

 

Σπυριδούλα Σπανέα-kathimerini.gr

Ποδόσφαιρο: Τελευταία Ενημέρωση