ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σενάρια, παράμετροι και ο χρόνος ξεκινά να πιέζει

Πρέπει ένα ένα τα θέματα να ξεκαθαρίζουν

Εφραίμ Γεωργίου

Εφραίμ Γεωργίου

Το ποδόσφαιρο μας τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται στον αέρα ένεκα της πανδημίας του κορωνοϊού. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά την επόμενη και όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Το μόνο δεδομένο είναι πως οι ομάδες αυτή τη στιγμή μετρούν ζημιές και περιμένουν ρίχνοντας η καθεμιά από μια πιθανή ιδέα στο τραπέζι.

Στόχος των πλείστων ομάδων όπως λένε είναι το πρωτάθλημα να συνεχιστεί και να κριθεί στο γήπεδο. Αυτό είναι κάτι λογικό και θεμιτό, και φυσικά όλοι αυτό θέλουμε. Είναι όμως ένα κεφάλαιο το θέλω και άλλο το μπορώ και για την ώρα υπάρχει μόνο το δεν μπορώ.

Βέβαια χρόνος υπάρχει και η UEFA έχει κάνει ένα σωρό υποχωρήσει προκειμένου όλες οι χώρες να έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματα τους. Το απαιτεί μάλιστα αυτό τονίζοντας πως πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να παιχτεί το πρωτάθλημα στο γήπεδο.

Αυτό όμως που έχει σημασία τη δεδομένη στιγμή είναι να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά είτε το πρωτάθλημα μας ξεκινήσει και πάλι είτε υπάρξει διακοπή.

Η ΚΟΠ μαζί με τα σωματεία, τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές πρέπει να βγάλουν ένα πλάνο. Τι θα γίνει και πως στα δυο σενάρια. Δεν είναι τόσο απλό και όποιος νομίζει ότι έχει τη λύση έτοιμη είναι μάλλον γελασμένος. Υπάρχουν ένα σωρό παράμετροι που θα πρέπει όλες οι πλευρές να συμφωνήσουν.

Στο σενάριο συνέχισης του πρωταθλήματος πρέπει όλες οι πλευρές να «δώσουν τα χέρια» σε μια μακρά λίστα με ζητήματα που προκύπτουν. Αυτά αφορούν τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών και το πως θα πληρωθούν και φυσικά τις τελικές ημερομηνίες.

Οι ομάδες είναι ξεκάθαρες πως το οικονομικό πλήγμα που δέχθηκαν είναι τεράστιο και το να πληρώσουν μισθούς μέχρι τον Ιούλιο δεν είναι εφικτό. Και έχουν δίκαιο γιατί όταν εκατομμύρια από χορηγίες πως μπορείς να προσθέσεις άλλα δυο μηνιάτικα στο μπάτζετ σου χωρίς ζημιά. Και αυτό ισχύει για όλες τις ομάδες. Δημιουργείται ένα κενό, μια τρύπα και η ερώτηση είναι πως θα την καλύψουν αυτή. Απ’ την άλλη οι ποδοσφαιριστές λένε πως δεν γίνεται να δουλέψουν χωρίς αμοιβή, πως να το κάνουμε έχουν το δίκαιο τους. Θα πρέπει όμως να βρεθεί μια λύση γιατί και να βάλουν όλοι νερό στο κρασί τους, ενώ η ΚΟΠ θα πρέπει με τη σειρά της να δώσει βοήθεια σε όλες τις ομάδες.

Από εκεί και πέρα όντως θα πρέπει να υπάρξει και μια τελική ημερομηνία. Αν για παράδειγμα στα μέσα του Μάη δεν ξεκινήσουν οι ομάδες μια προετοιμασία που θα πάει τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες γιατί αλλιώς θα βλέπουμε τους παίχτες να τραυματίζονται ο ένας μετά τον άλλο, τότε δεν θα έχουμε τον χρόνο που χρειάζεται που το ελάχιστο είναι 7 εβδομάδες, για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα και το κύπελλο μέχρι τις ημερομηνίες που δίνει παράταση η UEFA (δηλαδή τέλος Ιούλη – αρχές Αυγούστου).

Τώρα πάμε και στο σενάριο διακοπής. Τι θα συμβεί; Θα υπάρξει πρωταθλητής; Στην Ευρώπη θα μας εκπροσωπήσουν οι ομάδες με βάση τον βαθμολογικό πίνακα; Οι ομάδες που μένουν εκτός Ευρώπης ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να διεκδικήσουν τις πιθανότητες τους θα αποζημιωθούν; Θα υπάρξει διαβάθμιση; Άνοδος απ’ την δεύτερη κατηγορία; Και εκεί τα ερωτηματικά είναι πολλά και θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι σε μια φόρμουλα.

Η εβδομάδα λοιπόν που μπαίνουμε είναι σημαντική. Η ΚΟΠ αναμένεται να καταθέσει ένα γενικό πλάνο και να θέσει κάποιες γραμμές για τη συζήτηση. Ο χρόνος ξεκινά να πιέζει και η λύση θα πρέπει να βρεθεί. Και στις δυο περιπτώσεις. Είτε επανεκκινήσει το πρωτάθλημα είτε όχι, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Γι’ αυτό πρέπει ένα ένα τα θέματα να ξεκαθαρίζουν.

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X